Vznikla nová fact-checkingová databáze pro evropské volby 2024. Demagog.cz, EFCSN a Google spojily síly

Česká fact-checkingová organizace Demagog.cz oznamuje spolupráci s European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) a koalicí dalších 44 evropských fact-checkingových organizací na projektu zaměřeném na vytvoření komplexní databáze fact-checků – Elections24Check – pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024. Celý projekt podpořila společnost Google.

„Před každými volbami pravidelně zaznamenáváme zvýšený výskyt dezinformačních kampaní. Zapojení se do této fact-checkingové databáze pro nás představuje další krok v mezinárodní spolupráci a posílení dopadu naší práce i za hranicemi Česka,“ uvedl koordinátor projektu Demagog.cz Petr Gongala. 

Jedná se o první otevřenou databázi tohoto druhu. Shromažďuje a třídí fact-checky politických výroků, prebunkingové články i články vyvracející dezinformace. Databáze také obsahuje zprávy o trendech šířících se napříč kontinenty, které jsou sestaveny z informací 44 fact-checkingových organizací z celé Evropy zapojených do projektu Elections24Check. Zároveň se klade důraz na výroky související s volbami do Evropského parlamentu v roce 2024.

Uživatelé mohou v databázi vyhledávat a filtrovat články dle jazyka, zemí, politických stran i podle témat, jako jsou např. změna klimatu nebo obrana a bezpečnost. Cílem je posílit přeshraniční spolupráci a vytvořit spolehlivý zdroj informací pro občany Evropské unie před červnovými volbami.

„Elections24Check poskytne možnost včas rozpoznat misinformace šířící se po internetu kdekoliv v Evropě. Spolupracující fact-checkingové organizace nepůsobí jen v EU, ale i v sousedních evropských státech. To je důležité, protože se misinformace často šíří přes hranice.“ prohlásil předseda EFCSN Carlos Hernández-Echevarría.

Prevence je základ

Stále více se také ukazuje, že ačkoliv je samotné vyvracení dezinformací důležitým krokem, musí být doprovázeno dalšími prvky. Databáze proto obsahuje také tzv. prebunkingové články. Ty se zabývají samotnou prevencí šíření nepravdivých tvrzení ještě předtím, než se vůbec objeví.

„Díky velkému objemu dat jsme dnes již schopni odhadnout, jaké dezinformace se pravděpodobně začnou v následujících týdnech šířit. Ukazuje se, že tato samotná ‚prevence‘, pokud je rozšířena včas, dokáže snížit účinnost dezinformačních kampaní,“ doplňuje Gongala.

Podpora Googlu

Celý databázový projekt Elections24Check se opírá o podporu Googlu. „Jsme hrdí, že můžeme podpořit práci fact-checkingových organizací po celé Evropě, obzvláště v tak klíčové době, kdy se mohou dezinformace o volbách šířit přes hranice a ohrozit tak demokratický proces. Tato iniciativa organizace EFCSN a jejích 44 členů zajistí voličům přístup ke kvalitním informacím a připraví půdu pro budoucí volební koalice,“ dodala Annette Kroeber-Riel, viceprezidentka společnosti Google odpovědná za vládní záležitosti a veřejnou politiku pro Evropu.

Demagog.cz je unikátní český projekt zaměřený na ověřování výroků českých politiků, dezinformací a dalšího nepravdivého obsahu na sociálních sítích. Od května 2020 je také součástí nezávislé sítě fact-checkových partnerů spolupracujících se společností Meta. Aktivně ověřuje faktickou pravdivost sdíleného facebookového a instagramového obsahu a poukazuje na nepravdivé a zavádějící příspěvky v online prostředí. Projekt disponuje mezinárodními certifikacemi IFCN a EFCSN pro ověřování faktů.