Zoopark Zájezd přesunul samce ohroženého leguána modravého do rakouské zoo s cílem rozmnožit je

Populární Vašík opustil expozici v Zooparku Zájezd a odcestoval do Rakouska. Chovatelé v Cuora Conservation Center se budou pokoušet o rozmnožení tohoto velmi vzácného druhu leguána. V celé Evropě se jedná o jediný kompletní pár leguánů modravých.

Leguán modravý byl ještě donedávna kriticky ohroženým druhem. Areál jeho rozšíření je velmi malý – leguán modravý žije pouze na ostrově Gran Cayman v Karibiku. V roce 2003 zbývalo v přírodě posledních asi 15 jedinců. Díky práci zoologických zahrad a soukromých chovatelů se podařilo tento druh zachránit a dnes je na červeném seznamu veden „pouze“ jako ohrožený. Zoopark Zájezd chová leguány modravé od roku 2012, kdy se je podařilo i rozmnožit. V průběhu posledních však došlo k úhynům obou samic, které s Vašíkem tvořily skupinu. „Proto jsme moc rádi, že se nám podařilo zkontaktovat Cuora Conservation Center a samce přesunout k tamní samici. Pevně doufáme, že dojde k úspěšnému spojení a dočkáme se mláďat,“ říká k přesunu svého svěřence kurátor Jiří Marek. Rakouská zoologická zahrada se specializuje především na chov a výzkum velmi ohrožených asijských želv z rodu Cuora. „Máme perfektně vybavené skleníky s tropickým a subtropickým klimatem, kde se želvám velmi daří. Snažíme se především napodobit přirozené podmínky, ve kterých zvířata žijou v přírodě. Takové podmínky jsou vhodné i pro velké leguány, proto je skvělé, že se podařilo dovézt samce leguána modravého k naší samici, která byla dosud sama. Naše zoo aktuálně chová 40 druhů plazů,“ líčí majitel Cuora Conservation Center Torsten Blanck.

Expozice po Vašíkovi by neměla zůstat prázdná dlouho. „Vašík byl velkým miláčkem návštěvníků. Přátelskou povahou a aktivním projevem si získal srdce mnohých z nich. Jeho přesun za samicí nám ale dal možnost vytvoření nové vícedruhové expozice. Můžu prozradit, že zde bude nově umístěn i druh, který aktuálně žádná jiná zoo v ČR nechová,“ láká na připravovanou novinku Daniel Koleška, vedoucí vzdělávání.

Zoopark Zájezd je otevřen každý den- v letní sezoně od 9:00 do 18:00. Návštěvníci zde najdou největší veřejně dostupnou kolekci chameleonů na světě, kriticky ohrožené druhy žab, vzácné latinskoamerické pěvce, 5 druhů lemurů a mnoho dalšího. Perfektní zázemí rodinám s dětmi nabízí velké dětské hřiště, množství interaktivních vzdělávacích prvků, kavárna s výběrovou kávou nebo kvalitní produkty v občerstvení. V červnu budou v zoo probíhat velké osvětové akce pro rodiny s dětmi – Dětský den (8. 6.), Motýlí den (16. 6.) nebo Dny Země (22. 6.). Více na www.zoopark-zajezd.cz.