Změny v dovolených a odměňování: co přinesla 1. sprna novela zákoníku práce?

Legislativní změna přináší zásadní změny v oblasti pracovního práva, které mají za cíl modernizovat a zjednodušit stávající právní úpravu. Dotýká se jak kolektivního vyjednávání, tak i pravidel pro minimální a zaručenou mzdu, či plánu dovolené.
Změny v kolektivním vyjednávání
  • Novela nově upravuje postup zaměstnavatele v případě, že u něj působí více odborových organizací. Tato úprava umožňuje zaměstnavateli vybrat si odborovou organizaci, se kterou bude jednat, pokud mezi odborovými organizacemi nedojde ke shodě.
Úprava pracovní doby a dovolené
  • Další významnou změnou je zrušení povinnosti zaměstnavatele vyhotovit písemný plán dovolené. Nově si budou moci zaměstnanci také rozvrhovat svou pracovní dobu přímo na pracovišti, což předchozí právní úprava neupravovala a podle některých výkladů ani neumožňovala. Tato změna však vstoupí v platnost až od 1. ledna 2025.
Nová pravidla pro odměňování
  • Minimální mzda bude nově propočítávána na základě průměrné nominální mzdy v ekonomice, a to s koeficientem stanoveným na 47 % průměrné hrubé mzdy. Právní úprava zaručené mzdy pro soukromou sféru je zrušena, nyní se uplatní pouze pro platovou sféru. Odměny z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr mohou nově zahrnovat i příplatky za práci v noci, ve svátek, o víkendu a ve ztíženém pracovním prostředí.
JUDr. Adam Valíček, MBA je advokát specializující se na pracovní právo, ochranu osobních dat a občanské právo. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a následně získal titul doktora práv na Masarykově univerzitě v Brně.
Je zakládajícím partnerem v advokátní kanceláři Valíček & Valíčková, kterou založil společně se svou manželkou Irenou Valíčkovou. Díky rozsáhlému týmu specializovaných odborníků poskytuje tato kancelář komplexní právní služby k zajištění veškerého portfolia potřeb pro své klienty, zejména v právu pracovním, obchodním, občanském, trestním a v rodinném právu. Za spokojeností klientů stojí vysoká úroveň odbornosti a individuální přístup k nim.