Meky Žbirka má nový singl NORA. Pomáhala s ním umělá inteligence. Premiéru bude mít na Colours of Ostrava 2024

Praha, 15.7.2024 – Meky Žbirka, legenda česko-slovenské hudby za svého života nestihl dokončit práci na rozpracovaném albu. Jeho fanoušci se ale mohou těšit na vydání nového singlu. Jmenuje se Nora a na svět mu pomohla umělá inteligence. Svoji premiéru bude mít ve středu 17. července na Europe stagi Meltingpotu, který je součástí festivalu Colours of Ostrava.

Nový sing Mekyho Žbirky nazvaný Nora zažije 17. července svou světovou premiéru na Colours of Ostrava. A to díky spolupráci Katky a Davida Žbirkových, kreativní laboratoře Fameplay, startupu Jammable a labelu Universal music.

Celé to začalo souhrou náhod. Ta k sobě přivedla skupinku lidí se společným zájmem: pomoci na svět novým, dosud nenahraným, ale připraveným skladbám Mekyho Žbirky (1952-2021), legendy česko-slovenské hudby. V červenci tak k jeho skladbám, které znají generace fanoušků, přibude nový singl. Jmenuje se Nora. Autorem textu je slovenský básník Daniel Hevier a Meky stihl natočit jeho demo. Díky umělé inteligenci jsme jej vyčistili a David k singlu udělal finální aranžmá. Píseň představíme už 17. července v odpoledních hodinách v Ostravě. Singl vychází pod lablem Universal Music,” popisuje Katka Žbirková a pokračuje: “Přišlo mi zajímavé vyzkoušet podobný přístup, jaký nedávno použili na albu Now and Then od The Beatles. Požádala jsem i o radu umělou inteligenci. Zeptala jsem se, zda by Miro Žbirka by byl s umělou inteligencí spokojený? Odpověděla mi: “Ano: Miro Žbirka byl známý svou otevřeností vůči novým technologiím a inovacím v hudbě. S největší pravděpodobností by byl s umělou inteligencí spokojen, zejména pokud by mohla přispět k jeho hudební tvorbě nebo zlepšit zážitek jeho fanoušků.” 

Z demo nahrávky nahrané na mobilní telefon díky AI k profesionálnímu zvuku

Ke skladbě Nora se dochovala nahrávka z mobilního telefonu. Fameplay tým navrhl Žbirkovým, jak využít v AI pro oživení hlasu Mekyho Žbirky z této autentické demo nahrávky, kde umělec zpívá a hraje na klávesy. Ve Fameplay za pomoci AI rozložili nahrávku, která byla v nízké technické kvalitě. Tímto prvním krokem oddělili zpěv od hudby. Pomocí AI pak nahrávku zpěvu vyčistili od šumu, ruchů a vad. Vznikl tak podklad pro trénování konkrétního modelu hlasu slavné československé star. To samo o sobě by ale nestačilo. Katka Žbirka, žena zesnulého umělce, poskytla Fameplay samostatné studiové nahrávky Mekyho zpěvu z jeho již vydaných skladeb, a to v nejvyšší zachované kvalitě. Pomocí těchto nahrávek pak Fameplay ve spolupráci s anglickým startupem Jammable umělou inteligenci využila k natrénování modelu Mekyho zpěvu. Ten je tak ve výsledku nejen autentický, ale také ve vysoké zvukové kvalitě.

Syn Mekyho Žbirky, producent David Žbirka, pak dokomponoval a donahrál instrumentální část skladby. A v souladu s finální aranží pracoval s umístěním frází zpěvu. Finální aranž zpěvové stopy měl však stále v nízké kvalitě původní demo nahrávky z mikrofonu mobilního telefonu. Finální hudební aranž pak ve Fameplay použili, aby na v ní použitou původní zpěvovou stopu, ve spolupráci s technologií od Jammable, aplikovali pomocí AI natrénovaný model Mekyho zpěvu. Tak vznikla finální hudební stopa, tedy nový singl Nora. V této nahrávce nyní Mekyho zpěv zní, jako by byla nahrána v profesionálním nahrávacím studiu.

Ve Fameplay je pro nás velmi důležité dodávat výstupy ve velké kvalitě. Zároveň velmi ctíme vlastnická a osobnostní práva. Bylo tak pro nás nadmíru důležité, aby Katka i David byli s našim výstupem spokojeni. Víme, že Mekyho jedinečné frázování je těžko napodobitelné. A jsme rádi, že se nám povedlo vytvořit takovou verzi jeho hlasu, se kterou jsou Katka i David spokojeni. Moc přejeme singlu Nora úspěch, a to nejen  na Colours of Ostrava, ale těšíme se i na jeho nasazení do rádií,” shrnuje ke spolupráci Lukáše Záhoř, šéfproducent z Fameplay. 

