Prázdninové pasti: na dobrodružství v cizině se raději pojistěte

Léto je v polovině, ale spoustu Čechů ještě dovolená čeká. Pokud vyrazí do zahraničí, měli by se předem připravit na případné potíže. Podle společnosti Vindicia, která se specializuje na odškodnění, je ideální kombinace komerčního životního pojištění a cestovního pojištění. Aby ale s plněním nebyl problém, je nutné pohlídat celou řadu věcí – od výjimek až po plánované aktivity.

Základní dvě pojistky, které by měl mít každý, kdo míří na zahraniční dovolenou, jsou podle Vindicia cestovní a soukromé životní či úrazové pojištění. „Cestovní kryje jak škodu, kterou můžete způsobit vy sami, tak náklady na lékařskou péči, pokud se vám něco stane. Určitě si pohlídejte limity a myslete na to, že lékařská péče je v zahraničí poměrně drahá. U škody i léčení tak doporučujeme nastavit plnění alespoň na 15 milionů korun,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Dobře nastavené cestovní pojištění také zaručí bezpečný návrat do vlasti, jakmile to bude možné.

Druhou pojistkou je soukromé životní pojištění s připojištěním na úraz, nebo alespoň samotné úrazové pojištění. To zajistí, že bude v případě průšvihu vyplacena adekvátní částka, která zraněnému pomůže do dalších let – samozřejmě podle výše limitů, které si sjednal.

Platí zde klasické „kdo je připraven, není zaskočen“. Případné zdravotné potíže sice v případě dobře nastaveného pojištění pořád pokazí dovolenou, ale už nevyluxují účet.

Ujasněte si, co budete na dovolené dělat

Při výběru pojistky by měl cestovatel dobře zvážit, jak plánuje svou dovolenou trávit. Chcete se jen opalovat na pláži, nebo připadá v úvahu i horská túra? Těšíte se na šnorchlování, nebo se míníte potápět s lahví? Cestovní pojistka by to měla odrážet, nejlépe být trošku naddimenzována. Například v případě výletu do hor může roli hrát výška či náročnost cesty, na které se úraz stane. Zatímco na snadné turistické stezce do určité nadmořské výšky vám pojišťovna náklady na zlomenou nohu proplatí, při úrazu na horském hřebeni o pár desítek metrů výš se může stát, že půjdou náklady třeba i na přílet vrtulníku za vámi. „Pokud dojde k tomu, že sice pojistku máte, ale až na místě se rozhodnete, že vás láká rizikovější aktivita, raději se ještě dodatečně připojistěte. Těch pár stovek korun se vám může bohatě vyplatit,“ myslí si Beck.

Alkohol je problém

Ačkoliv slunce a teplo láká ke studenému drinku, u alkoholu je třeba mít se na pozoru. Stejně jako u odškodňování dopravních nehod a pracovních úrazů, i zde může představovat překážku v tom, aby pojišťovna plnění uznala, nebo ho vyplatila v plné výši. 

„Jestliže si svědomitě pořídíte neprůstřelnou pojistku, ještě si připojistíte rizikové sporty a pak se ukáže, že jste při vodním lyžování zlomili nohu se dvěma promile alkoholu v krvi, na plnou částku se s velkou pravděpodobností nedostanete. Spíše vás bude stát velký boj a možná i pomoc expertů už jen to, abyste dosáhli na zkrácenou částku,“ varuje Beck. 

Na co si dát pozor? Na výjimky a chronické nemoci

Jakmile si výletník vybere pojištění, které mu vyhovuje podmínkami i cenou, je čas na další krok – kontrolu výjimek, tedy situací, na které se pojistka nevztahuje. „Ověřené je jednoduché pravidlo, že čím je seznam kratší a jednotlivé výjimky lépe vysvětleny, tím je to důvěryhodnější. Obvykle se ale jedná o delší čtení, které dokáže nepříjemně překvapit,“ říká Beck. 

Zpozornět by měli i lidé, které trápí chronická choroba, například cukrovka či vyšší tlak. V takovém případě Vindicia doporučuje speciální připojištění. „Například na vyšší tlak se dá svést celá řada zdravotních problémů. Máme zkušenost, že je pak ze strany pojišťoven problém s plněním, protože tvrdí, že i zlomená noha byla důsledek proto, že se člověku zamotala hlava kvůli tlaku,“ radí Beck. Rázem může být problém i s proplacením hospitalizace. Připojištění, které zdravotní problém jasně pojmenuje, potížím předchází.

O společnosti Vindicia

Vindicia pomáhá poškozeným získat adekvátní odškodnění, a to především v případech úrazů, které vznikly jako následek dopravních nehod, pracovních úrazů na pracovišti, úrazů ve školách nebo sportovištích, či kvůli nedostatečné lékařské péči. Firma spolupracuje s týmem právníků a soudních znalců v oboru nemateriální újmy na zdraví, kteří vyhotoví znalecké posudky. Klienti neplatí žádné vstupní náklady, služby Vindicie jsou tak dostupné všem. Společnosti klient zaplatí určitý podíl z částky až v případě, že pro něj společnost odškodnění úspěšně vymůže.