Vyjádření poradenské společnosti enovation k volbám do Evropského parlamentu a jejich dopadu na evropské dotace

4. června 2024 – Blížící se volby do Evropského parlamentu mohou podle Jiřího Pavlíčka, CEO poradenské společnosti enovation, zásadně ovlivnit rozdělování dotací pro Českou republiku a tím i naši ekonomiku. Vysvětluje, jak zvolení zástupci mohou změnit priority, například více podpořit úspory energií, digitalizaci, výzkum, zdravotnictví nebo obranný průmysl a pro Česko bude klíčové chytře čerpat dostupné prostředky a asertivně prosazovat své zájmy v Europarlamentu.

„V současné době jsme čistým příjemcem dotací, což nám podstatně pomáhá s financováním mnoha rozvojových projektů, které by veřejné rozpočty už vůbec neunesly, zejména kvůli enormnímu zatížení mandatorními výdaji. Nicméně, rozšíření EU a přijetí nových členů by mohlo tuto bilanci brzy změnit. Zásadní dopad bude mít například potenciální vstup Ukrajiny do EU. Je proto důležité se intenzivně podílet na tvorbě evropských politik a dobře přizpůsobit ČR nové realitě. Výsledky těchto voleb tak budou mít dlouhodobý dopad nejen na ekonomiku a stabilitu naší země, ale defacto celé Evropy, která stojí v mnoha ohledech na velmi složité křižovatce,“ říká Jiří Pavlíček a na závěr dodává, že od vstupu do Evropské unie v roce 2004 Česká republika získala z evropských fondů více než 1 bilion korun, což významně podpořilo rozvoj naší infrastruktury, konkurenceschopnosti a došlo díky tomu k podstatnému růstu ekonomiky a rapidnímu zvýšení životní úrovně.

Markéta Kryková, ředitelka divize Poradenství ve společnosti enovation doplňuje, že možnost prosazovat zájmy členského státu je zároveň podmíněna i aktivitou jednotlivých zástupců ve výborech a podvýborech, které ke schvalovaným návrhům Evropské komise vydávají stanoviska. Dále má vliv na finanční prostředky i vlastní struktura Evropské unie jako takové. „Z pohledu funkce financování veřejných rozpočtů bude Europarlament rozhodovat i o mimořádných výdajových akcích. Ve zkratce tedy definuje jak směřování, tak i rozpočet a formu jednotlivých typů podpor – byť vlastní provedení je pak gesčně zaštítěno dalšími mechanismy a lokálními pravidly jednotlivých členských států – od rozdělování prostředků na infrastrukturu veřejného sektoru mimo režim veřejné podpory po dotování strategických odvětví jako je obrana či zdravotnictví,“ dodává Markéta Kryková.

O společnosti enovation:

enovation je poradenská společnost zabývající se dotacemi pro podniky a veřejný sektor. Za 17 let svého působení na trhu přinesla svým klientem peníze i úspory na projektech za více než 47 miliard korun. Specializovaný tým aktuálně čítá přes 65 dotačních odborníků.