Léto je v plném proudu. Co nesmí chybět v domácí lékárničce a na co si dát pozor?

Léto není jen sezona odpočinku a dovolených. I v tomto období nás mohou potkat různé nemoci a zdravotní komplikace. Co bychom neměli podcenit a jak se co nejlépe připravit?

Co by nemělo chybět v domácí lékárničce

Abychom byli schopni včas a náležitě reagovat na různé zdravotní komplikace, které nás mohou během letního období potkat, je třeba mít řádně připravenou domácí lékárničku. 

V ní by určitě neměly chybět především léky na nevolnost a trávicí obtíže, léky na střevní obtíže ani ty na bolest či horečku. Vhodné je mít připravenou také dezinfekci, náplasti a repelent stejně tak jako léky na alergii. Zapomenout bychom neměli na mast, která uleví při poštípaní hmyzem.

„I během léta je na místě mít po ruce léky na bolest v krku a určitě by se nemělo zapomínat na přípravky určené k ochraně pokožky před sluncem, případně pak na ty, které nám uleví v případě, že se na slunci spálíme,“ říká Petr Kasa, zakladatel skupiny Pilulka.

V lékárnách však podle něj Češi v letním obdobní často žádají i léky na různá virová onemocnění nebo gynekologické problémy vznikající následkem koupání, jako jsou mykózy nebo urologické problémy, např. zánět močového měchýře, různé kožní plísně nebo také bradavice. V domácí lékárničce by však neměly chybět ani přípravky určené k úlevě při akutním natáhnutí svalu, vymknutí kotníku nebo pohmožděninách, ke kterým během léta dochází často.

Co si zabalit na dovolenou

Pokud se v létě chystáte za dobrodružstvím, myslete na vhodnou výbavu cestovní lékárničky.

Praktická lékařka Hana Matějková radí přibalit na dovolenou především základní léky na bolest a alergie, a to i v případě, že aktuálně žádnou alergií netrpíte. Doporučuje například různé krémy a mastičky určené k ošetření po bodnutí hmyzem. „Je třeba myslet na to, že se na dovolené můžeme spálit, takže je dobré mít s sebou i vhodný přípravek s obsahem panthenolu,“ doplňuje lékařka v podcastu skupiny Pilulka Životozprávy.

Na místě je podle ní také zabalit si léky, které pomohou v případě žaludečních či střevních problémů, a určitě je třeba myslet na případné ošetření různých druhů poranění. Důležité je tedy nezapomenout na dezinfekci, náplasti ani obvaz. Stejně tak připomíná i léky na kašel.  

Na co si dát v létě pozor

Lékařka Hana Matějková radí myslet v letním období na pitný režim, a to hlavně u dětí a starších lidí. Tekutiny bychom podle jejích slov měli doplňovat neperlivou vodou. Zároveň doporučuje vyhnout se pobytu na slunci mezi 11.00 a 15.00 hodinou a pokožku mazat krémy s dostatečně vysokým ochranným faktorem. „V našich podmínkách už začíná být vhodný i ochranný faktor 50,“ upozornila. 

Co se týče stravy, je třeba se vyhnout těžkým smaženým jídlům. Za rizikové považuje také omáčky a majonézy, které se v teplých dnech rychle kazí. Zrádnými se však mohou stát také houby, pokud je nasbíráte do sáčku, ve kterém se snadno zapaří.

O Pilulce – Pilulka.cz je největší on-line lékárna v Česku a na Slovensku. Společnost založili bratři Kasové se záměrem významně se podílet na digitalizaci a modernizaci evropského lékárenství 21. století. 

 

Zákazníci na Pilulka.cz najdou vše pro zdravý životní styl. Od léků a doplňků stravy přes produkty pro rodiče a miminka až po elektroniku. Jednou z velkých výhod on-line lékárny je doručení ve stejný den objednávky přes vlastní kurýrní službu Pilulka Expres nebo do výdejních Pilulka Boxů. Díky pestrému sortimentu a mobilní aplikaci Pilulka je nákup jednoduše pohodlný.