Léto dorazilo: Vyzkoušejte 10 vychytávek, jak přežít vedra v interiéru

Teploty stoupají a slunce pálí jako divé. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si zpříjemnit pobyt v interiéru i v těch nejparnějších dnech. Vyzkoušejte 10 našich tipů a nenechte si vedrem kazit léto.

Používejte správně venkovní žaluzie

Stínění oken je v létě nezbytné. Nezastíněné okno, zejména to jižně a západně orientované, propouští dovnitř až 88 % slunečního záření. Nejúčinnější ochranou je exteriérové stínění, jako jsou venkovní rolety či venkovní žaluzie. Moderním a elegantním řešením jsou rovněž screenové rolety, skrze které vidíte ven, ale zároveň chrání proti slunci. „Mají schopnost odrazit nebo pohltit takřka veškeré přímé i rozptýlené sluneční záření, které na ně dopadá. Jen malou část cíleně propouští do interiéru, a to díky jemné perforaci. Tok energeticky vydatného slunečního záření tedy screeny zastaví ještě před oknem a okno není přímo ohříváno,“ uvádí Jakub Vaněk z opavské společnosti ISOTRA, která je předním výrobcem a dodavatelem stínící techniky.

Chlaďte s rozumem

Klimatizace sice spolehlivě ochladí vzduch, ale pokud to přeženete a nastavíte ji na příliš nízkou teplotu, může mít její používání negativní dopad na vaše zdraví. Proto i v parných dnech by neměl být rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou více než 5 °C. Ani větrák není ideální řešení. Rotující lopatky rozhánějí teplý vzduch, zároveň však po místnosti víří prach a alergeny. Nenechávejte jej také foukat přímo na vás, ale umístěte jej tak, aby vzduch v místnosti cirkuloval.

Čistěte vzduch

Věděli jste, že letní vedra mohou zvýšit hladinu ozonu v interiéru? Tento plyn může reagovat s těkavými organickými sloučeninami a způsobit zvýšení koncentrace ultrajemných částic v místnosti. Zajistit čisté ovzduší v interiéru vám pomůže čistička vzduchu. Důležité je, aby byla vybavena nejen kvalitním uhlíkovým filtrem, jenž neutralizuje plyny, a účinným HEPA filtrem, jež zachycuje i velmi malé částice, ale také je klíčové, aby byl celý přístroj plně utěsněn. Čističku volte s ohledem na velikost místnosti. Pro velké prostory o rozměrech až 100 m2 je určena například čistička Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde.

Zvlhčujte vzduch

Nejen teplota, ale také vlhkost vzduchu je důležitá pro správné ochlazení. Například čistička Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde™ zachytí 99,95 částic o velikosti 0,1 mikronu, ničí formaldehyd, má funkci zvlhčování vzduchu a ochladí v letních měsících proudem vyčištěného a zvlhčeného vzduchu. Pro dosažení lepšího výkonu nezapomeňte dát přístroj na místo, kde není průvan, a vypnout topení nebo klimatizaci.

Nepouštějte vedro do bytu

V letních měsících vrcholí teploty mezi 13. a 15. hodinou. V této době se vyhněte přímému slunečnímu záření, ale také omezte větrání, protože byste do útrob domu pouštěli horko. Pokud si chcete dopřát čerstvý vzduch, větrejte krátce a intenzivně. Využijte průvan – otevřete okna na opačných stranách domu, abyste vytvořili proudění vzduchu.

Mějte při sobě stále lahev s vodou

Nadměrným pocením ztrácíte v horku tekutiny, což může vést k dehydrataci a zdravotním potížím. Proto nezapomínejte na pitný režim, zvláště pokud vykonáváte pohybovou aktivitu, u které se zapotíte. 

Jezte potraviny s vysokým obsahem vody

Konzumujte zeleninu a ovoce s vysokým obsahem vody, například okurku, meloun atd. Obyvatelé zemí s teplým podnebím také často konzumují ostrá jídla. Díky nim totiž podporují pocení a tím i přirozené ochlazení organismu. Zkuste tedy do pokrmu přidat trošku chilli.

Zkraťte vaření

Při pečení, vaření či žehlení zvyšujete teplo v interiéru, proto si tyto činnosti nechte až na večerní hodiny, kdy není takový hic. Jestliže potřebujete připravit oběd, vsaďte na rychlá jídla, abyste čas u sporáku minimalizovali, připravte lehké osvěžující saláty, anebo pokud máte terasu či balkon, můžete se pustit do venkovního grilování.

Vsaďte na chladivé obklady

Když vám bude velké horko, ochlaďte si končetiny v místě, kde vedou tepny – například zápěstí či kotníky. Chladit je můžete buď vodou a například si namočit nohy do lavoru, anebo si přiložit obklady – třeba kostky ledu v nepromokavém sáčku nebo si pořiďte gelové pytlíčky, které necháte nachladit v ledničce.

Noste vhodné oblečení

Syntetické materiály působí jako igelit a budete se v nich potit, proto raději vsaďte na přírodní materiály a noste lehké a prodyšné oblečení. Ale pozor: bavlna či len zase snadno nasáknou pot a pobývat v mokré látce nemusí být příjemné. Vhodné jsou v horkém počasí například trička a tílka z přírodní merino vlny, která dokáže regulovat teplotu.