Umělecký projekt 100ks expanduje do Polska, nabízí umění už ze tří států

Olomouc, 23. července 2024 – Projekt 100ks nabízí současné umění ve formě uměleckých tisků, které vznikají vždy v limitovaném počtu 100 kusů. Po úspěšném fungování v Česku a na Slovensku se nově rozšiřuje i do Polska, kde chce do konce roku vydat minimálně 30 edic tisků od polských umělců pod polským názvem 100szt.pl.

Projekt 100ks má za cíl nabízet současné umění od nejzajímavějších místních umělců jednoduše, přehledně a dostupně. Za uměleckou hodnotu ručí přední kurátoři a tisky vznikají v té nejlepší možné kvalitě – od samotného tisku, přes hedvábný papír až po rámování za plexisklo v galerijním standardu s UV ochranou. Tisky jsou navíc očíslované a podepsané.

Od vzniku projektu před dvěma lety se přes 100ks prodaly tisky za třicet milionů korun. V roce 2023 se projekt rozšířil o slovenské umělce a nyní do nabídky přidává i umělce z Polska. Českým, slovenským i polským zákazníkům bude přístupný výběr současného umění ze všech tří států. Vždy ale zaměřený primárně na místní tvorbu.

Projekt od jeho startu podporuje skupina Miton, která se jednotkami milionů korun investičně podílí i na další expanzi. „Polsko je pro nás extrémně zajímavý trh, od kterého si hodně slibujeme. S polskými kurátory se soustředíme na to, aby nabídka prvních edic byla co nejpestřejší a nejzajímavější a co nejdříve nám ukázala rozdíly v tom, co baví polské zákazníky oproti těm českým,” popisuje nejaktuálnější plány v Polsku Jakub Svoboda, zakladatel 100ks.cz. 

Polské umělce pomáhá vybírat hned několik respektovaných polských kurátorů a kritiků umění. Stejně jako v Česku i na Slovensku se jedná o umělce s akademickým vzděláním, kteří hojně vystavují v uznávaných galeriích, jsou součástí významných sbírek, nebo jsou laureáty výtvarných cen. V prvních vydaných edicích je legenda středoevropského street artu a zároveň profesor na Akademii výtvarných umění v Gdaňsku Mariusz Waras, známá ekologická aktivistka Cecylia Malik, laureáti nejvýznamnějších polských výtvarných cen Tomasz Kulka, Ewa Doroszenko nebo Martyna Borowiecká i zástupkyně nejmladší generace Karolina Konopka.

„Osobně jsem strašně zvědavý na to, jak budou polští zákazníci vnímat české umění a jak ti čeští to polské. Postupně je totiž budeme ve všech zemích mezi sebou propagovat a chceme jim tím dát i možnost zviditelnění na dalším trhu – jako další bonus spolupráce s námi,” uzavírá Jakub Svoboda.

Tisky od polských umělců a umělkyň si můžete prohlédnout na: https://100ks.cz/collections/limitovane-edice-polskych-umelcu 

O 100ks

Projekt založil Jakub Svoboda v roce 2021. Cílem je nabízet kurátorovaný výběr současného umění v dostupné formě uměleckých tisků v nákladu 100 kusů. 100ks investičně podpořila skupina Miton. Více na 100ks.cz.