Léto plné chutí: Recepty s oceněnými výrobky

Díky kvalitním surovinám vynikne i ten nejjednodušší recept. Jak ale poznat ty skutečně kvalitní? Hledejte je pod značkami kvality jako Regionální potravina, BIO nebo Klasa. Právě z těchto pečlivě vybraných surovin vám přinášíme recepty, které oceníte v době prázdnin a dovolených. Všechny z oceněných produktů použitých v těchto receptech najdete v centru Prahy, v prodejně Naše síťovka ve Štěpánské ulici nedaleko Václavského náměstí.

Chléb s tvarohovo-křenovou pomazánkou a nakládanou červenou cibulí

Chléb je často nazýván božím darem. Už po staletí si lidé vážili jeho hodnot, a i dnes je nedílnou součástí naší stravy. Připravili jsme pro vás recept, který si budete jistě rádi připravovat jako zdravou snídani, osvěžující svačinu nebo lehkou večeři. Základem tohoto receptu je čerstvý sýr! Zkuste sáhnout po tom oceněném značkou kvality Regionální potravina. Ten svůj si můžete najít na webu Regionální potravina nebo v prodejně Naše síťovka v Praze u Václavského náměstí. Ostrou a lahodnou chuť pomazánce dodá čerstvý křen ze zahrádky. 

Suroviny:

1 kváskový pecen Cvrčovický 750 g

250 g tvarohu

230 g čerstvého sýra

1 křen

1 svazek pažitky

1 červená cibule 

100 ml octa

30 g cukru

vařené vajíčko na ozdobení

sůl, pepř

Postup:

  1. Sýr nastrouháme a smícháme s tvarohem. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku a ochutíme solí a pepřem.
  2. Nastrouháme najemno jeden křen (podle chuti) a vmícháme do směsi.
  3. Smícháme vodu s octem a cukrem, přivedeme k varu, krátce povaříme. Poté tekutinou zalijeme na proužky pokrájenou cibuli, kterou jsme předem naplnili zavařovací sklenici. Necháme odstát do vychladnutí.
  4. Na opečený chléb nanášíme vrstvu pomazánky a zdobíme vařeným vejcem a nakládanou cibulí.

Tip: Pomazánku lze použít i na jednohubky, které můžete dozdobit bílým hroznovým vínem.

Voňavý kotlíkový guláš s klobásou a jablečným moštem

V našem receptu vám představíme variantu guláše, která je ideální na chatu, chalupu nebo na kempování. Základem našeho guláše je kvalitní hovězí BIO maso a jablečný mošt ze Statku Cidlina, který neobsahuje žádné přidané ingredience, konzervanty ani cukr.

Suroviny:

2 klobásy

500 ml Jablečného moštu ze Statku Cidlina 

100 ml zakysané smetany

400 g BIO hovězího masa

100 g přepuštěného másla

300 g brambor

4 lžíce sladké papriky

2 střední cibule

3 snítky čerstvého tymiánu

3 snítky čerstvého rozmarýnu

1 hrst čerstvé petržele

2 lžíce sušené majoránky

2 lžíce drceného kmínu

3 stroužky česneku

200 g bílých fazolí

sůl

pečivo jako příloha

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na přepuštěném másle, přidáme na kostičky nakrájené maso a necháme zatáhnout.
  2. Do hrnce přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a stáhneme plamen, poté zaprášíme červenou paprikou a přidáme drcený kmín. Koření necháme na mírném plameni rozvonět.
  3. Podlijeme litrem vroucí vody, přidáme sůl podle chuti a pak ostatní koření (rozmarýn, tymián, majoránku a lisovaný česnek).
  4. Vlijeme jablečný mošt a směs necháme hodinu vařit na mírném plameni. 
  5. Přidáme na čtvrtky pokrájené brambory a dalších dvacet minut vaříme.
  6. Těsně před podáváním přidáme bílé fazole a necháme je v guláši prohřát.
  7. Zdobíme zakysanou smetanou a petrželí.

