Agentura S&P vylepšila prognózy hodnocení dceřiných společností Freedom Holding Corp. na základě zvýšené kapitalizace a řízení rizik

Praha, 2. července 2024 – Mezinárodní ratingová agentura S&P Global Ratings změnila prognózy pro ratingy dceřiných společností Freedom Holding Corp. – Freedom Finance Europe Ltd (Freedom24), Freedom Finance Global PLC, AO Freedom Finance a AO Banka Freedom Finance Kazakhstan – na pozitivní a potvrdila dlouhodobé a krátkodobé úvěrové ratingy společností na úrovni B/B.

Kromě toho, S&P přehodnotila prognózu pro dlouhodobý úvěrový rating Freedom Holding Corp. na stabilní a potvrdila rating holdingu na úrovni В-.

Analytici S&P zdůraznili posílení správních systémů řízení Freedom Holding Corp. a dodržování mezinárodních požadavků Freedom Holding Corp., stejně jako zlepšení v oblasti bankovního dohledu v Kazachstánu.

„Pozitivní prognózy pro AO Freedom Finance, Freedom Finance Global PLC, Freedom Finance Europe Ltd a AO Banka Freedom Finance Kazakhstan odrážejí náš názor, že solidní míra stability finančního sektoru Kazachstánu vůči nedávným ekonomickým výzvám, postupná síla finančního dohledu v zemi, stejně jako další zlepšení systému řízení rizik a kapitalizace skupiny Freedom budou podporovat společnost v průběhu následujících 12 měsíců,” uvádí se v oznámení S&P.

Agentura očekává, že v příštích dvou letech Freedom Holding Corp. „udrží vysoké zisky, což pomůže diverzifikovat příjmy prostřednictvím zvýšení objemu bankovních a pojišťovacích aktivit v Kazachstánu.” Dále zpráva uvádí: „V našem základním scénáři očekáváme, že poměr rizikově upraveného kapitálu (RAC) skupiny zůstane v příštích 12-24 měsících nad 10 % oproti 11,6 % ke dni 31. března 2024 a 9,4 % o rok dříve.”

S&P uznala úsilí holdingu v oblasti korporátního řízení. „V roce 2023 skupina Freedom začala budovat konsolidovaný systém řízení rizik a nedávno najala ředitele řízení rizik, ředitele pro dodržování regulačních požadavků a ředitele pro právní otázky. V květnu 2024 skupina Freedom rozšířila radu ředitelů ze šesti na sedm lidí, přičemž čtyři z nich jsou nezávislí a mají mezinárodní zkušenosti,” píše se ve zprávě agentury.

Agentura může během příštího roku zvýšit hodnocení poboček holdingu, pokud se pozitivní trendy posledních měsíců udrží. „Zvýšíme naše hodnocení operativních dceřiných společností během následujících 12 měsíců, pokud dojdeme k závěru, že kroky v budování agregovaného systému řízení rizik a dodržování regulačních požadavků, stejně jako posílení systému řízení rizik, budou pokračovat a koeficient RAC zůstane nad 10 %, podporovaný vysokými příjmy a mírným růstem,” uvádí se ve zprávě S&P.

O Freedom24

Freedom24 je mezinárodní online makléř, který zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice – přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom24 je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii, Řecku a nově také v Nizozemsku, Itálii, Rakousku a Bulharsku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

V roce 2022 převedla společnost Freedom24 ukrajinským charitativním organizacím 6,6 milionu eur na nákup sanitek a humanitární pomoc. V roce 2023 věnovala společnost další 3 miliony eur na zahájení projektu Freedom Space ve spolupráci s charitativní nadací. Pomáhejme společně, jehož cílem je zřízení bezpečných přístřešků v 69 školách ve 12 ukrajinských regionech.