Výstava Jízda v EPO1 zve na odpoledne s Festkou a umělcem Karlem Štědrým

Praha/Trutnov, Česká republika, 13. srpna 2024 – FESTKA, český výrobce špičkových karbonových kol se sídlem v Praze, a trutnovské Centrum současného umění EPO1 přichystalo pro návštěvníky výstavy Jízda, která se věnuje ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka, originální doprovodný program na sobotu 17. srpna. Součástí akce, která proběhne od 13 do 16 hodin bude odhalení unikátního kola, které vzniklo ve spojení s malířem Karlem Štědrým, a jeho nových obrazů. Dále bude pro účastníky uspořádána ukázka výroby silničních kol a rámů, cyklistická vyjížďka s Festkou a workshop Kasper – Swix Team s testováním kolečkových lyží a zábavným programem pro děti. 

„Výstava Jízda je v cyklistickém světě velmi unikátní akcí, proto jsme rádi, že i my s Festkou můžeme být její součástí. Propojení výroby našich kol a uznávaného umělce Karla Štědrého je navíc výjimečným počinem a věřím, že jej ocení i široká veřejnost, nejen ta cyklistická. Jak přesně bude jeho dílo vypadat, se nechte překvapit,“ láká nejen fanoušky cyklistiky do galerie EPO1 v Trutnově Michael Moureček, spoluzakladatel Festky.

O své inspiraci se rozmluvil také autor nového díla Karel Štědrý. „Liberté, égalité, mobilité neboli volnost, rovnost, bratrství. Tak zní parafráze na motto francouzské republiky. Pro svůj lid bylo hnacím motorem v revolučních dobách především ve smyslu politickém, paralelně však i v dobách, které ve společnosti zažehly obdiv krásy pramenící z funkčnosti vynalézané mašinérie průmyslové revoluce. V daném kontextu se tento slogan stal hnacím motorem a koncepčním rámcem celého projektu i pro mě, stejně tak jako spolupráce s českým konstruktérem krásných mobilních strojů Festka,“ vysvětluje autor nového díla Karel Štědrý.

Pojízdné umění jménem Festka

Česká značka Festka vyrábí hi-endové karbonové stroje a je unikátní v tom, že spojuje sport, technologie a umění. Návštěvníci akce budou moci nahlédnout přímo do procesu výroby těchto jedinečných kol a zúčastnit se besedy s malířem Karlem Štědrým a spoluzakladatelem Festky Michaelem Mourečkem. V závěru besedy proběhne odhalení nového díla, které vzniklo ve spolupráci Festky a Karla Štědrého. Pro zájemce bude následovat 50 km dlouhá vyjížďka s Festkou po Krkonošském podhůří. V rámci programu na návštěvníky čeká také venkovní workshop v režii Kasper – Swix Team, kde budou účastníci moci otestovat kolečkové lyže Swix. Nebude chybět ani zábavný program pro děti, který poběží po celou dobu akce. 

Podrobný program

  • 13:00 Workshop Kasper – Swix Team s testováním kolečkových lyží a zábavným programem pro děti (do 16 hodin).
  • 14:00 Dílna Festka a beseda s malířem Karlem Štědrým a spoluzakladatelem Festky Michaelem Mourečkem. Na konci besedy proběhne odhalení nového díla – kolo a obraz Festka/Karel Štědrý.
  • 15:30 Vyjížďka s Festkou (50 km, doba trvání 1:30 – 2 hodiny), zájemci se mohou hlásit zde.

Vstup na doprovodnou akci je podmíněn nákupem vstupenky na výstavu Jízda, která probíhá v Centru současného umění EPO1 v Trutnově a představuje tvorbu více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou umělecká díla malířů, sochařů a tvůrců instalací znázorňujících kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Výstava Jízda v EPO1 vznikla ve spolupráci s platformou Sport in Art agentury RAUL! a trvá do 3. listopadu 2024.

FB událost

https://www.facebook.com/share/nXM144AXqZS9TnaR/

Více o výstavě

https://www.epo1.cz/program/

O společnosti Festka 

Společnost Festka sídlí v Praze, kde od roku 2010 vyrábí špičková karbonová kola na zakázku. Mezi své klienty počítá mnoho zajímavých lidí – od hollywoodských celebrit po lidi z velkého byznysu, ale i ty, kteří cyklistiku objevili až v pozdějším věku jako svou oblíbenou formu pohybu a chtějí (a mohou si dovolit) jezdit na výjimečném kole. Festka je známá svou spoluprací se špičkovými institucemi, jako je Evropská kosmická agentura (ESA) nebo České vysoké učení technické. Firmu založil bývalý profesionální cyklista Michael Moureček a jeho přítel, podnikatel Ondřej Novotný. Vizuální identitu Festky má od počátku na starosti Tomáš Hnida. Až 90 % produkce firmy jde na export, přičemž 80 % vývozu směřuje mimo EU – zejména do Asie (Čína, Thajsko, Jižní Korea, Malajsie, Filipíny) a USA.

www.festka.com

https://www.facebook.com/festka

https://www.instagram.com/festka/