Češi jsou k umělé inteligenci skeptičtí, k práci i v osobním životě ji ale používá třetina

Praha 12. srpna 2024 – Češi mají k umělé inteligenci rovnoměrně rozdělený postoj, neutrální vztah je mezi nimi téměř stejně častý jako pozitivní a negativní. Důvěra v AI s věkem prudce klesá, jako nástroj ji ale příležitostně používá každý třetí. Většina její častější využití v bankovnictví predikuje, finanční rady od umělé inteligence by si ale k srdci nevzali. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Umělá inteligence (AI) je v poslední době stále žhavým tématem. Třetina Čechů k ní má neutrální vztah, obecně ale převažuje negativní postoj (36 %). Vyloženě nedůvěru cítí každý čtvrtý Čech. Celkový vztah k umělé inteligenci je dle výzkumu silně propojen se sociodemografickými ukazateli, kdy pozitivní náhled je vyšší u mužů (36 %, u žen je to 26 %). Prudce ale klesá s věkem, kdy Češi ve věku 18 až 24 let mají pozitivní přístup k AI v polovině případů, kdežto lidé mezi 55 a 64 lety jen ze 17 %. Naopak se vzděláním a výší příjmu pozitivita ve vztahu k umělé inteligenci roste.

Jako nástroj k práci nebo i v osobním životě využívá umělou inteligenci pravidelně pouze 6 % Čechů, příležitostně potom každý třetí. V nejmladší věkové kategorii 18 až 24 let je celkem 74 % uživatelů AI, z toho pravidelných 21 % a s věkem jejich podíl rychle klesá. 

„Pokud se bavíme o bankovnictví, už nyní je umělá inteligence poměrně stálou přidanou hodnotou. Máme tu třeba virtuální asistenty v mobilních aplikacích banky, kteří jsou naprogramovaní primárně na poskytnutí rychlé odpovědi. Pokrok v této oblasti je nevyhnutelný, ale pro banky musí být na prvním místě zajištění bezpečnosti,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Právě větší využívání umělé inteligence v bankovnictví očekává 7 z 10 Čechů, ale 36 % i přesto přijde, že využití AI v tomto odvětví rozhodně není bezpečné. Kdyby si Češi měli vybrat, na co by využili pomoc umělé inteligence, nejčastěji by to bylo na filtr spamu (57 %) a hned poté doporučení hudby či filmů (51 %). Rozhodování v oblastech jako investiční doporučení, diagnostika onemocnění nebo finanční poradenství by naopak většina Čechů umělé inteligenci nesvěřila.

Průzkum provedla agentura NMS Market Research v březnu 2024 online v Českém národním panelu dotazováním na reprezentativním vzorku 1010 respondentů ve věku 18-64 let.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.
Raiffeisenbank působí na českém bankovním trhu od roku 1993 a patří mezi největší banky na tuzemském trhu. Je českou bankou s rakouským vlastníkem. Sídlo banky je v České republice, řídí se pravidly podnikání nastavenými Českou národní bankou a je jednou z pěti tzv. „systémově významných bank”, na které jsou Českou národní bankou kladeny nejvyšší požadavky na finanční sílu a stabilitu. Podnikání české Raiffeisenbank se odehrává v České republice, případně v EU.