Recept, se kterým v létě ohromíte: pestrobarevný salát z červené řepy a veganského sýru

Příprava jídel, která mají na talíři okamžitý wow efekt, často zabere hodiny práce. My jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na salát s červenou řepou, který je současně efektní. Při servírování vypadá díky krásné barvě červené řepy a zeleným bylinkám naprosto úchvatně. Jednotlivé suroviny si navíc můžete připravit i pár dní předem a potom už jen pokrm snadno dodělat.

Jako základ salátu se hodí rukola, listový salát či jarní salátová směs. Červenou řepu, která je hlavní hvězdou jídla, můžete doplnit i plátky jablka či hrušky. Dodáte tak pokrmu spolu s pekanovými, vlašskými či kešu ořechy křupavost a zvýrazníte nasládlou chuť sýra.

Preferujete-li veganskou variantu, sáhněte při přípravě po sýru na rostlinné bázi. Populární variantou je veganský sýr feta, který se perfektně doplňuje se zemitými podtóny řepy a čerstvými listy salátu. 

Pokrm je tak skvělou součástí rostlinného či bezlaktózového jídelníčku. Místo sýra můžete použít i tofu – pokud připravené kousky necháte 1 až 2 hodiny marinovat a následně je opečete, docílíte podobné struktury a chuti jako v případě fety.

Srdcem celého salátu je ta správná zálivka či dressing, jehož součástí je často majonéza „Při výběru majonézy se zaměřte především na složení a kvalitu použitých surovin. Naše produkty jsou založeny na pečlivě vybraných ingrediencích, které se pyšní tou nejvyšší kvalitou a špičkovým zpracováním. Výsledkem je skvělá, vyvážená chuť s důrazem i na ty nejmenší detaily,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Náš tip: Místo abyste kupovali předvařenou řepu, si ji zkuste upéct sami doma. Stačí ji jednoduše zabalit do alobalu a péct asi hodinu v troubě. Výsledná řepa bude na rozdíl od té kupované křehčí a sladší s výraznějšími zemitými tóny.

Chcete salát ještě něčím ozvláštnit? Zkuste se při jeho přípravě inspirovat osvědčenými tipy šéfkuchařů:

  • Zálivku do salátu přidejte až na poslední chvíli, aby se jednotlivé lístky a řepa nerozmočily. Pokud recept připravujete ve velké míse, nevmíchávejte do salátu řepu, raději ji přidejte až přímo na talíř – zamícháním by totiž všechny komponenty zrůžověly.
  • Pokud si potrpíte na extra křupavost, doplňte salát vločkovou mořskou solí a hrubozrnným pepřem, které všechny chutě propojí.
  • Jestli máte čas, vlastní veganský sýr si můžete připravit sami doma. Jako základ použijte kešu oříšky, které po rozmixování vytvoří krémovou pastu. Doplňte citronovou šťávou, vodou, kokosovým olejem a hořčicí, dochuťte a veganská varianta kozího sýru je na světě!
  • Pro výraznější chuť přidejte do zálivky balzamikový ocet spolu s trochou javorového sirupu. Skvěle tak podtrhnete sladkost řepy a mírnou kyselost sýra.

SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU A VEGANSKÝM SÝREM

Doba přípravy: 40 minut

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 velké vařené červené řepy
  • 300 g listového salátu
  • Hrst nasekaných kešu oříšků
  • 200 g veganského sýra
  • 1 citron
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Na dohotovení:

  • Spak Mayo Vegan

Postup: Listový salát rozdělte na talíře, na každý přidejte nakrájenou řepu. Vše osolte, opepřete a pokapejte olejem a citronovou šťávou. Salát poté posypte rozdrobeným sýrem a nasekanými kešu oříšky. Nakonec přidejte majonézu.

Tip: Oříšky před podáváním opražte na pánvi.

Mayo Vegan Spak 250 ml

Veganská majonéza představuje ideální variantu ke klasické verzi z vaječných žloutků. Má krémovou chuť a sametově hebkou strukturu. Je 100% veganská, neobsahuje lepek, laktózu ani žádné konzervanty. Veganská majonéza je založena na řepkovém oleji, který je bohatý na vitamín E.

Doporučená maloobchodní cena: 58,90 Kč

O společnosti Spak

Rodinná firma Spak byla založena roku 1935 v Rakousku Fritzem Spakem, otcem dnešního majitele Hanse Petera Spaka. Produkty společnosti se vyrábí v České republice či v Rakousku a zakládají si na dlouholeté tradici, kvalitních surovinách a originálních recepturách. Firma také klade důraz na výzkum a vývoj inovací, jako první tak přichází s originálními řešeními nových produktů, jako je například veganská majonéza a tatarská omáčka či BIO výrobky. Díky svému preciznímu výrobnímu procesu se produkty společnosti Spak dlouhodobě těší jednomu z nejvyšších hodnocení v rámci nezávislých spotřebitelských testů.