Jeden svět online přináší deset filmů z letošního ročníku a radikální redesign

Praha, 21. června 2024 – Festival Jeden svět uvádí deset filmů z letošního ročníku na své VOD platformě Jeden Svět online, která prošla kompletním redesignem v duchu nové vizuální identity festivalu.

Na www.jedensvetonline.cz mohou již dnes diváci a divačky zhlédnout deset vybraných filmů z letošního ročníku festivalu a více než šedesát dokumentů s lidskoprávní tématikou. Streamovací platforma se ke svému publiku vrací v novém kabátě, vycházejícím z nové vizuální identity, kterou festival zveřejnil na přelomu roku. VOD Jeden svět online nabízí unikátní sbírku filmů, převážně dokumentů, které diváci*čky nikde jinde nenajdou. Složení filmové nabídky vybírají dramaturgové*yně festivalu Jeden svět.

Mezi desítkou vybraných filmů z letošního ročníku nechybí film z mezinárodní soutěže Venezuela: Země ztracených dětí. Observační dokument natočený ve venezuelských slumech zblízka ukazuje, jak v zemi sužované chudobou, hladem a násilím dopadá dlouhodobé zanedbávání infrastruktury na ženy a děti.

Snímek Extremisti.br získal na festivalu Cenu poroty Václava Havla za nejlepší film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Mapuje prostředí krajně pravicových hnutí v Brazílii. Obsáhlá sonda do praxe těchto extrémistů představuje portrét politické radikalizace a současných podob internetové propagandy a fake news, které dokáží mobilizovat masy.

„Film ukazuje, že používání sociálních sítí a nových technologických nástrojů může být manipulativní, vytvářet rozpory, podněcovat k násilí, diskreditovat a podkopávat základní demokratické instituce. Na příkladu jednoho konkrétního státu snímek vypráví varovný příběh o tom, kam to s námi může dojít, pokud nebudeme bojovat proti dezinformacím,“ okomentovala porota své rozhodnutí.

Dokument Pod damašských nebem je zástupcem festivalové sekce Blízký východ. Pojednává o skupině syrských umělkyň, které se rozhodly vytvořit na základě autentických výpovědí divadelní představení, které má upozornit na patriarchální násilí v tamnější společnosti. Proces vzniku unikátního díla je však zároveň portrétem zvnitřněné mizogynie, dennodenně zasahující do osobních i profesních vztahů protagonistek.

Do ruské historie zavede dokument Kauza Dmitrijev o historikovi, který zasvětil svůj život odkrýváním zločinů stalinismu. Film se ohlíží za událostmi vedoucími k jeho zatčení i za utajenými dějinami Ruska a Sovětského Svazu.

Festivalovou sekci Komunity, která zkoumala různé podoby komunitní zkušenosti v současné společnosti, zastupují hned tři filmy. Virtuální ostrov jehož děj se plně odehrává ve virtuálním prostředí počítačové hry DayZ, českých vývojářů Bohemia Interactive. Tvůrci v postapokalyptickém prostředí zkoumají realitu lidí, skrytých za digitálními avatary a fantazie, strachy a sny současné společnosti. Pinpongová rodina sleduje skupinu lidí různého původu, kteří se pravidelně setkávají na Schouově náměstí v Oslu, kde spolu hrají stolní tenis. Třetím zástupcem Komunit je kontroverzní Modlitba za Armagaeddon, která diváctvu nabízí vhled do fundamentalistických křesťanských hnutí v USA, která očekávají druhý příchod Ježíše Krista a s ním i konec světa. Dokument plasticky ukazuje, že přesvědčení o blížícím se konci světa není okrajovým fenoménem, jak by se mohlo zdát, ale ovlivňuje nevídaným způsobem současnou politiku USA a její podporu Izraele.

Dokument La Singla (festivalová kategorie Identity) vypráví zapomenutý příběh neslyšící tanečnice flamenca, která si v šedesátých letech podmanila Španělsko i celou Evropu. Identity zastupuje i fikční snímek Sultánčin sen. Animovaný film, inspirovaný utopickým vyprávěním o světě, který řídí ženy, slouží jako výchozí bod pro zamyšlení se nad dynamikou mezi pohlavími a sesterskou sounáležitostí.

Českou tvorbu ve výběru zastupuje časosběrný dokument Rodný kraj, sledující cestu pěti mladých lidí z Ruska a Ukrajiny k začlenění do české společnosti. 

Ceny filmů na platformě Jeden svět online se pohybují od 30 do 90 korun a po registraci a zakoupení filmu jsou divákům a divačkám dostupné po dobu 48 hodin. Nabídka filmů platformy se bude v čase rozšiřovat. Filmy z nabídky Jeden svět online je možné sledovat na kterémkoliv zařízení jako je osobní počítač, tablet nebo chytrý telefon a to po celém území ČR.