Evropská mládež díky podnikání rozvíjí komunity

Tým Devecol ze Slovenska získal ocenění Re-Power Your Future od nadace UniCredit Foundation na akci Gen-E 2024 v Katánii na Sicílii

Katánie, 8. července 2024  – Dvanáct studentů ze střední průmyslové školy v Bratislavě na Slovensku získalo za svůj prospěšný podnikatelský projekt ocenění UniCredit Foundation Re-Power Your Future Award. Jejich studentská společnost Devecol úspěšně vyvinula chytrou a interaktivní aplikaci, která mobilizuje komunity ke sběru odpadu z přírody. Toto inovativní řešení podporuje spolupráci mezi mladými lidmi, občanskou společností a institucemi a ukazuje výjimečnou schopnost studentů zapojit více zúčastněných stran do společného poslání.

Ocenění Re-Power Your Future nadace UniCredit Foundation se uděluje nejlepším společnostem Junior Achievement (JA), které buď vyvinuly řešení zaměřené na podporu sociální mobility další generace mladých lidí, nebo na zvelebení komunity prostřednictvím sociální angažovanosti. 

Byli jsme u toho, když jsme Devecolu, vítěznému týmu studentského veletrhu podnikatelských talentů, předávali na Slovensku první místo jako partner akce. A jsem nesmírně hrdý na to, že studentská firma Devecol uspěla i v mezinárodní soutěži GEN-E v Katánii, kde se svým produktem – mobilní aplikací Ecolect, která mobilizuje komunity k úklidu a sběru odpadu v jejich okolí, získala absolutní vítězství. Porotu přesvědčila nejen kvalita tohoto projektu, ale také jeho udržitelnost a potenciál pro další rozvoj, a to na mezinárodní úrovni. Cílem naší iniciativy s Junior Achievement je motivovat a připravit mladé lidi na vstup do zaměstnání a také jak uspět. Dnes vidíme, že investice do mladých lidí je to nejcennější a přináší konkrétní výsledky nejen pro jejich rozvoj, ale i pro celou společnost společnosti,“ uvedl Jakub Dusílek, generální ředitel UnICredit Bank.

Ocenění je součástí tříleté iniciativy „Re-power your future“ organizace JA Europe a nadace UniCredit Foundation, v rámci níž zúčastnění mladí lidé získávají skutečné podnikatelské zkušenosti a potřebné zručnosti, kompetence a vědomosti, aby se v budoucnosti úspěšně zaměstnali a aby se jim otevřely další příležitosti. Iniciativa zahrnuje silný závazek vůči komunitě se zástupci banky UniCredit: dobrovolnictví založené na zručnostech, mentoring, modelování rolí, podporu při organizování místních akcí a propojení s jinými podobnými iniciativami. 

Silvia Cappellini, ředitelka nadace UniCredit Foundation, uvedla: Jsme rádi a je to pro nás čest, že se můžeme zúčastnit festivalu Gen-E jako evropský partner. V červenci 2023 nadace UniCredit Foundation začala spolupracovat s organizací Junior Achievement Europe na spuštění konkrétní iniciativy „Re-power Your Future“, jejímž cílem je předcházet předčasnému ukončení školní docházky. V rámci tříletého programu se do dané iniciativy zapojí 10 zemí, v nichž UniCredit působí. V těchto dnech oslavujeme výsledky evropských studentů a jejich inovativní podnikatelské nápady. Nadace UniCredit Foundation s hrdostí oznamuje vítěze ocenění Re-power Your Future za jejich schopnost zapojit celou komunitu do společného úsilí. Díky realizaci těchto projektů věříme v lepší budoucnost.“

Salvatore Nigro, ředitel organizace JA Europe, dodal: „Existuje jasné spojení mezi poskytováním většího počtu podnikatelských vzdělávacích zkušeností a bojem proti předčasnému ukončení školní docházky. Programy JA dokáží zvýšit sebevědomí mladých lidí, vzbudit v nich touhu aktivně převzít kontrolu nad svým životem a naučit se rozvíjet zručnosti, které jim to umožní v praxi. Jak? Tak, že inspirujeme všechny mladé lidi příkladem podnikání jiných a naučíme je širokou škálu relevantních měkkých a tvrdých dovedností, které jim umožní uspět v globální ekonomice.“ 

V prvním roku iniciativy Re-Power Your Future se uskutečnilo několik inspirativních aktivit, které pomohly snížit míru předčasného ukončení školní docházky prostřednictvím měřitelných výsledků a zvýšit motivaci, angažovanost a příležitosti na školách, kde je riziko předčasného ukončení školní docházky nejvyšší. Podle našich zkušeností je opětovné zapojení studentů klíčové a spolupráce mezi nadací UniCredit Foundation a organizací JA Europe pomohla zlepšit výsledky, zabránit předčasnému ukončení školní docházky a inspirovat mladé lidi, aby se věnovali povolání, které je baví. 

***

O nadaci UniCredit Foundation 

Third Sector Body (TSB) je firemní nadace skupiny UniCredit, jejímž cílem je uvolnit potenciál nové generace v Evropě. Jejím posláním je posilnit postavení mladých lidí v celé Evropě vytvářením stejných příležitostí ve vzdělávání a podporovat je při prosazovaní se
v životě a v profesionálním světě. Cílem iniciativ nadace je bojovat proti předčasnému ukončení školní docházky, zvyšovat zaměstnatelnost, podporovat studium na vysokých školách a podporovat studium a výzkum. Nadace se zavázala podporovat komunity ve všech zemích, kde skupina UniCredit působí. 

O organizaci JA Europe

JA Europe je největší vedoucí organizace v Evropě, jejímž cílem je inspirovat a připravit mladé lidi na úspěch. JA Worldwide už víc než 100 let poskytuje praktické zážitkové vzdělávání v oblasti podnikání, připravenosti na práci a finančního zdraví. V minulém školním roce poskytla síť JA Europe ve více než 40 zemích 6 milionů vzdělávacích zkušeností pro mladé lidi prostřednictvím online, osobních a smíšených formátů s podporou téměř 110 000 učitelů a bezmála 90 000 dobrovolníků z řad podnikatelů. V roce 2024 byla organizace JA Worldwide nominovaná na Nobelovu cenu za mír, což byla už třetí nominace za poslední tři roky.

O akci Gen-E

Gen-E je největší evropská akce zaměřená na podnikání, která je oslavou podnikání a úspěchů evropské mládeže. Tisíce evropských studentů ve věku od 15 let prezentují své nejmodernější podnikatelské nápady online i osobně. Festival Gen-E spojuje i dvě každoroční evropské podnikatelské soutěže pro vítěze programu JA Company a JA Start-Up z více než 40 zemí. Téměř 400 000 mladých Evropanů vytvořilo ve školním roce 2023/24 svou JA Company (společnost) nebo Start Up (začínající společnost) a nejlepší týmy z každé země soutěžily v evropském finále soutěže Gen-E.