Tip: Pro ostřejší verzi můžete guláš ještě dochutit chilli nebo pokrájenou feferonkou. 

Palačinkový dort s jahodami a mléčným karamelem 

Děti milují palačinky, dospělí milují palačinky, tak co takhle vyzkoušet palačinkový dort? Základem dortu jsou samo sebou palačinky, které doplňuje Jahodový džem Vališ vyrobený z jahod v BIO kvalitě, které rostou v sadech sv. Prokopa v Týně nad Vltavou, a zakapaný je mléčným karamelem Danka, který je vyrobený z kravského mléka a řepkového cukru bez jakýchkoliv konzervantů a přídatných látek. Obě potraviny jsou nositeli ocenění Regionální potravina.

Suroviny:

2 hrnky mléka

1 sklenička Jahodového džemu Vališ

5 lžic Mléčného karamelu Danka

4 hrnky hladké mouky

4 lžíce cukru krupice

4 celá vejce

2 lžičky jedlé sody

2 lžičky prášku do pečiva

100 g přepuštěného másla

250 g plnotučného tvarohu

125 ml smetany ke šlehání

2–3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)

200 g jahod

Postup:

  1. Rozšleháme vejce, cukr a hrnek mléka. Do směsi přisypeme mouku a promícháme. Postupně přidáváme zbytek mléka, ovšem těsto by nemělo být příliš tekuté. 
  2. Přidáme jedlou sodu a prášek do pečiva a vyšleháme do hladkého těsta.
  3. Na přepuštěném másle smažíme palačinky z obou stran dozlatova.
  4. Vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem a vmícháme do tvarohu.
  5. Dort na sebe vrstvíme tak, že vychladlé palačinky potíráme střídavě tvarohovou směsí, mléčným karamelem a jahodovým džemem.
  6. Poslední palačinku potřeme tvarohovou směsí a zdobíme čerstvými jahodami. Necháme hodinu vychladnout v lednici.

Tip: Jahodový džem můžete nahradit třeba borůvkovým džemem a dort následně dozdobit čerstvými borůvkami z vlastního sběru. Nabídku kvalitních džemů od různých výrobců najdete na www.regionalnipotravina.cz. U těchto džemů máte záruku špičkové kvality a původu surovin.

Šumivá okurková limonáda se ciderem a jablečným moštem

Pravidelné doplňování tekutin je v létě naprostou nezbytností. Připravili jsme pro vás osvěžující recept na šumivou limonádu. Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete pro nealkoholickou variantu s Jablečným moštem ze Statku Cidlina, nebo zvolíte alkoholickou variantu se ciderem od oceněného výrobce Kauboy, který má v nabídce mimo oceněný mošt také širokou nabídku ciderů.

Suroviny:

800 ml moštu ze Statku Cidlina (pro alkoholickou verzi zvolte místo moštu cider)
3 salátové okurky

1 polní okurka

500 ml perlivé vody

svazek máty

ostružiny na ozdobení

Postup:

 

  1. Nastrouháme okurky a přes cedník z nich vymačkáme veškerou šťávu (pomoci si můžeme i utěrkou).
  2. Šťávu z okurek smícháme s jablečným moštem či ciderem (můžeme kombinovat) a přilijeme perlivou vodu. Směs vychladíme v lednici.
  3. Do tvořítka na kostky ledu vložíme na kolečka nakrájenou polní okurku, zalijeme vodou a dáme zamrazit.
  4. Do skleniček vložíme hotové kostky ledu a zalijeme je dobře vychlazenou limonádou.
  5. Zdobíme ostružinami a mátou. 

Tip: Pro osvěžení třeba po práci na zahradě v letních měsících je výhodnější nealkoholická varianta s jablečným moštem. Kvalitní jablečné mošty najdete podle označení Regionální potravina a zakoupit je můžete také v prodejně Naše síťovka ve Štěpánské ulici v Praze.

O značce Regionální potravina 

Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina těm nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Tento projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky třinácti krajů. Je symbolem kvality, regionality a poukazuje na hodnotu a rozmanitost našich lokálních potravin. Více informací naleznete na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz