Estrogen na ústupu: Jak menopauza zvyšuje riziko jaterních onemocnění?

Menopauza, tedy konec reprodukčního období ženy, je charakterizována postupným poklesem produkce některých hormonů, což vede k různým fyziologickým změnám. Jedním z orgánů, které mohou být těmito hormonálními změnami ovlivněny, jsou játra. Jak moc jsou ohrožena a co mohou ženy v tomto období udělat pro udržení jejich zdraví?

Klimakterium je součástí života každé ženy. Nastává někdy mezi 45. a 60. rokem života, kdy dochází ke změnám ve funkci vaječníků a žena přechází do neplodné fáze života. Ačkoli menopauzu mohou provázet různé potíže, nejedná se o nemoc. Často nepříjemné stavy, jako jsou návaly horka nebo výkyvy nálad, souvisejí především se sníženou produkcí některých hormonů. Ta má za následek tělesné, metabolické, ale i psychické změny.

Klíčová role estrogenu

Játra hrají klíčovou roli v detoxikaci, metabolismu a regulaci hormonů, takže hormonální změny spojené s menopauzou mohou ovlivnit jejich fungování. „Klíčovou roli zde hraje zejména hlavní ženský pohlavní hormon estrogen, který má v těle mnoho důležitých funkcí. Mimo jiné ovlivňuje například rychlost metabolismu a spalování tuků a pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu v krvi,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Michal Lazák a dodává: „Estrogen také podporuje zdraví jater – pomáhá regulovat ukládání tuků a také brání růstu specifických buněk, které by mohly způsobit jizvení jaterní tkáně, tzv. fibrózu.“  Když tedy v menopauze hladina estrogenu klesá, oslabují se i tyto funkce. Může dojít k nerovnováze v ukládání a spalování tuků, což vede k jejich nadměrnému hromadění v játrech. Tento stav je znám jako ztukovatění jater s metabolickou dysfunkcí (MASLD z angl. Metabolic Dysfunction Associated Steatotic Liver Disease), která je považována za nejčastější onemocnění jater a která sama o sobě zvyšuje riziko vzniku závažnějších jaterních onemocnění a může vést až k cirhóze a jaternímu selhání. Je prokázáno, že výskyt MASLD u žen po menopauze stoupá, navíc u těch nad 50 let je i vyšší pravděpodobnost, že se ve ztukovatělých játrech objeví i zánětlivé procesy a následná fibróza.

Hormonální změny během menopauzy a přirozeně nižší energetický výdej s přibývajícím věkem pak mohou u žen vést také k přibírání, vyšší hladině cholesterolu a hromadění viscerálního tuku. Ten se ukládá zejména v oblasti břicha a kolem orgánů. „Viscerální tuk obaluje vnitřní orgány a je metabolicky aktivnější než podkožní tuk, což znamená, že uvolňuje i více zánětlivých látek a hormonů. To zvyšuje nejen riziko srdečních onemocnění nebo cukrovky, ale je zátěží i pro játra,“ vysvětluje MUDr. Lazák. Snížená hladina estrogenů a následné změny v metabolismu tuků a rozložení tělesného tuku tedy zvyšují riziko jaterních onemocnění, ale mohou přispívat také k vyššímu riziku vzniku inzulínové rezistence a cukrovky, což jsou zase další rizikové faktory pro onemocnění jater.

Zdravá strava a pravidelný pohyb i v menopauze

Pokud chce tedy žena zabránit přibývání na váze, měla by této změně svého těla přizpůsobit svou životosprávu. Kila navíc v menopauze jsou obvykle způsobena nezměněnými stravovacími návyky a stále častěji nedostatkem pohybu, tedy nepoměrem mezi příjmem a výdejem energie. Přiměřenou hmotnost může pomoci udržet zdravá strava s dostatkem ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, libového masa a ryb a pravidelná fyzická aktivita. Nutno dodat, že pohyb a vyvážený jídelníček postaven například na tzv. středomořské dietě jsou navíc i prvním léčebným opatřením při zmiňovaném ztukovatění jater. Samozřejmostí by mělo být také vyhýbání se alkoholu, kouření a absolvovat pravidelné lékařské prohlídky. Některé ženy mohou po konzultaci s lékařem zvážit také hormonální substituční léčbu, která zmírní příznaky menopauzy a případně i riziko onemocnění jater. 

Celkovou funkci jater i jejich regeneraci v případě jaterních chorob, jako je např. MASLD, je možné podpořit tzv. esenciálními fosfolipidy, které jsou podobné fosfolipidům, jež tvoří „základní stavební kameny“ buněčných membrán v játrech. Esenciální fosfolipidy se zabudovávají do membrány jaterních buněk a přispívají tak k obnově jejich struktury a narušené funkce. Esenciální fosfolipidy přírodního původu jsou obsaženy v léčivém přípravku Essentiale® 300 mg, který lze zakoupit volně v lékárně. Užívají se 2 tobolky 3× denně a mohou je užívat dospělí a děti ve věku od 12 let (a s hmotností přibližně 43 kg a více). Doporučená délka léčebné kúry je alespoň 1–3 měsíce.

Essentiale® 300 mg tvrdé tobolky je volně prodejný lék k vnitřnímu užití. Obsahuje phospholipida sojae praeparata. Čtěte pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.