Pokročilá zvuková analýza přímo v kamerách. Axis uvádí „kopule“ s AI a vestavěným mikrofonem

Společnost Axis Communications rozšiřuje řady AXIS P32 a AXIS M30 o dvě nové kopulovité kamery s umělou inteligenci (AI), hlubokým učením a vestavěným mikrofonem. Tyto fixní varifokální kopulovité kamery nabízejí cenově výhodnou instalaci a jsou ideální pro dohled v celé řadě míst, včetně datových a logistických center nebo prémiových maloobchodních prodejen. Kamery AXIS M3086-V Mic a AXIS P3267-LVE Mic díky mikrofonu mohou využívat také pokročilou zvukovou analýzu. 

Nové kamery řady AXIS P32 a AXIS M30 mají všechny funkce, které již známe z předchozích modelů, navíc jsou vybavené vestavěným mikrofonem, který zjednodušuje používání zvuku a pokročilé zvukové analýzy. Ta má největší potenciál ve zdravotnictví, školství, nebo ve státní správě – ve veřejných prostorách, kde může často docházet k potenciálním konfliktům mezi lidmi, jako jsou úřady, stadiony, nádraží, herny ale i obchodní centra. Incidentům totiž často předchází verbální eskalace pomocí zvukových projevů (křik a řev) a pro operátora dohledového centra je proto důležité dostávat při těchto potenciálně nebezpečných situacích okamžitá upozornění.

Aplikace AXIS Audio Analytics

Nové kamery mají předinstalovanou aplikaci AXIS Audio Analytics, která využívá adaptivní detekci zvuku a generuje alarmy při náhlém zvýšení hlasitosti zvuku a s pomocí klasifikátorů založených na umělé inteligenci dokáže detekovat křik a řev. Přesnější potvrzení lze získat také kombinací funkce AXIS Audio Analytics s analýzou videa. Tato inteligentní aplikace přenáší pouze metadata, čímž je zajištěno zachování soukromí. Aplikace pošle upozornění i v případě, že je audio stream vypnutý a v obraze nejsou žádné vizuální známky. Tato funkce zvyšuje efektivitu vašeho systému a zvukový vstup přeměňuje na užitečný zdroj informací.

1) Zachycený zvuk 2) Přenos audia může být vypnutý 3) Křik je detekovaný AI klasifikátorem
4) Analýza zvuku generuje metadata a události 5) Příjemce obdrží upozornění

Analytika AXIS Audio Analytics je k dispozici zdarma. Díky intuitivnímu grafickému rozhraní můžete snadno konfigurovat a aktivovat funkce, které potřebujete. Vygenerovaná metadata lze navíc shromažďovat a prezentovat vizuálně na řídicím panelu.

Kopulovitá varifokální kamera AXIS P3267-LVE Mic

Kamera má 9 mm varifokální objektiv s dálkovým zoomem a možností automatického ostření, takže může poskytovat pohledy shora i detaily bez nutnosti ručního nastavování. Postavena je na nejnovějším systému na čipu Axis a nabízí vynikající kvalitu obrazu v rozlišení 5 MPx nebo 4K s pokročilou analýzu založenou na hlubokém učení přímo v kameře. Vybavena je technologií OptimizedIR, která zaručuje ostré a čisté záznamy i v naprosté tmě na vzdálenost až 40 m (130 stop) bez nutnosti dalšího osvětlení. S vestavěným mikrofonem je kamera připravena pracovat s AXIS Audio Analytics prakticky ihned po vybalení.



Diskrétní mini kopule AXIS M3086-V Mic

Tato cenově výhodná malá kamera nabízí širokou škálu montážního příslušenství pro flexibilní a diskrétní pevnou instalaci. Odolný kryt chrání kameru proti vandalismu, prachu i kapající vodě. S rozlišením 4 MPx a pokročilou technologií širokého dynamického rozsahu s Axis Forensic WDR garantuje jasný obraz současně v tmavých i světlých oblastech scény a s pomocí Axis Lightfinder navíc i barevný obraz při velmi slabém (až nulovém) osvětlení. Tato kompaktní minikamera nabízí podporu inteligentní videoanalýzy a díky vestavěnému mikrofonu také audioanalýzy založené na hlubokém učení přímo v koncovém zařízení.

Další integrované pokročilé funkce

Oba modely mají předinstalovanou aplikaci AXIS Object Analytics, která umí díky umělé inteligenci rozeznávat lidi a různé typy vozidel (motorky, osobní, nákladní…), takže je možné zaměřit se na konkrétní objekty zájmu a přizpůsobit vše konkrétním potřebám v místě instalace. Díky podpoře protokolu ACAP je navíc možné systém obohatit také o další chytré aplikace šité na míru přímo klientům. Tyto nákladově efektivní produkty nabízejí širokou škálu montážního příslušenství pro flexibilní a diskrétní instalaci. Jejich součástí je také Axis Zipstream s kodeky H.264/H.265 pro snížení nároků na šířku pásma a úložiště. Navíc lokální úložiště umožňuje nahrávat video i přímo na vestavěnou paměťovou kartu.

Standardní výbava kamer Axis zahrnuje funkce kybernetické bezpečnosti, které pomáhají zabránit neoprávněnému přístupu a chrání systém jako celek. Ochranu ID zařízení Axis a zjednodušení procesu síťové autorizace zařízení Axis dále zajišťuje funkce Axis Edge Vault. Součástí jsou také podepsaný firmware a zabezpečené spouštění, které zajišťují pouze instalaci oficiálního autorizovaného firmware. 

Mezi klíčové zvukové funkce patří:

  • Zabudovaný mikrofon;
  • detekce náhlého zvýšení hlasitosti zvuku;
  • klasifikace křiku a řevu; 
  • soukromí ve výchozím nastavení;
  • možnost zkombinovat s videoanalýzou pro větší přesnost.

Nové kamery jsou k dispozici prostřednictvím distribučních kanálů společnosti Axis za

doporučené koncové ceny 9 400 Kč (AXIS M3086-V Mic) a 24 000 Kč (AXIS P3267-LVE Mic).

O společnosti Axis Communications

Společnost Axis vytváří chytřejší a bezpečnější svět s pomocí síťových řešení, která otevírají přístup k lepšímu zabezpečení a k novým způsobům podnikání. Axis jako lídr v oblasti síťového videa nabízí produkty a služby pro videodohled a analýzu videa, řízení přístupu a audiosystémy. Společnost Axis má přes 4 907 zaměstnanců ve více než 50 zemích a při poskytování klientských řešení spolupracuje s globální sítí partnerů. Společnost Axis byla založena v roce 1984 a sídlí ve švédském Lundu. Více informací o společnosti Axis najdete na naší webové stránce www.axis.com.