Automaticky vytvořený koncept

  • Nejčastěji je tento benefit poskytován v odvětvích pojišťovnictví, bankovnictví,
    telekomunikace, energetika a IT
  • Nejméně pak v sektorech gastronomie, sociální péče a zdravotnictví
  • Nejvíce ji využívají zaměstnanci v Praze, Jihomoravském, Moravskoslezském a Pardubickém kraji, nejméně pak ve Zlínském, Ústeckém a Karlovském kraji

Praha, 6. srpna 2024 – Dovolená nad rámec zákona je jedním z nejžádanějších benefitů, zaměstnanci ji pak v létě oceňují nejvíce. Analýza portálu Platy.cz ukázala, v kterých odvětvích
a krajích ji firmy poskytují nejčastěji a kde naopak nejméně.

Podle údajů portálu Platy.cz, který je součástí skupiny Alma Career, je dovolená navíc v ČR sedmým nejčastějším benefitem. Možnost čerpat dovolenou navíc poskytuje 32 % zaměstnavatelů. „Nejčastěji je benefit dovolené navíc poskytován v sektoru pojišťovnictví (51,9 %), následuje příbuzné odvětví bankovnictví a finance (50,5 %), s odstupem jsou pak na třetím místě telekomunikace (39,4 %) a těsně na čtvrtém energetika (39,3 %). Dále pak IT (37,7 %), chemický a farmaceutický průmysl (37,4 %), strojírenský průmysl (36,9 %) a automobilový sektor (36,2 %),“ komentuje výsledky průzkumu Miroslav Dravecký z portálu Platy.cz.

Nejméně pak tento benefit poskytují zaměstnavatelé v sektorech gastronomie (8,3 %, sociální péče (17,9 %), zdravotnictví (20,3 %) a textilní a oděvní průmysl (20,7 %).

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Písmo, číslo

Popis byl vytvořen automaticky
Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Písmo, číslo

Popis byl vytvořen automaticky

Co se týče pohledu rozdělení podle krajů, nejvíce dovolené navíc mají zaměstnanci v Praze (34,2 %), Jihomoravském kraji (33,8 %), Moravskoslezském kraji (32,4 %) a Pardubickém kraji (31,9 %). Nejméně pak v Karlovarském kraji (23,5 %), Zlínském kraji (25,9) a Ústeckém kraji (26,6 %).

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Písmo, číslo

Popis byl vytvořen automaticky

A jaké jsou podle dat portálu Platy.cz nejčastější benefity v českých firmách?

Vedou stravenky, které dostává 47 % zaměstnanců. Dále je to pružná pracovní doba, tu poskytuje
41 % zaměstnavatelů. 37 % zaměstnavatelů na pracovišti nabízí nápoje zdarma a 36 % umožňuje práci z domu. Dále jsou to firemní akce (35 %), mobilní telefon k soukromým účelům (34 %), již rozebíraná dovolená navíc (32 %), notebook i k soukromým účelům (30 %) a sick days (30 %).

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, číslo, dokument

Popis byl vytvořen automaticky

Internetový portál Platy.cz se specializuje na srovnávání výše mezd a platů napříč segmenty, profesemi a pracovními pozicemi. Je součástí mezinárodní skupiny Alma Career. Česká pobočka Alma Career provozuje kromě Platy.cz také služby Jobs.cz, Prace.cz, Atmoskop.cz, Profesia.cz, Práce za rohem Seduo, Teamio či Arnold.