V Praze, 24. 7. 2024: Víme, co Čechům a Slovákům k obědu chutná nejvíce – chutě se nemění, žebříčku nejpopulárnějších jídel dál „vládne“ klasika. Vyplývá to z průzkumu a detailní analýzy zkonzumovaných obědových a denních menu za uplynulých 6 měsíců ve více než 160 restauracích a jídelnách Delirest v Česku i na Slovensku. Společnost Delirest patří mezi největší poskytovatele závodního a firemního stravování u nás – každý měsíc nasytí více než 1,5 milionu strávníků.
Kuřecí řízek je jasná volba.
Denní menu napříč Českem i Slovenskem ovládá ověřená klasika. Absolutním vítězem v kategorii hlavních jídel je smažený kuřecí řízek, který z piedestalu sesadilo loňské obědové „guilty pleasure“ smažený sýr. U nás v Delirest ho primárně připravujeme v konvektomatu, což znamená, že při přípravě spotřebujeme minimum oleje. Na chuti to ale poznat není, což dokázal i náš nedávný test řízků. U dalších dvou míst žebříčku nejoblíbenějších jídel obědového menu se už chutě dvou národů liší. Slováci dále nejčastěji sáhnou po smaženém sýru a černohorském kuřecím řízku. Strávníci z Češka dávají přednost holandskému řízku a pečenému kuřecímu stehnu. „Překvapení se na prvních příčkách nekoná. Tradiční postupy, dobře známé chutě, generacemi strávníků milovaná jídla. Na druhé straně, když se velmi podrobně probereme více než 6 miliony obědů, které jsme v našich restauracích v Česku i na Slovensku uvařili, jasně vidíme, že se postupně do popředí dostávají i jiné, ne až tak tradiční pokrmy,“ komentuje výsledky Josef Veselý, který vede elitní tým Brand Chefů Delirest a Primirest.
NEJOBLÍBENĚJŠÍ OBĚDOVÉ VOLBY V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE:
Top hlavní jídlo CZ | Top hlavní jídlo SK |
Smažený kuřecí řízek | Smažený kuřecí řízek |
Holandský řízek | Smažený sýr |
Pečené kuřecí stehno | Černohorský kuřecí řízek |
I když se to nutričním expertům a výživovým specialistům zřejmě nebude zamlouvat, i v případě bezmasých jídel „hitparádě“ těch nejoblíbenějších vévodí smažené česko-slovenské obědové „retro“: křupavá, zlatavá strouhanka a táhnoucí se sýr. I ten připravují závodní a firemní restaurace Delirest většinou v konvektomatu.
NEJOBLÍBENĚJŠÍ BEZMASÉ OBĚDOVÉ VOLBY V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE:
Top hlavní bezmasé jídlo CZ | Top hlavní bezmasé jídlo SK |
Smažený sýr | Smažený sýr |
Čočka na kyselo | Smažený květák |
Smažený květák | Smažený sýr typu Camembert |
„V ideálním světě bychom smažená jídla neměli jíst vůbec. Takový ale neexistuje. I já si je jednou za čas dám,“ komentuje výsledky Kristýny Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest a dodává: „Když už se pro smažené jídlo rozhodnete, snažte se k němu přidat co nejvíce zeleniny. Ta totiž obsahuje jak vlákninu, tak i antioxidanty, které po smaženém jídle přijdou tělu vhod.“
Jsme polévkové národy
Polévka je grunt – i letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Především gulášovou jen málokterý ze strávníků vynechá – zaslouženě proto obhájila první místo v žebříčku popularity v Česku i na Slovensku. Dále už natrefíme na rozličné chutě, jedno ale máme společné – milujeme syté a husté klasiky, v top trojce nechybí ani vývar. „Vysvětluji si to tím, že v Česku je větší tendence považovat polévku za předkrm a přípravu na další chod. Na Slovensku mají sytější polévky větší tradici – v některých regionech byly náhražkou hlavního jídla,“ vysvětluje Kristýna Ostratická.
NEJOBLÍBENĚJŠÍ OBĚDOVÉ POLÉVKY V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE:
Top polévka CZ | Top polévka SK |
Gulášová | Gulášová |
Frankfurtská s párkem a brambory | Hrachová s uzeninou |
Hovězí s nudlemi | Slepičí vývar s těstovinou |
Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně.
NEJOBLÍBENĚJŠÍ SLADKÁ JÍDLA V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE:
Top sladké jídlo CZ | Top sladké jídlo SK |
Alpský knedlík
s vanilkovým krémem |
Buchtičky se šodó |
Buchtičky se šodó | Domácí buchty
plněné marmeládou |
Jablečná žemlovka s tvarohem | Knedlíky na páře
s kakaovou posypkou a cukrem |
„Když už sáhneme po sladkém obědu, snažme se do něj dostat bílkovinu. Například pokud máme na výběr zemlbábu a tvarohové knedlíky, volte raději to druhé,“ pomáhá v rozhodovacím procesu Kristýna Ostratická. Podle ní bychom po sladkém obědu měli myslet i na dodání vlákniny. Když chyběla u oběda, je nutričně správné doplnit ji u večeře.