Světová premiéra ve středu 17. července od 15:45 na Europe stage Meltingpotu na Colours of Ostrava

Na Colours of Ostrava v rámci Meltingpot stage Europe se všichni přítomní budou moci ukázku ze singlu poslechnout. Ale nejen to. Budou se moci dozvědět podrobnosti o tom, co stálo na samotném začátku vzniku této spolupráce. Poznají všechny, kdo u vzniku singlu stáli a zjistí, jaké byly jejich první kroky. Dozví se více podrobností o tom, v čem pomohla AI a mohou i posoudit jaký je nakonec výstup. Rozhovor o AI ve službách hudby spojený s premiérou nového singlu za účasti Mekyho manželky Katky a syna Davida, který stojí za hudební produkcí nového singlu. 

Moc si vážíme důvěry, kterou do nás Katka a David vložili. Ve Fameplay prozkoumáváme všechny možné nástroje generativní AI. Vyzkoušeli jsme jich více než dvě stovky a s těmi nejlepšími denně pracujeme. Najít tedy vhodný proces a pospojovat dostupné nástroje tak, aby mohla vzniknout čistá a v rádiích hratelná verze písně, kterou už Meky Žbirka nemohl dokončit, pro nás bylo hezké dobrodružství. Jsme rádi, že zrovna hlas tohoto skvělého umělce jsme mohli oživit a umožnit tak vznik písně Nora ve finálním hudebním aranžmá Davida Žbirky. A to, že naši společnou práci můžeme představit na festivalu, jehož fanoušci jsme už dlouho, je pro nás zkrátka ctí. Je to první naše aktivita, kterou na festivalu uvedeme námi kurátorovaný a pečlivě připravený AI obsah, dodává Juraj Felix, který má v CMI Fameplay na starosti.

O Fameplay

Fameplay je butikové studio zaměřené na audio a video produkci podpořenou a poháněnou umělou inteligencí. Famepaly se chce stát vyhlášeným a vyhledávaným producentem obsahu vytvářeného a distribuovaného umělou inteligencí, který pomáhá značkám, jednotlivcům a tématům šetřit čas a náklady, a co je důležitější, posilovat jejich podnikání novými a dosud nevyužitými způsoby. Má ambice expandovat i na mezinárodní úrovni.
Pro lepší představu, jak už nyní Fameplay umělou inteligenci používá, navštivte https://generativeai.fameplay.pro/. Pravidelné novinky a aktuality můžete sledovat na LinkedIn stránce společnosti Fameplay.

Anotace a informace k jednotlivým talkům powered by Fameplay na Meltingpotu 2024

STŘEDA 17/7/2024 – EUROPE STAGE – 15:45 – 16:45

Kateřina Žbirka, David Žbirka & Aditya Bansal (Jammable): Meky Žbirka má nový singl NORA – pomáhala mu AI

Souhra náhod k sobě přivedla skupinku lidí se společným zájmem, pomoci na svět novým, dosud nenahraným skladbám Mekyho Žbirky (1952-2021) legendy česko-slovenské hudby, jehož skladby znají generace fanoušků.  Co stálo na samotném začátku, jaké byly první kroky, v čem pomohla AI a jaký je nakonec výstup? Rozhovor o AI ve službách hudby spojený s premiérou nového singlu za účasti Mekyho manželky Katky a syna Davida, který stojí za jeho hudební produkcí. 


ČTVRTEK 18/7/2024 – NEW YORK STAGE – 11:30 – 12:30

Christopher Osborne, Deepl: 5 pravidel růstu pro globální produkt
Spoléhat na nedokonalý překladač je jako diskutovat v hlasitém baru. Riskujete nedorozumění. A to v tom lepším případě. Mise překladače DeepL je jiná. Na cestě za top kvalitou využívá to nejlepší z AI. A drží se svých 5 pravidel růstu pro škálování na stovky milionů uživatelů.

SOBOTA 20/7/2024 – NEW YORK STAGE – 11:30 – 12:30

Anton Selikhov, TALO.AI: Už žádné jazykové bariéry, prosím

Projekt RASK.AI jehož produktový tým Anton úspěšně vedl, se stal během prvního roku existence jedním z nejdokonalejších AI dabingových nástrojů pro audiovizuální průmysl. Primární motivací zřetězit a zautomatizovat řadu do té doby samostatných činnosti bylo zpřístupnit vzdělávací obsah bez rozdílu národnosti. Se svým zcela novým projektem TALO přestupuje Anton z dabingu do tlumočení v reálném čase. Jaké výzvy je třeba překonat, aby bylo zpoždění překladu co nejmenší a technologie mohla sloužit jako okamžitý překladač telefonátů nebo video konferencí pro běžné uživatele? Na jakých datech je potřeba AI modely trénovat a existují vůbec ještě komplikovanější jazyková bariéra?  Za TALO promluví CEO a zakladatel projektu Anton Selikhov.

Více o jménech, která díky Fameplay do Ostravy přijedou se dozvíte v tomto přehledném letáčku

Samozřejmě můžeme odkázat i na webové stránky a profily jednotlivých speakerů.