O2 úspěšně otestovalo jako první operátor v Česku technologii RedCap ve své 5G mobilní síti. Zásadní bude zejména pro průmyslové využití a oblast internetu věcí

. 7. 2024
• Na konci června 2024 O2 jako první operátor v Česku dokončil ve spolupráci se svými dodavateli laboratorní testování nové širokopásmové technologie RedCap.
• Je to důležitý milník pro rozvoj tzv. internetu věcí a další rozšíření automatizace továren, průmysl 4.0, i pro rozšířenou nebo virtuální realitu.

RedCap

5G RedCap nebo-li 5G Reduced Capability či také 5G NR-Light, je technologie navržená tak, aby efektivně řešila případy mezi mobilním širokopásmovým připojením (eMBB), ultraspolehlivou komunikací s nízkou latencí (uRLLC) a masivní komunikací typu Machine Type Communication (mMTC).

Nasazení RedCap díky tomu umožní připojit do 5G sítě operátora O2 v budoucnu mnohem více zařízení a slibuje také vyšší datové rychlosti než u dosud využívané LTE Cat1, nižší latenci, a tedy i komunikaci prakticky v reálném čase, nebo díky vylepšené energetické účinnosti i sníženou spotřebu energie koncových zařízení, jakými jsou nositelná elekronika nebo mobilní senzory a další zařízení napájená z baterií. RedCap je technologie jednodušší než plnohodnotné 5G (proto “reduced”) a s tím souvisí i nižší náklady na komunikační moduly připojených zatížení.

„Je to pro nás důležitý milník v dalším zdokonalování a rozšiřování kvality a možností našich sítí. Díky využití technologie RedCap budeme moci se zákazníky dále rozvíjet projekty pro internet věcí. To je zásadní pro mnoho oblastí, jako jsou třeba nositelná zařízení, typicky chytré hodinky, nositelná zařízení pro telemedicínu nebo aplikace s virtuální nebo rozšířenou realitou,“ vysvětluje technologický ředitel O2 Jan Hruška a doplňuje, že nasazení RedCap bude zásadní také pro video dohled, průmyslové senzory, chytré sítě a další automatizaci v průmyslu. Technologie RedCap významně zvyšuje efektivitu aplikací v privátních kampusových sítích.

„Celosvětově se odhaduje, že segment internetu věcí obsluhovaný celulárními sítěmi bude do konce roku 2028 tvořit až 60 % všech celulárních připojení IoT. Operátor O2 se snaží být vždy napřed, také proto se na tuto oblast intenzivně zaměřuje. Služby RedCap totiž přinášejí pro průmyslové využití zcela zásadní benefity jako je třeba robustní bezdrátové připojení a bezproblémová podpora mobility prostřednictvím sítí 5G,“ doplňuje Jan Hruška.

Společnost O2 v červnu úspěšně dokončila interní testování této technologie a pokračuje v dalších přípravách na její komerční spuštění. Předpokládá, že rychle se rozvíjející ekosystém RedCap zařízení dostupný na globálním trhu umožní plošné nasazení již v průběhu příštího roku.

 

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek, což z něj činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízí O2 nejmodernější technologii LTE, jako první v Česku společnost spustila také plnohodnotné 5G. Značka O2 pro zákazníky neznamená jen telekomunikace. O2 je schopna vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům zákazníků též v oblasti ICT a nabídnout jim služby housingu, hostingu i cloudových služeb v datových centrech o celkové rozloze 7 300 metrů čtverečních. Tato datová centra jako první v ČR a střední Evropě získala certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV je O2 zároveň největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku.