Zdravotnická skupina EUC loni zvýšila obrat na 5,4 miliardy Kč. Do tří let plánuje investovat do rozvoje 2,5 miliardy korun

Největší tuzemský provozovatel ambulantní péče, zdravotnická skupina EUC, loni meziročně zvýšila obrat o 12 % na více než 5,4 miliard Kč. Skupina provedla celkem 3,7 milionu ambulantních vyšetření, což je meziročně o 6 % více, a zvýšila počet operací o 17 % na 7 tisíc. Rostla také v oblasti prémiové péče pod značkou Canadian Medical. Loni na podzim do skupiny přibyla akvizicí Domácí péče Včelka, jeden z největších poskytovatelů domácí zdravotní péče v ČR. Letos skupina EUC svou pozici lídra v oblasti těchto služeb dále posílila a koupila společnost Advantis Medical s.r.o. Během příštích tří let plánuje investovat 2,5 miliardy korun do nových zařízení, digitalizace a umělé inteligence.

Skupina EUC zveřejnila statistiky poskytované péče za rok 2023. Síť EUC Laboratoří v minulém roce provedla 9,1 milionů testů v rámci komplexní diagnostiky, a to u více než 730 tisíc pacientů. Dařilo se taktéž divizi EUC Lékáren, které v průběhu roku 2023 obsloužily přes 2,6 milionu klientů. Důležitou roli sehrála skupina EUC i v oblasti boje proti rakovině prsu. Jako největší poskytovatel mamoscreeningu v ČR zajistila EUC mamocentra 300 tisíc vyšetření. 

„V minulém roce jsme upevnili naši pozici jako největší tuzemská síť ambulantních klinik a nejvýznamnější poskytovatel prémiové zdravotní péče. Jako lídr v této oblasti aktivně realizujeme digitalizaci zdravotnictví, o které ostatní pouze diskutují. Od efektivního využití a sdílení pacientských dat, přes inovativní komunikaci s pacienty až po nasazení umělé inteligence (AI), určujeme směr budoucnosti zdravotní péče,“ uvedl generální ředitel EUC MUDr. Michal Bednář, MBA.

EUC loni poskytovala zdravotní péči na celkem 25 klinikách po celé ČR. Skupina v minulém roce otevřela Centrum klinické onkologie (onkostacionář) na Plzeňsku. Významně tak přispěla k rozšíření nabídky péče pro onkologické pacienty v celém kraji. Nové pracoviště magnetické rezonance bylo otevřeno v Liberci. Skupina tak naplňuje dlouhodobou strategii zlepšování dostupnosti péče v regionech. Na 5 klinikách dále zprovoznila testovací místa screeningu diabetické retinopatie pomocí AI – letos přibydou další tři pracoviště tohoto typu.  

Domácí péče Včelka

Skupina EUC v září 2023 vstoupila do dalšího segmentu, když převzala síť Včelka, která poskytuje služby v oblasti domácí zdravotní péče. Včelka uskutečnila v loňském roce téměř 1,1 milionu ošetření pacientů a péči poskytuje ve 13 krajích ČR. V oblasti domácí péče chce skupina EUC i nadále posilovat svou pozici jedničky na trhu. 

Rozšiřování péče v Canadian Medical

Síť prémiové péče Canadian Medical (CM), která je součástí skupiny, dosáhla za rok 2023 obrat 1 miliardy Kč a potvrdila tak dominanci na českém trhu. CM zahrnuje celkem 7 klinik v Praze a v Brně. Loni otevřela dermatologické centrum a pokračuje tak v naplňování dlouhodobého plánu rozšiřování spektra zdravotní péče.

V závěru minulého roku CM spustilo inovovanou aplikaci myCANADIAN, která slouží pro komunikaci klientů se zdravotnickým zařízením. Robustní aplikace je součástí strategie usilující o celkovou digitalizaci péče. Prostřednictvím aplikace se mohou klienti objednávat k lékaři, mají přístup do své zdravotní dokumentace, mohou si zobrazit své laboratorní výsledky nebo mají přístup ke své preskripci (eReceptům). Uživatelé oceňují i tzv. asistenta medikace, který jim připomene, že nastal čas vzít si léky. Aplikace zároveň umožňuje zkontrolovat lékové interakce i případné alergie na předepsané léky. Velkou přidanou hodnotu má sdílení profilů dětí nebo rodinných příslušníků. V neposlední řadě je aplikace využívána i v rámci zavádění telemedicínských služeb a pro potřeby distanční péče – služby Lékař online 24/7.

