Balíčky modifikací k počítačovým hrám mohou obsahovat nebezpečný malware, výjimkou není ani populární Minecraft

Řada počítačových her nabízí uživatelům možnost změnit herní vzhled nebo chování prostřednictvím tzv. modů, neboli balíčků modifikací. Hráči mohou mody také sami vytvářet a sdílet mezi sebou. To ale představuje příležitost pro kyberútočníky, jak šířit malware. Výzkumníci FortiGuard Labs varují před škodlivým kódem zEus stealer, který se šíří prostřednictvím zdrojového balíčku k populární hře Minecraft.

Inkriminovaný balíček modifikací ke hře Minecraft se šíří prostřednictvím YouTube a obsahuje batch stealer, tedy malware, který má za úkol shromažďovat citlivá data ze zařízení, do kterého pronikne, a předávat je dále.

Když oběť spustí zEus stealer, malware nejprve zkontroluje, zda je analyzován. Porovná název počítače a aktuálně spuštěných programů s blacklisty. Pokud zjistí, že není, začne shromažďovat citlivé informace a vypouštět soubory skriptů, aby byl útok flexibilnější. Pro ukradená data a škodlivé skriptové soubory vytváří zEus stealer složky v C:\ProgramData. Názvy složek odpovídají povaze shromažďovaných informací, tedy například PCINFO, IPINFO, HARDWARE, nebo BROWSERS.

„zEus stealer zachycuje širokou škálu informací, od přihlašovacích údajů, přes cookies a historii prohlížečů, až po detaily spojené s IP adresou a samotným hardware počítače, jako je seznam programů, lokalita uživatele, typ připojení či heslo k wifi. Útočníci ale shromažďují také informace o oběti, respektive jejích herních preferencích. Díky tomu získají potřebné know-how pro další útok,“ vysvětluje průběh útoku Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.

Výsledek útoku pak zEus odešle svému autorovi spolu s ukradenými daty. Zpráva pro útočníka tedy obsahuje datum útoku, jméno uživatele, název počítače, procesor, antivirový software, obsah schránky, nainstalované hry XBOX, kryptoměny a citlivé soubory.

„Tento útok má poměrně jednoduchý průběh, ale shromažďuje širokou škálu informací, které poskytují data pro další útok a přispívají k sociálnímu inženýrství. Stahování a používání souborů z neznámého zdroje s sebou nese vždy riziko, proto je vhodné používat soubory pouze z důvěryhodných zdrojů a využívat recenze pro daný soubor i samotného autora,“ doplňuje Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.