FESTKA opět pořádala symbolickou cyklojízdu z Prahy do Karlových Varů jako poctu tradičnímu závodu a vzpomínku na Daniela Anýže

Praha-Karlovy Vary, Česká republika, 28. června 2024 – FESTKA, český výrobce špičkových karbonových kol se sídlem v Praze, letos již podeváté uspořádal každoroční cyklojízdu z Prahy do Karlových Varů u příležitosti zahájení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Tato jízda oslavuje a vzdává symbolický hold jedinečné atmosféře klasického cyklistického závodu s nejdelší tradicí v České republice. V letošním ročníku účastníci také vzpomněli na milovníka cyklistiky a pravidelného účastníka této cyklojízdy, novináře a publicistu Daniela Anýže, který loni v září zemřel ve věku 59 let.

Karlovarský filmový festival a Karlovy Vary mají s cyklistikou více společného, než by se mohlo na první pohled zdát. Od roku 1921 byly totiž Karlovy Vary místem, kde obracel nejstarší, nejdelší a nejtěžší český cyklistický závod Praha-Karlovy Vary-Praha, který se do roku 2010 konal celkem šedesát pětkrát. První ročník v roce 1921 vyhrál Josef Proda-Procházka ze Sparty. Poslední závod se uskutečnil v roce 2010 na trase dlouhé přibližně 260 km.

Letošní cyklojízdy, vedoucí z Prahy po méně frekventovaných silnicích přes Lánská obora, Rakovník a Valeč, se zúčastnilo kolem čtyřiceti cyklistů. Ti jeli nejen na kolech FESTKA, ale i na mnohých dalších značkách. Účastníci reprezentovali různé obory – od skalních fanoušků značky FESTKA, přes lidi z byznysu a médií, až po bývalé profesionální cyklisty.

Vyvrcholením tohoto 155 km dlouhého cyklistického podniku je „chvíle slávy“ a tradiční společná fotografie na červeném koberci před hotelem Thermal v Karlových Varech. Ačkoli dav diváků čeká na příjezd filmových hvězd a známých osobností, unaveným, zaprášeným, zpoceným a někdy i zmoklým cyklistům nadšeně tleská, jako by patřili mezi ně.

O společnosti Festka 

Společnost Festka sídlí v Praze, kde od roku 2010 vyrábí špičková karbonová kola na zakázku. Mezi své klienty počítá mnoho zajímavých lidí – od hollywoodských celebrit po lidi z velkého byznysu, ale i ty, kteří cyklistiku objevili až v pozdějším věku jako svou oblíbenou formu pohybu a chtějí (a mohou si dovolit) jezdit na výjimečném kole. Festka je známá svou spoluprací se špičkovými institucemi, jako je Evropská kosmická agentura (ESA) nebo České vysoké učení technické. Firmu založil bývalý profesionální cyklista Michael Moureček a jeho přítel, podnikatel Ondřej Novotný. Vizuální identitu Festky má od počátku na starosti Tomáš Hnida. Až 90 % produkce firmy jde na export, přičemž 80 % vývozu směřuje mimo EU – zejména do Asie (Čína, Thajsko, Jižní Korea, Malajsie, Filipíny) a USA.

www.festka.com

https://www.facebook.com/festka

https://www.instagram.com/festka/