Sociální podnik Jasan vyvolal velké nadšení zájemců. „Týdny pro krajinu 2024“ mají za sebou druhý turnus.

8. červenec 2024 – Dobrovolníci a dobrovolnice z celé republiky jsou významnou součástí již 27. ročníku Týdnů pro krajinu, kdy se vydávají do atraktivních lokalit české a moravské kotliny s cílem chránit lesy, divočinu a fyzicky se tak zapojit do obnovy přírody kolem nás. Hnutí DUHA má za sebou druhý turnus, který se uskutečnil v Jihomoravském kraji na Sociálním podniku Jasan ve Velkých Hostěrádkách.

Sociální podnik Jasan [1] se zaměřuje na ekologické pěstování zeleniny, zpracovává rostlinnou výrobu nebo vyrábí pečivo, a to vše pod značkou BIO. Přes ekologické zemědělství [2] a zpracování výpěstků z farmy se také zabývá sázením stromů a chovem menších hospodářských zvířat. Sociální podnik Jasan je součástí Živého regionu Podbrněnsko [3], který propojuje lokální produkci a spotřebu. 

Dobrovolníci a dobrovolnice se tentokrát aktivně zapojili do sklizně česneku a další zeleniny, např. do zeleninových bedýnek pro odběratele z Brna, v rámci komunitou podporovaného zemědělství [4]. Součástí Týdne pro krajinu bylo i seznámení se s okolím farmy, výlet naučnou stezkou “Pestrá krajina BIO regionu Velké Hostěrádky” [5] a také exkurze do výrobny biočajů
a biokoření Sonnentor [6] v Čejkovicích. 

Týdny pro krajinu a letní čas strávený v přírodě běží po celé prázdniny. Dalšími místy, kam dobrovolníci zamíří pomáhat, jsou Jeseníky, Beskydy, Šumava nebo Bílé Karpaty. Nahlédněte do seznamu, která oblíbená místa a atraktivní lokality jsou v plánu v dalších týdnech.

Jiří Hřivna, vedoucí turnusu, Sociální podnik Jasan, říká:
„Těší nás, že dobrovolníci a dobrovolnice hodnotí svou účast na turnusu na Sociálním podniku Jasan velmi pozitivně. Příprava jídla ze zeleniny vypěstované přímo na farmě vzbudilo velké nadšení a dokreslilo tak příjemnou atmosféru celé akce. Pomoc dobrovolníků a dobrovolnic je pro nás velmi přínosná a těší nás, že můžeme lidem předat naše zkušenosti z ekologického pěstování potravin.”

Michal Bajgart, koordinátor Týdnů pro krajinu z Hnutí DUHA, říká:

„Dobrovolníci a dobrovolnice na Sociálním podniku Jasan podporují činnost místních ekologických zemědělců, se kterými dlouhodobě spolupracujeme v rámci konceptu Živý region. Pod značkou Živý region Hnutí DUHA realizuje pilotní BIO region v ČR, který podporuje rozvoj ekologického zemědělství, krátkých dodavatelských řetězců a odbytu lokálních potravin z regionů.”

Termíny a místa lokalit Týdnů pro krajinu pro rok 2024:
1. Město Albrechtice, 6. 7. – 13. 7. 2024
2. Jeseníky, 13.7. – 20. 7. 2024 
3. Beskydy, 8. – 11. 8. 2024
4. Kvilda, Šumava, 10. 8. – 17. 8.
5. Kutiny, Jihomoravský kraj, 18. 8. – 25. 8. 2024
6. Radějov, Bílé Karpaty, 24. 8. – 31. 8. 2024

___________________

Týdny pro krajinu podporují výzvu „Zachraňme lesy“ [7], která nyní spojuje více než 85 500 lidí v apelu na poslance a poslankyně, aby připravili lepší zákon o myslivosti a zemědělské turnusy v rámci značky Živý region [3], který podporuje rozvoj ekologických zemědělců a odbytu místní produkce v Jihomoravském kraji.  

Týdny pro krajinu se konají za finanční podpory nadace Alstom, Evropské Unie v rámci projektu BESTbelt a díky podpoře individuálních dárců a dárkyň, a veřejnosti v rámci sbírky „Daruj kelímek“.

Poznámky:

[1] Sociální podnik Jasan, Velké Hostěrádky 

[2] Ekologické zemědělství je formou obhospodařování půdy bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. Označení BIO podléhá certifikaci.
[3] Živý region směřuje k vytváření BIO regionů, ve kterých významná část lokálních hráčů spolupracuje na udržitelném hospodaření s místními zdroji. Tímto posílí a rozvine kvalitu i kvantitu lokální produkce a lokální spotřeby ekologických potravin a inspiruje tak další mikroregiony v ČR.
[4] Komunitou podporované zemědělství (KPZ) je založeno na oboustranně výhodném partnerství, které spotřebiteli zajišťuje pravidelnou dodávku čerstvých místních potravin po celou sezónu a zemědělci jistotu odbytu a spravedlivé ocenění jeho práce.

[5] Naučná stezka Pestrá krajina BIO regionu Velké Hostěrádky

[6] Sonnentor patří je předním výrobcem biočajů a biokoření. Na trhu působí více než 30 let a filozofie firmy je od počátku postavena na principu trvale udržitelné výroby. Byliny a koření vykupuje přímo od svých biopěstitelů a výroba je postavena na využití obnovitelných zdrojů surovin s cílem minimalizovat odpad a dopady na životní prostředí. Firma balí své produkty do recyklovatelných materiálů a realizuje celou řadu inovativních projektů s cílem zero waste. 

[7] Výzva Zachraňme lesy