Fúzí a akvizic v Česku v pololetí ubylo, výrazně ale vzrostl jejich objem. Obavy mizí, investoři mají chuť nakupovat

Počet fúzí a akvizic v České republice byl v prvním pololetí nejnižší za posledních šest let. Zároveň se ale na trhu projevuje trend zájmu o velké transakce, celkový objem fúzí tak naopak výrazně vzrostl. Ve zbytku roku lze v Česku očekávat oživení, řada transakcí je těsně před dokončením. Objem fúzí ve světě je mírně vyšší než loni, uvádí aktuální analýza PwC Global M&A Industry Trends.

  • V České republice v 1. pololetí 2024 došlo ke 45 obchodům, loni to bylo
    81 transakcí. Je to zároveň nejméně za posledních 6 let
  • Objem transakcí naopak prudce vzrostl a dosáhl 1,4 miliardy dolarů oproti loňským 430 milionům dolarů
  • Zatím největší letošní českou investicí je vstup společnosti ČEZ do distributoru plynu GasNet
  • Ve 2. pololetí se dokončí řada dalších velkých obchodů, čeští investoři míří
    na nákupy i do zahraničí
  • Celosvětový objem fúzí a akvizic dosáhl 1,312 bilionu dolarů, meziročně
    o 5 procent více. Také ve světě se projevuje trend větších obchodů

„Obavy a nejistoty z budoucího vývoje ekonomiky postupně odeznívají a trh se začíná oživovat. Přispívají k tomu nižší úrokové sazby i zlepšený stav ekonomiky, ať už obnovení ekonomického růstu či inflace pod třemi procenty. Objevují se díky tomu i první opravdu velké obchody, byť řada z nich je teprve rozjednaných a dokončí se až ve druhé polovině roku,“ vysvětluje partner PwC pro fúze a akvizice Jan Hadrava.

V prvním pololetí bylo v ČR dokončeno 45 obchodů oproti loňským 81 transakcím. Jejich celkový objem nicméně dosáhl 1,4 miliardy dolarů, to je meziročně 3x více. „Výhled do druhé poloviny roku hodnotíme pozitivně. České firmy mají dostatek kapitálu, daří se jim a chtějí expandovat. V poslední době navíc sledujeme zajímavý trend, kdy roste jejich chuť nakupovat i v zahraničí, zejména v západní Evropě,“ říká Jan Hadrava. 

„Stále častější nákupy v zahraničí svědčí o tom, že pro české investory je domácí trh v mnoha ohledech malý, že mají sebevědomí i prostředky na to, aby vstupovali do velkých transakcí v zahraničí. Tyto české firmy patří ve svých oborech často mezi regionální či světovou špičku, pro kterou jsou zahraniční nákupy nezbytnou součástí byznysové strategie,“ dodává Jan Hadrava.

Největší transakcí v první polovině roku byla koupě majoritního podílu v Gasnet, za kterou stál prostřednictvím společnosti ČEZ český stát. „Ve druhém pololetí roku očekáváme menší zapojení státu do transakcí v oblasti energetiky, trh tak potáhnou především soukromí investoři,“ uzavírá Jan Hadrava. Mezi největší regionální investice v prvním pololetí v Česku patří prodej CPI Hotels nebo nákup šesti polských obchodních center českou investiční skupinou Star Capital Finance.

Celosvětově je letos objem fúzí a akvizic mírně nad úrovní loňského roku, s hodnotou 1,3 bilionu dolarů trh vzrostl zhruba o 5 %. Nejvíce přitom lákají technologické společnosti či finanční služby, vysoká poptávka zůstává i po investicích do energetických společností včetně obnovitelných zdrojů energie. Nicméně ani světové trhy ještě neopustila nejistota, počet transakcí je o čtvrtinu nižší než v loňském prvním pololetí – PwC eviduje přes 23 tisíc obchodů oproti loňským více jak 30 tisícům.

Kombinace vysokých úrokových sazeb a politické nejistoty byla v uplynulém období pro mnoho transakcí překážkou. Nicméně strategická potřeba fúzí a akvizic stále sílí. To vytváří poptávku, která se uvolní, jakmile tyto nejistoty definitivně pominou. Otázkou tedy není, jestli se trh zvedne, ale kdy to bude,“ uvádí studie PwC. 

Globální trh nicméně i nadále budou brzdit nejistoty, jako jsou vysoké úrokové sazby, velké rozdíly mezi oceněním firem z pohledu kupujících a prodávajících, pokračující válečné konflikty v různých částech světa a v neposlední řadě i to, že letošní rok je označován za supervolební. Nejistota z výsledků voleb ve velkých zemích v čele s USA, Británií a Francií náladě investorů nepřidává.

Studie zároveň připomíná, že rekordní pro fúze a akvizice byla druhá polovina roku 2021 po covidové pandemii, kdy investoři začali uvolňovat peníze shromážděné během covidu. Tehdy za pololetí došlo k 34 tisícům obchodů v objemu 2,7 bilionu dolarů.

O PwCV PwC usilujeme o budování důvěry a řešení důležitých problémů ve společnosti. Jsme součástí celosvětové sítě firem ve 151 zemích světa s více než 360 tisíci lidmi, jejichž cílem je poskytovat ty nejkvalitnější služby v oblasti řízení rizik, poradenství a daňových služeb. Více o naší společnosti naleznete na stránkách www.pwc.com, kde nám můžete povědět i o tom, na čem záleží právě vám. PwC je označením pro světovou síť společností PwC, přičemž každá společnost této sítě je samostatným právním subjektem. Pro bližší podrobnosti můžete navštívit webovou stránku www.pwc.com/structure.