UniCredit poskytne financování ve výši 2,6 miliard eur pro živnostníky a malé firmy ve střední a východní Evropě

Praha, 27. června 2024 – Skupina UniCredit spouští iniciativu „UniCredit pro střední a východní Evropu“ s konkrétními řešeními v oblasti financování, správou účtů a kvalitním poradenstvím.


  • Malé firmy a živnostníci s jedinečnými příběhy mohou využít financování ve výši 2,6 miliard eur a 60 různých řešení prostřednictvím UniCredit ve střední a východní Evropě
  • Kvalitní poradenství a výhodné podmínky s cílem podpořit klienty při přechodu na udržitelnější obchodní modely
  • Iniciativa UniCredit pro střední a východní Evropu přináší klientům přidanou hodnotu, přičemž využívá silnou spolupráci skupiny s více než 25 mezinárodními partnery

Do konce roku 2024 nabízí UniCredit na všech svých trzích ve střední a východní Evropě možnost čerpání 60 řešení s financováním v hodnotě více než 2,6 miliardy eur. Iniciativa UniCredit pro střední a východní Evropu“ je založena na třech hlavních pilířích: financování, správě účtů a poradenství.

  • FINANCOVÁNÍ prostřednictvím až 60 řešení v hodnotě více než 2,6 miliard eur, která jsou k dispozici pro čerpání do konce roku 2024. Mezi nimi jsou i speciální řešení zaměřená na klíčové oblasti:
    • 10 programů financování na 8 trzích, kde UniCredit v CEE působí, s cílem podpořit inovace, digitalizaci, konkurenceschopnost či udržitelnost
    • programy pro specifická odvětví 
    • specializované úvěrové nástroje s dotací pro malé podniky na 4 trzích pro podporu nových společností pomocí řešení v oblasti financování, podpory digitálních plateb a finančního vzdělávání
  • SPRÁVA ÚČTŮ: speciální podmínky pro lokální trhy 
  • PORADENSTVÍ: podpora klientů z řad živnostníků a malých firem při přechodu na udržitelnější obchodní modely prostřednictvím různých vzdělávacích nebo podnikatelských iniciativ. Cílem 13 programů financování je umožnit našim klientům lehčí přechod na ESG prostřednictvím investic do udržitelných postupů a zelených technologií.

V loňském roce díky dohodě mezi Evropským investičním fondem (EIF), který je součástí skupiny Evropské investiční banky (EIB), a skupinou UniCredit došlo k poskytnutí dvou záruk v hodnotě 370 milionů eur na podporu investic realizovaných malými a středními podniky v sedmi zemích EU. Mezi ně patří Česká republika, Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Prostředky jsou určeny především pro investice, které přispějí k ekologické a digitální transformaci, ale i na podporu kulturního, vzdělávacího a sociálního sektoru.  

Díky iniciativě UniCredit pro střední a východní Evropu nejenže konsolidujeme a rozšiřujeme naši základnu produktů a služeb, které jsou k dispozici živnostníkům a malým firmám, ale též umožnujeme sdílení osvědčených postupů mezi trhy ve prospěch klienta. Jde o globální iniciativu, která umožňuje výrazné přizpůsobení na lokální úrovni s konkrétními iniciativami
v jednotlivých zemích, které odpovídají aktuálním potřebám a ambicím našich klientů na jednotlivých trzích. Je to jen další důkaz našeho závazku být nablízku našim klientům a komunitám v zemích, kde působíme,“ uvedla Teodora Petková, ředitelka skupiny pro střední a východní Evropu

Zdůraznila, že banky nadále poskytují nejlepší řešení financování, aby podpořily růst klientů a rozvoj tuzemských ekonomik. UniCredit například ve střední a východní Evropě za minulý rok podpořil pomocí úvěrů v hodnotě 15 miliard eur 63 tisíc malých podniků a pomocí úvěrů v hodnotě 4 miliard eur více než 53 tisíc živnostníků. 

„Prostřednictvím této iniciativy děláme pro naše klienty něco navíc, aby mohli využít více speciálních nabídek s výhodnými zárukami a podmínkami díky naší silné spolupráci s více než 25 tuzemskými a mezinárodními partnery. I nadále investujeme do našich talentů, aby mohli ještě více jako poradci podpořit naše klienty,“ dodala Petková.

Podpora malých firem a živnostníků v ČR a SR díky UniCredit Bank 

UniCredit Bank v České republice a na Slovensku má ambici být skvělým partnerem pro živnostníky, malé a střední podniky. Snahou banky je dostat se za hranici běžné bankovní nabídky a poskytovat stávajícím a potenciálním klientům kompletní paletu produktů a služeb, které budou přinášet přidanou hodnotu nejen pro jejich stávající a budoucí podnikání, organický růst, odběratelsko-dodavatelský řetězec, ale i pro komunity, ve kterých působí. 

Nad rámec poskytování standardních úvěrů pro krytí provozních a investičních potřeb poskytuje UniCredit Bank služby spojené s optimalizací pracovního kapitálu, podporu nástupnictví ve firmách a také pomáhá se startem nebo rozvojem podnikání díky záručním programům od Evropského Investičního Fondu (EIF) či kvalitní spolupráci s lokálními programy Národní rozvojové banky v České republice (NRB) a Slovak Investment Holding (SIH) na Slovensku. Tyto programy usnadňují cestu klientům ke komerčnímu úvěru. Zvýhodněné podmínky v UniCredit Bank mají společnosti, které investují do zvýšení energetické účinnosti, udržitelnosti podnikání v rámci ESG a zelené transformace a dále pak sociální podniky. 

Spojujeme flexibilitu rozhodování s individuálním přístupem nejen bankovních poradců UniCredit Bank, ale i podpůrných útvarů v rámci celé banky. Pro vybrané, ať již stávající nebo budoucí klienty, má banka připravené předschválené úvěry a pro transakční potřeby pak připravené zvýhodněné balíčky služeb v oblasti správy běžných účtů, platebního styku, úročení volných peněžních prostředků či v oblasti akceptace platebních karet (acquiringu).

Živnostníci, malé a střední podniky tvoří páteř české a slovenské ekonomiky, proto UniCredit Bank je připravena se svým týmem naplnit ambice, být stabilním partnerem a lídrem pro tuto klíčovou součást našich ekonomik.