Letní pasti pro strojaře a obráběče: připravte se na odstávku, bouřky a vysoké teploty

Léto je ve své polovině a stále přináší vedra i závodní dovolené. Podle společnosti Profika je důležité dobře se na odstávku připravit, nejlépe ji využít k pečlivé údržbě všech strojů. Typickým letním rizikem je také zásah blesku, který může v případě podcenění poškodit elektroniku či připravit o data. Samozřejmostí by proto měla být kvalitní přepěťová ochrana. Pozornost je třeba věnovat i teplotní stabilitě v prostoru výroby.

Odstávku využijte k pravidelné údržbě

Prázdniny se v řadě strojírenských podniků nesou i ve znamení celozávodní dovolené. Pro firmy jde o výhodné řešení, díky kterému mohou lépe plánovat své kapacity a umožnit servisním pracovníkům vykonat zanedbané údržby a potřebné opravy, na které v době plného provozu nezbývá čas. „Naši experti na servis doporučují, aby se před každou pauzou provedla pečlivá údržba spojená i se zálohou dat pro stroje a robotizaci. Několik minut spojených se zálohováním může předejít mnoha hodinám, dnům i týdnům se znovuvytvořením potřebných programů,“ říká Jakub Kaufman ze společnosti Profika. Případná obnova poškozených či nahrazení ztracených dat navíc zablokují čas těch firemních pracovníků, jejichž čas je nejdražší a nejcennější. 

Speciální pozornost věnujte provozním kapalinám

Před odstávkou je také nezbytné postarat se o provozní a řezné kapaliny. Snažte se zabránit hnilobným procesům, následným alergickým reakcím a ekzémům s nimi spojených.  Řezné kapaliny je nutné vyčerpat, nádrže spolu s filtry důkladně vyčistit a desinfikovat. „Pokud to jde, desinfikujte i hadice čerpadel a podobně. Postarejte se dobře o filtry požívaných odsavačů průmyslových par a kouře, případně je vyměňte za nové. Před odstávkou ukliďte a konzervujte vnitřní prostor stroje, očistěte a důkladně promažte sklíčidla a upínače. Zkontrolujte a zbavte nečistot bezpečnostní prvky stroje,“ radí Kaufman.

Při mnohaměsíčním nepřetržitém obrábění se mohou objevit i nevítané změny v elektroskříni zařízení. Profika doporučuje vyčistit chladící soustavu řídicího sytému, zkontrolovat elektrická propojení a prohlédnout a případně i dotáhnout svorkovnice. Tyto práce jsou však už určeny výhradně odbornému servisu autorizovanému výrobcem stroje, je proto moudré řešit věci s předstihem a zamluvit si termín. 

Teplotní stabilita je základ

Moderní a kvalitní stroje pracují v těch nejtěžších podmínkách. Při řezném procesu vzniká vlivem obrábění celá řada extrémně nepříznivých jevů. Tyto závislosti způsobují elektrochemické a tepelně dynamické namáhání v obráběcím prostoru. Páry a kouř vznikající při obrábění nejsou žádným přínosem pro ve strojích používané materiály, maziva, kabely, gumové a jiné těsnění apod. Vše je extrémně namáháno, takže není místo pro ošizená řešení. Přestože při výrobě samé vznikají vysoké teploty, pro dlouhou životnost strojů je vhodné zajistit vhodné a stabilní teplotní podmínky v hale – hlavně se vyvarovat prudkých změn. V létě je tak moudré prostor chladit a v zimě vytápět, po dobu odstávky alespoň temperovat. 

Bouřka? Pokud to jde, výrobu přerušte. A pamatujte na přepěťovou ochranu

Typickým letním jevem jsou bouřky, které navíc dokážou nabrat na síle. Pokud to situace dovoluje a bouřka je skutečně prudká, je ideální výrobu přerušit a stroje odpojit. „V mnoha případech ale produkci zastavit nelze. A i obecně se vyplatí investice do kvalitní přepěťové ochrany – pokud vinou živlů vypadne elektřina, techniku, interní rozvody a celou elektrickou soustavu dokáže na čas ochránit. Myslete ale i na pravidelnou zálohu dat a programů, pak vás nezaskočí ani výpadek,“ shrnuje Kaufman.  

O společnosti PROFIKA

Strojírenská firma Profika byla založena již v roce 1992, o čtyři roky později se stala výhradním zástupcem koncernu HYUNDAI WIA divize obráběcích a kovoobráběcích strojů pro Českou a Slovenskou republiku. V polovině roku 2004 rozšířila sortiment o produkty dalšího jihokorejského výrobce HANWHA Precision Machinery. Kromě realizace dodávek strojů (tj. CNC soustruhů a vertikálních či horizontálních obráběcích center) a robotických pracovišť, Profika svým klientům poskytuje i odborný servis, školení obsluhy. Vyrábí a dodává automatizace na míru, vlastní robotické buňky, poskytuje konzultace a poradenství.

Sídlí v Benátkách nad Jizerou, servisní a prodejní provozovnu má i na Moravě a na Slovensku ve městě Kriváň.

Více najdete ne www.profika.cz nebo www.profika.sk.