Češi i Slováci rádi ochutnávají novinky
Skvělou zprávou je, že se strávníci postupně učí poznávat a akceptovat nové chutě a ingredience, často na základě jejich dovolenkových kulinárních zkušeností. Z exotické kuchyně se stává zajímavé zpestření, časem dokonce pilíř výběrových menu, kterým dominují právě zahraniční jídla. Velkým hitem jsou například Buddhovy a Poké misky. „Od roku 2020, kdy jsme je do menu Delirest zařadili, jsou stálicí v našich závodních a firemních restauracích a těší se velké oblibě,“ popisuje Kristýna Ostratická.
Zároveň strávníci mnohem častěji myslí i na racionálnější úpravu surovin – grilovaní, příprava v páře, sous-vide anebo i celkovou skladbu talíře – například namísto tradičních příloh jako jsou rýže, hranolky anebo bramborová kaše sáhnou po jiných, například po luštěninových plackách nebo zeleninové kaši z mrkve či topinamburu. Strávníci v závodních restauracích mají rádi v rámci obědových menu také grilované ryby a sýry.
NEJOBLÍBENĚJŠÍ FIT JÍDLA V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE:
Top fit jídla CZ | Top fit jídla SK |
Africká suya z kuřecího masa (kuřecí špíz v arašídové marinádě) | Zeleninové rizoto |
Adzuki fazole s chorizem | Cizrnové karí |
Africké chakalaka sauté (zelenina dušená v rajčatech s fazolemi) | Čočkový dhal |
„U fit jídel vidíme, že se lidé rádi vrací k chutím, které jim zachutnaly na dovolené, u moře nebo na horách a chtějí po nás autentická koření, ingredience, jídla,“ komentuje výsledky Josef Veselý a dodává: „a my to přesně tak děláme. To, jak připravit různá cizokrajná nebo trendová jídla, se učíme na speciálních workshopech. Například posledně jsme pro šéfkuchaře organizovali praktické školení indické kuchyně, kterou nám představil kuchař z Bangladéše.“ Zkrátka šéfkuchaři Delirestu se stále učí, aby uspokojili rostoucí zájem strávníků o originální kulinární zážitky.
V nabídce obědových menu nechybí ani vegan jídla. Zde ještě více než u běžných pokrmů platí, že je důležité, aby jídlo na talíři dobře vypadalo – „prodává“ totiž nejenom chuť, ale také oči.
NEJOBLÍBENĚJŠÍ VEGAN JÍDLA V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE:
Top vegan jídla CZ | Top vegan jídla SK |
Ďábelské sojové maso | Sojové nudličky
se zeleninou na pánvi |
Kung-Pao z rostlinného masa | Sojové chilli con carne |
Sojové maso Bac-can | Kari květák s červenou čočkou |
Žebříček oblíbenosti jednotlivých pokrmů společnost Delirest vypracovává jednou ročně. Data management a kuchaři sledují trvale a dále s nimi pracují. Díky tak širokému souboru dokážou obědové menu ještě víc přizpůsobit chuťovým preferencím hostů například v rámci takzvaného Gastrokalendáře, který přináší vždy třetí týden v měsíci do všech závodních restaurací Delirest speciální menu – mimořádný recept zohledňující sezonu, lokální suroviny nebo inspirovaný v kuchyních jiných zemí a kontinentů.
O společnosti Delirest
Společnost Delirest je pokračovatelem značky Eurest – historicky prvního poskytovatele závodního stravování v bývalém Československu. Jsme tahounem trhu od roku 1991 až dodnes. Postupně jsme zavedli inovace a produkty, ze kterých čerpá celý trh veřejného stravování a pořád přicházíme s novými nápady. Salátové bary, bezobjednávkový systém výdeje nebo restaurační servis jídla. Na tom všem jsme naše podnikání v Česku před lety postavili a jdeme ještě dál. Jsme moderní, ekologický a digitální poskytovatel veřejného stravování, který si zakládá na digitálních inovacích, špičkovém technickém vybavení provozů nebo na tom, jak kontrolujeme ekologické stopy našeho podnikání. V Česku a na Slovensku dnes vaříme ve 160 závodech a máme víc než 2000 kmenových zaměstnanců, kteří připraví asi 1,5 milionu jídel měsíčně. www.delirest.cz
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování: www.ceskyobed.cz