Na Ostravsku se začínají pronajímat dlouhodobě neobývané byty

Tisková zpráva, Ostrava, 1. srpna 2024 – Majitelé bytů na Ostravsku začali ve větší míře pouštět do pronájmu dlouhodobě neobývané byty. „Proti roku 2023 vidíme nárůst počtu několik let prázdných bytů mířících nyní do pronájmu zhruba o 30 %. Takový nárůst nepamatuji,“ říká Jakub Vysocký ze společnosti Správa investic a nemovitostí (SIAN), jež je největším specialistou na investiční nemovitosti v Moravskoslezském kraji.

Důvodů, proč majitelé bytů nechávají byty prázdné, je několik. Patří mezi ně například strach z neplatičů nájemného nebo obavy, že sami pronájem a povinnosti a situace s ním spojené nezvládnou. Důvodem zvýšeného zájmu o pronájem prázdných bytů je vyšší cash flow u ekonomicky silné střední třídy. Skončily totiž v době inflace velmi výhodné termínované vklady, lidé vybírají finance a chtějí je formou rekonstrukce bytu a následného pronájmu zhodnotit. „O renesanci nájemního bydlení se také hodně mluví i píše a majitelé volných bytů dost často informace ve veřejném prostoru k pronájmu bytu nakonec přivedou. Více se také mluví o profesionálních pronajímatelích, kteří se za relativně nízký poplatek o pronájem bytu starají a majitelé bytů tak nemají s pronájmy starosti,“ vysvětluje Jakub Vysocký. 

Typickým příkladem je majitel bytu 2+1 v ostravské části Zábřeh. Sám žije v Praze a prázdný cihlový byt ve starší zástavbě v prvním patře mu zůstal po babičce. Na konci ledna se rozhodl zrušit termínovaný vklad, peníze vybral a byt po babičce se rozhodl opravit a následně pronajmout. „Do kompletní rekonstrukce bytu, při které se udělala nová kuchyň, koupena, podlaha, rozvody elektřiny, odpadů a vody, jsem vložil zhruba 750 tisíc korun. Starosti o pronájem a správu bytu jsem nechal na SIANu. V bytu mám uložené peníze a nájem beru jako každoměsíční příjem,“ popisuje majitel jednoho z ostravských bytů, který nechce zveřejnit své jméno. Analytici společnosti SIAN očekávají, že v příštích 10 letech by mohl nájem v Ostravě růst průměrným tempem kolem 5 %. Rychleji se bude zhodnocovat samotná investice do „panelů nebo cihel“. Cena bytů by podle odhadů mohla růst o hodnotu kolem 9 % ročně. „Na této predikci se shodují prakticky všichni experti na trhu s bydlením. Odhady samozřejmě nepočítají s tak velkými společenskými událostmi jako byl například Covid nebo válka na Ukrajině. Osobně se domnívám, že na Ostravsku, které je z hlediska investičních bytů velmi atraktivním regionem, může cena bytů růst ještě rychleji. Zároveň jsem přesvědčený, že pokud stát nezačne trh s nájemním bydlením více regulovat a utahovat šrouby proti zájmům pronajímatelů, počet volných bytů směřujících do pronájmu se může zvyšovat,“ uzavírá Jakub Vysocký. 

Společnost Správa investic a nemovitostí, s. r. o. je na trhu od roku 2013. Zajišťuje kompletní správu svěřených nemovitostí a servis pro nájemníky. V současné době spravuje na 700 bytových jednotek především v Ostravě, ale také v Opavě nebo Frýdku-Místku a Havířově.