Léto v plném proudu: Cottagecore a 5 trendů na vrcholu designového průmyslu

Úprava prostoru na léto nemusí být nákladná ani časově náročná. Stačí pár drobných změn, jako je výměna polštářů nebo začlenění svěžích organických textur, a váš domov získá okamžitě svěží a letní atmosféru. Jemné vylepšení prostoru vám také pomůže znovu se zamilovat do nové sezóny.  V tomto článku se dozvíte o několika trendech, které vám snadno a efektivně pomohou připravit interiér na horké letní dny. Tyto nápady jsou jednoduché, ale výrazně přispívají k tomu, aby se váš domov stal příjemným útočištěm během dalších teplých měsíců.

Cottagecore

Cottagecore je internetový trend inspirovaný romantickou vizí života na venkově. Vychází z idealizovaného konceptu návratu k přírodě v jednodušších dobách a projevuje se oblibou přírodních materiálů, organických výrobků, manuální práce a zahradničení. Estetické hnutí původně vzniklo jako reakce na industrializaci a snažilo se poskytnout kolektivní fantazii útěku z každodenní rutiny do chaty v lesích nebo do chalupy na louce. S ohledem na tyto cíle jsou interiéry v duchu cottagecore obvykle plné funkčních košů a dřevěných truhlíků, spousty zeleně od rostlin po botanické potisky, vrstvených koberců pro teplo a pohodlí, hravých květinových tapet a rustikálních předmětů přenesených z venkova. Nábytek může zahrnovat chalupy v chalupářském stylu, vintage stoly a starožitné psací stoly. Součástí chalupářských exteriérů je často menší zahrádka a prostor pro pěstování zeleniny. Pro inspiraci venkovskou estetikou se můžete obrátit na filmy jako Malé ženy, Tajemná zahrádka nebo chalupa ve filmu Prázdniny. 

Minimalismus s přidanou hodnotou

Minimalismus v roce 2024 nabývá hlubšího významu a přesahuje pouhý estetický trend. Obytné prostory navržené s účelnou jednoduchostí oslavují kvalitu nad kvantitou. Důraz je kladen na kurátorství interiérů s nadčasovými prvky, které mají význam a užitnou hodnotu. Tento záměrný přístup k minimalismu podporuje vědomé spojení s každým prvkem v prostoru a podporuje ocenění smysluplného designu. „Spolu s požadavky na čistější prostředí proto přichází také nové materiály, které jsou omyvatelné nebo snadno udržovatelné. Kůže, koženka, plastové materiály, kovové a dřevěné podnože, patří k povrchům, které lze snadno, rychle a pravidelně udržovat,“  komentuje  Michal Hotmar marketingový specialista RIM CZ, www.rim.cz.  

Návrat barev  

Barevné prvky jsou v interiérovém designu oblíbeným řešením, jelikož jsou schopné oživit atmosféru a dodat prostoru osobitý šarm. Třeba malé, ale výrazné vzory na tapetách, odvážnější doplňky či výrazný textil přinášejí do místnosti živost a charakter. Experimentování s odvážnými kontrastními barvami a netradičními vzory může být skvělým způsobem, jak udělat z vašeho interiéru skutečný odraz vaší osobnosti nebo malý DIY projekt pro vás a vaše blízké.

V harmonii s přírodou 

Dnešní spotřebitelé mají větší kupní sílu a přístup k informacím než kdykoli předtím, což jim umožňuje činit informovanější rozhodnutí při nákupech pro své domovy. S rostoucím důrazem na udržitelnost se stávají recyklované tkaniny a nábytek v interiérovém designu stále populárnější. Materiály jako organická bavlna, bambus či plast z recyklovatelných materiálů nejen minimalizují negativní dopad na životní prostředí, ale také přispívají k bezpečnějšímu a pohodlnějšímu bydlení pro vás a vaši rodinu.  Cílem je vytvářet prostory využívající obnovitelné nebo recyklované zdroje, které zlepšují domácí prostředí a pohodu obyvatel. „Příkladem mohou být plasty z recyklovaného domovního odpadu (PCR plasty) nebo látky s příměsí recyklovaných PET lahví vylovených z moře. Používání dřeva a dalších ekologických materiálů bude mít v nábytkářském průmyslu stále významnější podíl,“ popisuje aktuální trendy v oboru Michal Hotmar ze společnosti RIM, která úspěšně působí na našem trhu už 31 let, www.rim.cz.

Biofilický design a letní nádech 

Léto může být obdobím, kdy se budeme chtít spojit znovu s přírodou a nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je vyrazit do přírody! Přemýšlejte o začlenění obkladů stěn inspirovaných přírodou, jako jsou organické motivy nebo travní plátna, a vytvořte tak svěží atmosféru. Nic nevypovídá o létě tak jako svěže zelené stromy a rozkvetlé květiny. Chcete-li svůj domov uvést do souladu s letními trendy v interiérovém designu 2024, zkuste si ho vyzdobit velkými pokojovými rostlinami, jako je monstera nebo fíkus. Tyto robustní pokojové rostliny jsou jako živé umění a dodají každé místnosti živou barvu. Pokud vám však chybí zkušenosti s péčí o rostliny, můžete si zvolit realisticky vypadající umělé rostliny. Tak budete mít pocit, že máte doma kousek zahrady, a přitom se nemusíte bát, že byste rostliny zapomněli zalít. 

O firmě RIM

Společnost RIM CZ a.s. vznikla v roce 1991 s cílem vyrábět vlastní kancelářské židle. Filosofie zdravého sezení a poznatky z vlastního výzkumu v oblasti ergonomie ovlivnily další vývoj společnosti. Slogan „Pro zdravé sezení“ a tomu odpovídající záměr vyrábět a prodávat židle, které přispívají ke kultivaci a oživení kancelářského prostředí se staly hlavním posláním firmy.

Více se dozvíte na www.rim.cz.

PRODUKTOVÉ TIPY 

WINX Lounge https://rim.cz/produkty/winx-lounge/

Křeslo WINX je dalším produktem z dílny rakouského designéra Kaie Stanii. Jednomístné křeslo s možností kombinace různých typů čalounění zádové opěry a sedáku.

Typ VX 880.06 je posazen na dřevěné podnoži z dubového masivu.

Design: Kai Stania

Židle Lambda

Design:Vrtiška & Žák

Víceúčelová židle Lambda kombinuje inovativní výrobní techniky s praktickým designem a funkčností. Díky nadčasovému vzhledu a možnosti výběru z několika různých variant podnoží je židle vysoce kompatibilním kusem nábytku pro celou řadu interiérů. Nízká hmotnost a praktický tvar, který umožňuje stohování ji zároveň předurčují i do velkých prostorů s velkým obratem lidí. Za pomocí Inovativní výrobní techniky vstřikování se podařilo vytvořit komplexní a sofistikované tvary židlí Lambda tím, že tavenina, obvykle plastický materiál, je vstřikována do přesně navržené formy. Po ztuhnutí materiálu vznikl koncový produkt, který je odolný, ergonomicky a esteticky příjemný.

 V prodeji bude od jara 2024.