Štvanická lávka, Malšovická aréna či stavba dálnice D3. Střed Česka má nové letecké snímky

Brno, 8. července 2024 – Střed České republiky se dočkal nových leteckých snímků. Prohlédnout si na nich lze například stavbu pražské Štvanické lávky, hradecké fotbalové arény či postup prací na dálnici D3 u Českých Budějovic. Stejně jako v minulých letech snímky pořídila a zpracovala společnost TopGis. Veřejnosti jsou volně k dispozici na webu Chytremapy.cz.

Praha, východ středních Čech, jižní Čechy, Pardubicko, Královéhradecko a Vysočina jsou pokryty novými leteckými snímky. Srovnáním aktuálních sad fotografií s těmi z minulých let lze přehledně vidět, jak se mění sídelní struktura i krajinný ráz na našem území. „V hlavním městě lze pozorovat například výstavbu hotelu Stages u O2 Arény nebo realizaci Štvanické lávky, která obdržela titul stavby roku 2023,“ uvádí Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, která letecké snímkování Česka pravidelně zajišťuje.

Nevšední podívanou z ptačí perspektivy nabízí i postupná proměna lokality Dívčí Hrady v pražské čtvrti Radlice. Na ploše dřívější orné půdy zde město v posledních letech obnovilo původní sady a louky. Snímky zachycují rovněž realizaci parkovacího domu v Dolních Břežanech.

V Jihočeském kraji si lze všimnout kupříkladu pokračování stavby dálnice D3 u Českých Budějovic nebo růstu nového hotelového komplexu na břehu lipenské přehrady. Pohled na Hradec Králové zase umožňuje sledovat přestavbu fotbalového stadionu v Malšovicích.

„Letecké snímkování je uskutečněné v detailu 12,5 centimetru na pixel. Provádíme jej pravidelně za pomoci vlastních letadel Cessna 404 a Partenavia P68 s využitím moderních velkoformátových kamer,“ popisuje Drahomíra Zedníčková.

Následná výroba samotné ortofotomapy vyžaduje stovky hodin pečlivé práce u počítačů. S ohledem na správné propojení snímků a zajištění přesnosti musejí programátoři pracovat s nesčetným množstvím parametrů. Aktuální letecké snímky jsou po zpracování zveřejněny na volně dostupném webu Chytremapy.cz, kde návštěvníci najdou i starší sady snímků, včetně historické ortofotomapy z roku 1950.

Časosběrná srovnání vybraných lokalit naleznete na tomto odkazu.

O společnosti TopGis

Brněnská společnost TopGis působí na trhu od roku 2009 a je lídrem v oboru geodézie, mapování a webových mapových služeb. Vlastní všechny podstatné technologie – letadla, kamerové a laserové senzory či mapovací automobily – a její tým tvoří pět desítek zkušených odborníků v GIS a SW oboru. Společnost je tvůrcem nejdetailnější aktualizované ortofotomapy České republiky a dlouhodobým dodavatelem mapových podkladů pro Seznam.cz. Prostřednictvím webového portálu GisOnline.cz umožňuje náhled do katastru nemovitostí, pasporty, analýzy či přesná měření.