Za dostupnější začátek školního roku Reknihy spojují síly s Fandi mámám, Back to School kampaň podpoří samoživitelky při nákupu učebnic

Praha, 21. srpna 2024 – S blížícím se začátkem školního roku přichází tradiční dilema – jak pořídit učebnice pro děti a přitom co nejvíce ušetřit. Už pošesté Reknihy spouští prodej učebnic z druhé ruky a přináší tak studentům i rodičům možnost ušetřit peníze i životní prostředí. Letos jde ale toto udržitelné knihkupectví ještě o krok dál a spojilo se s projektem Fandi mámám, aby na začátku školního roku pomohli mámám samoživitelkám. V kampani Back to School tak darují projektu 1% ze zářijového obratu formou poukázek na nákup učebnic a dětských knih a zároveň podpoří i organizaci samotnou. Právě pro mámy samoživitelky může být koupě nových učebnic výrazným zásahem do rozpočtu. V celkové nabídce Reknih jsou učebnice určené pro střední a vysoké školy, ale i učebnice cizích jazyků. S kampaní Back to School začaly Reknihy v roce 2019 a do dnešního dne se skrze jejich e-shop prodalo 78 698 kusů učebnic. Knihy je možné vybírat na reknihy.cz.

Pořízení učebnic je pro mnoho rodin nemalým nákladem, a právě proto Reknihy nabízejí možnost nakoupit učebnice z druhé ruky, které jsou ale stále v dobrém stavu. Rodiče a studenti tak mohou ušetřit v průměru až 60 % oproti cenám nových knih, u některých knih jde ale úspora až k 95%. Navíc mohou mít dobrý pocit z toho, že pomáhají nejen své peněžence, ale i životnímu prostředí. Tento rok bude navíc 1 % z celkového zářijového obratu firmy věnováno na podporu projektu Fandi mámám, který se zaměřuje na pomoc matkám samoživitelkám.

“Učebnice z druhé ruky každoročně šetří peněženky tisíců studentů a jsou správnou volbou také z pohledu udržitelnosti. Tento rok jsme se rozhodli posunout naši pomoc o krok dál a díky spolupráci s Fandi mámám podpoříme rodiny, které to nemají jednoduché. Nákupem na Reknihách v září tak ušetříte nejen svou peněženku, ale také přispějete na dobrou věc. Věříme, že díky této iniciativě pomůžeme potřebným a alespoň trochu odlehčíme finanční zátěži, se kterou je start školního roku spojený,” říká Martin Němeček, CEO Reknih. Spoluzakladatelka organizace Fandi mámám Žaneta Slámová dodává: „Pomoc pro maminky samoživitelky ve formě poukázek na knihy a učebnice velmi vítáme, protože i malé úspory mohou znamenat velký rozdíl. Společně s Reknihami můžeme našim maminkám nabídnout nejen materiální pomoc, ale i větší jistotu a klid v náročném období, kterým začátek školního roku je.”

Ekologie a ekonomie ruku v ruce

Každá prodaná učebnice znamená nejen finanční úsporu pro rodinu, ale také přínos pro životní prostředí. Díky opětovnému použití knih skrze knihkupectví Reknihy bylo zatím ušetřeno například přibližně 786 stromů a 23 609 400 litrů vody. Mimo samotné eliminace nutnosti výroby knih, snižuje dopad na životní prostředí v porovnání s výrobou a distribucí nových knih také logisticky efektivní upracování, nakupování na jednom místě či možnost ekologického balení knih snižuje dopad na životní prostředí v porovnání s výrobou a distribucí nových knih. Z čísel Českého statistického úřadu vyplývá, že na středních a vysokých školách je aktuálně přibližně 800 000 studentů. Každý z nich potřebuje v jednom roce studia asi deset knih. To je v průměru 8 milionů učebnic na jeden školní či akademický rok, které ale také díky akci Back to School mohou mít svůj druhý život v rukou dalších studentů, a to po dobu několika let.

Zároveň skrze výkup knih mohou studenti a studentky nejen ušetřit, ale také si sami přivydělat. Prodej učebnic, které už nepotřebují, jim pomáhá získat prostředky na další nákup knih nebo si přivydělat na jiné výdaje. “Myslím, že i díky Reknihám se mohou mladí lidé naučit, jak vhodně pečovat o své věci a uvědomit si jejich skutečnou hodnotu. Tento přístup rozvíjí jejich finanční gramotnost i vztah k udržitelnosti,” dodává Martin Němeček. A o jaké učebnice mají žáci a studenti aktuálně největší zájem? V prodeji zatím vede jednoznačně učebnice matematiky pro střední školy. Zájem je ale také o učebnice českého jazyka, společenských věd či dějepisu. 

Více o Reknihách a Fandi mámám:

Reknihy jsou online udržitelné knihkupectví, které dává knihám nový život. Jejich cílem je šířit myšlenku udržitelného čtení a ukázat, že není vždy nutné kupovat nové knihy. Za 5 let fungování prošlo přes Reknihy více než 700 000 knih a učebnic. Spoluprací s projektem Fandi mámám chtějí Reknihy přispět k tomu, aby měly všechny děti stejné šance na kvalitní vzdělání, a to i v rodinách, kde jsou finance omezené.

Za dobu svého působení získaly Reknihy také odznak Udržitelný e-shop, Slušná firma, v roce 2021 první místo SDGs cen od Asociace společenské odpovědnosti v kategorii Mladý lídr a druhé místo v soutěži ShopRoku 2020 od Heureky. Aktuálně mohou nakupující také přispět na sázení stromů v Česku, ve spolupráci s iniciativou Sázíme Česko.

Projekt Fandi mámám se od roku 2016 zaměřuje na podporu matek samoživitelek a jejich dětí, které se ocitají v těžkých životních situacích. Organizace nabízí samoživitelkám především materiální pomoc, ale i poradenství a šíří osvětu o problematikách samoživitelství. 

Založily ji moderátorky Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná. Více informací k projektu najdete na www.fandimamam.cz.

WEB Reknihy| www.reknihy.cz

FB| www.facebook.com/reknihy

IG| www.instagram.com/reknihy