Společnost REMA Systém vystavila krajům environmentální vyúčtování, nejlépe si vedl Středočeský

Praha, 12. června 2024 – Všech 14 krajů České republiky obdrželo od společnosti REMA Systém takzvané environmentální vyúčtování. Díky němu uvidí, kolik jejich obyvatelé odevzdali za rok 2023 prostřednictvím sběrné sítě společnosti REMA Systém vysloužilých elektrozařízení. Navíc získají také přehled o tom, kolik se díky recyklaci odevzdaného elektroodpadu ušetřilo důležitých surovin či elektrické energie. Nejvíce odpadních elektrozařízení se vysbíralo ve Středočeském kraji, a to 8,64 tuny, což znamená v průměru 6 kilogramů na obyvatele.

Environmentální vyúčtování v podobě přehledné infografiky slouží krajům jako zpětná vazba i jako poděkování za odpovědnou snahu o ochranu životního prostředí. „Prostřednictvím environmentálních vyúčtování předáváme krajům cennou zpětnou vazbu v přehledné a vizuálně atraktivní formě. Chceme jim takto poděkovat za jejich ekologické úsilí a také je motivovat, aby vyúčtování sdílely se svými občany a inspirovaly je tak k většímu zapojení do ochrany naší planety,“ uvádí Lýdia Stanková, manažerka marketingových projektů společnosti REMA Systém, která je jedním z kolektivních systémů zajišťujících sběr odpadních elektrozařízení působících v České republice. Environmentální vyúčtování obdržely od společnosti REMA Systém nejen kraje, ale i více než 1 800 subjektů včetně jednotlivých obcí, škol či firem, které za rok 2023 prostřednictvím její sítě odevzdaly ke zpětnému odběru a recyklaci minimálně 600 kg elektroodpadu.

Příklad environmentálního vyúčtování – 1 000 kg vysloužilých elektrozařízení 

Množství odevzdaného vysloužilého elektrozařízení je pro účely environmentálního vyúčtování přesně přepočítáno na ušetřenou elektrickou energii a další zdroje: primární suroviny, vodu či ropu. Stejně tak je uvedeno i množství CO2, které díky odevzdání starého elektra k recyklaci nebylo vyprodukováno a vypuštěno do atmosféry. Pokud bychom uvažovali odevzdané množství 1 000 kg odpadních elektrozařízení, environmentální vyúčtování by uvádělo tyto hodnoty:

  • ušetřeno 370 kWh elektrické energie
  • ušetřeno 615 kg primárních surovin
  • ušetřeno 172 m3 vody
  • ušetřeno 733 l ropy
  • ušetřeno 1 752 kg CO2

První místo patří Středočeskému kraji

Co do celkové hmotnosti odevzdaných odpadních elektrozařízení stojí v čele krajského žebříčku Středočeský kraj, kde se vysbíralo úctyhodných 8,64 tuny elektroodpadu. Pomyslnou stříbrnou medaili získalo Hlavní město Praha s téměř 3,8 tunami vysloužilého elektra. Bronz patří Zlínskému kraji, jehož obyvatelé odevzdali 2,8 tuny elektroodpadu. Čtvrté a páté místo žebříčku obsadily kraje Olomoucký (2,6 tuny) a Moravskoslezský (2,5 tuny).

V přepočtu na obyvatele si prvenství drží Středočeský kraj, v němž na každého obyvatele připadá přibližně 6 kilogramů odevzdaného elektroodpadu. Následují kraje Zlínský s 4,8 kilogramu na „hlavu“ a Olomoucký, kde na každý obyvatel odevzdal v průměru 4,1 kilogramu. Pětici uzavírá Plzeňský kraj se zhruba 3 kilogramy na obyvatele a Hlavní město Praha s 2,8 kilogramu na obyvatele.

O společnosti REMA Systém

Hlavními aktivitami společnosti REMA Systém jsou služby zabezpečující zpětný odběr a recyklaci odpadních elektrických a elektronických zařízení, jde například o pračky, lednice, televizory, počítače, tiskárny, mobilní telefony a další přístroje. Ve spolupráci se společností REMA Battery navíc umožňuje i zpětný odběr odpadních baterií a akumulátorů.

Svým klientům REMA Systém nabízí odborné a komplexní řešení na cestě ke splnění legislativních povinností, běžným spotřebitelům pomoc a jednoduché vyřešení starostí s nepotřebnými či vysloužilými elektrospotřebiči. V oblasti ochrany životního prostředí REMA Systém působí od roku 2005, od kdy provozuje systém pro zpětný odběr a recyklaci odpadních elektrozařízení.

Podrobné informace najdete na adrese www.rema.cloud, informace k projektu Chytrá recyklace naleznete na www.chytrarecyklace.cz.