V roce 2024 plánuje Canadian Medical rozšířit spektrum výkonů v rámci jednodenní chirurgie na klinice Waltrovka, a to otevřením žilního a kýlního centra. Aplikaci myCANADIAN pak bude postupně možné využít i na online check-in pacientů, který výrazně ušetří čas nejen klientům, ale současně i zdravotnímu personálu,“ uvedla generální ředitelka Canadian Medical Mgr. Markéta Billová. 

Rok 2024 – rozšiřování klinik, digitalizace, umělá inteligence

V letošním roce bude skupina EUC pokračovat v investicích do výstavby dvou nových klinik Canadian Medical, které celkově během tří let dosáhnou 2 miliardy korun. Letos také plánuje investovat zhruba 200 milionů Kč do oblasti digitalizace zdravotnictví a péče o chronické pacienty. Přibližně 52 % z investované částky bude směřovat do segmentu IT, technologií a budov, 48 % do přístrojů a vybavení. Podobnou částku vynaloží i v dalších dvou letech. 

„V roce 2024 budeme intenzivně posilovat sektor jednodenní chirurgie v rámci naší sítě klinik. Zaměříme se na poskytování komplexní péče o chronicky nemocné pacienty prostřednictvím programu disease managementu a rozšíříme naše pracoviště. Hned z kraje roku jsme otevřeli nové pracoviště magnetické rezonance ve Zlíně. Kontinuálně tak zlepšujeme dostupnost lékařské péče po celé České republice,“ komentuje plány MUDr. Michal Bednář a dodává: „V loňském roce jsme učinili významný krok vpřed v oblasti mamografického screeningu – začali jsme zavádět umělou inteligenci pro analýzu mamografických snímků v našich mamocentrech. Tento průlomový přístup bude do konce letošního roku implementován ve všech našich zařízeních, což nás řadí na špičku inovací v této důležité oblasti.“ 

Dalším důležitým krokem byla pro skupinu EUC v červnu letošního roku akvizice společnosti Advantis Medical, čímž dále posílila svou pozici jedničky na trhu domácí péče. Advantis Medical aktuálně provozuje více než 20 poboček domácí péče po celé ČR a má přes 120 kvalifikovaných zaměstnanců. V kontextu stárnutí populace a nedostatku lůžek v sociálních zařízeních vnímá EUC domácí péči jako jeden z nejvýznamnějších segmentů pro svůj další strategický rozvoj, ale i pro udržitelnost celého zdravotnického systému.

Umělá inteligence v diabetologii

Umělá inteligence pomáhá lékařům při vyšetřeních asistovat také v rámci screeningu diabetické retinopatie. Služba funguje od loňského roku na pěti klinikách napříč republikou a brzy bude dostupná také ve Zlíně a dalších pražských klinikách. Jde o významné vyšetření pro diabetiky 1. i 2. typu, které dokáže včas odhalit onemocnění diabetickou retinopatií neboli poškození cév vyživujících sítnici oka, což je jedna z nejčastějších komplikací cukrovky, která může vést až ke slepotě. Ke konci května 2024 (26. 5. 2024) bylo díky důkladné prevenci vyšetřeno 2864 pacientů, z toho bylo 496 pozitivních. Podařilo se tak zachytit 17,3 % případů počínajícího onemocnění diabetickou retinopatií a pacienti se tak začali včas léčit.

Nadační fond EUC Elucidate

Prostřednictvím Nadačního fondu Elucidate skupina EUC dlouhodobě podporuje zdravotní sestry a ty, kteří vidí svou budoucnost ve zdravotnictví. Základním pilířem finanční podpory je vzdělávání a pomoc v těžkých životních situacích. Fond úzce spolupracuje a podporuje střední a vyšší zdravotnické školy. Od svého založení poskytl konkrétní pomoc ve výši desítek milionů korun. 

Skupina EUC:

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 do roku 2023 investovala 1 505 mil. korun především do modernizace přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. Ve 25 zdravotnických zařízeních napříč ČR, 13 mamocentrech, 26 kamenných lékárnách, lékárenském e-shopu, síti zařízení Domácí péče Včelka ve 13 krajích ČR a 11 laboratořích zaměstnává 2 800 zdravotníků, kteří provedou 3,7 mil. vyšetření ročně. Na podzim 2017 vydala jako první v sektoru zdravotnictví v ČR emisi dluhopisů, v celkovém objemu 1,4 miliardy korun. V roce 2023 došlo k další emisi dluhopisů do celkové výše téměř 1,7 miliardy korun. Skupina EUC se v roce 2023 stala vítězem v soutěži Nejdůvěryhodnější značka roku 2023 v kategorii Sítě klinik a ambulancí, kde hodnotiteli jsou sami pacienti. Více na www.euc.cz.