Trh s kryptoměnami ukázal odolnost. Na Binance za 24 hodin „přiteklo“ 1,2 miliardy dolarů

7. srpna, Praha, Kryptoměnová burza Binance masivně těžila z propadu trhu. Během 24 hodin zaznamenala čistý příliv kapitálu v hodnotě 1,2 miliardy dolarů. Dařilo se i dalším kryptoburzám. 

Podle údajů metriky CEX Transparency společnosti DeFiLlama zaznamenala Binance v úterý 6.8. čistý příliv 1,2 miliardy dolarů. Tento výrazný příliv kapitálu podtrhuje důvěru uživatelů v Binance a jejich pozitivní výhled na dlouhodobější směřování trhu s kryptoměnami. Dobře si vedly také konkurenti největší kryptoměnové burzy. Čistý příliv aktiv společností ByBit, Crypto.com a OKX se za posledních 24 hodin rovněž zvýšil – konkrétně o 301,4 milionu USD, 107,8 milionu USD a 97,7 milionu USD.

Data společnosti DeFiLlama podtrhují silnou pozici společnosti Binance v sektoru centralizovaných burz (CEX) a ukazují její schopnost přilákat značné investice navzdory širším poklesům na trhu. Tento trend je obzvláště pozoruhodný vzhledem k současnému ekonomickému klimatu a kolísavé povaze cen digitálních aktiv.

„Jedná se o jeden z nejvyšších čistých přílivů v roce 2024. Vzhledem k tomu, že trh v posledních několika hodinách čelil výraznému poklesu, to přičítáme důvěře investorů a jejich zájmu nakupovat za nižší cenu. Potvrzují to i současné tržní trendy, neboť jsme svědky oživení cen hlavních tokenů. Podle našich interních údajů byl včerejšek také den s jedním z nejvyšších objemů obchodů v roce 2024,“ komentoval Richard Teng, generální ředitel společnosti Binance.

V pondělí 5. srpna 2024 se světové akciové trhy ocitly v červených číslech. Hlavní burzovní indexy ve Spojených státech, Evropě, Japonsku, Jižní Koreji a Singapuru zaznamenaly dramatické poklesy. Japonský Nikkei 225 klesl o více než 12 % a zaznamenal největší jednodenní propad v jeho historii​. Rostoucí obavy z recese a hluboké ztráty na Wall Street z minulého týdne odstartovaly globální výprodej akcií. Kvůli strachu z paniky se na některých trzích dokonce dočasně pozastavilo obchodování. 

Přestože pro tyto pohyby neexistuje žádný osamocený spouštěč, velkou roli sehrála situace v USA. Podle agentury Reuters americká ekonomika nevytvořila v červenci tolik pracovních míst, kolik se očekávalo. Stabilitě na trhu nepomohla ani turbulentní situace ohledně nadcházejících prezidentských voleb a odkládání snížení úrokové sazby Federálním rezervní systém USA (FED). 

Akciové trhy reagují na změny hodnot různých tradičních fiat měn či regulace ze stran národních bank. Právě zásahy státu ve formě úpravy úrokových sazeb či inflace tak mohou akciovými trhy významně hýbat. To však neplatí pro trh s digitálními aktivy. Díky jejich decentralizované povaze nepodléhají státním národním bankám a cenové pohyby fiat měn nemají na úspěch kryptoměn takový dopad. Přestože v reakci na globální odprodeje akcií klesla i cena bitcoinu a dalších předních kryptoaktiv, mnoho odborníků vyjádřilo pozitivní vyhlídky do budoucna. Pozitivní vývoj na trhu  dokládá i samotný příliv kapitálu na centralizované burzy.