Klíč k rozvoji ženského leadershipu: Empowering Women Mentoring již po sedmé otevírá přihlášky pro talentované ženy z firem

Zapojit se mohou jak firmy se svými týmy, tak samotné ženy. Program je vhodný pro plnění cílů ESG

Praha, 22. srpna 2024 – Business & Professional Women CR (BPWCR) s hrdostí oznamuje, že 11. října slavnostně zahájí již 7. ročník programu Empowering Women Mentoring, který přináší jedinečnou příležitost pro firmy a jednotlivé účastnice, jak podpořit ženský leadership, rozvíjet kariérní možnosti žen a zároveň naplnit klíčové cíle v oblasti „S“ v rámci ESG. Šanci využít ji má letos 60 žen a 10 společností. Přihlášky jsou právě otevřeny a místa se rychle zaplňují.

Empowering Women Mentoring (EWM) se za dobu svého trvání stal nepostradatelnou platformou pro talentované začínající manažerky, které mají ambice posunout se v kariéře. Program je výjimečný svým přístupem, jehož základem je metoda speed mentoringu – dynamického, efektivního a interaktivního způsobu, jak předávat zkušenosti a znalosti mezi mentory a mentees, ve sdílení zkušeností mezi účastnicemi a v networkingu.

Co je speed mentoring a proč je klíčovým prvkem našeho programu?

Speed mentoring, jak ho vyvinula v roce 2010 prezidentka organizace, je unikátní metodou vzdělávání, která kombinuje rychlost, intenzitu a zaměření na konkrétní potřeby mentee. „Na rozdíl od tradičního mentoringu, kde je vztah mezi mentorem a mentee dlouhodobý a má širší záběr, speed mentoring nabízí intenzivní a úzce zaměřené sezení, kde mentee získávají cenné rady a zpětnou vazbu od několika mentorů během krátkého časového úseku a zároveň těží ze sdílení názorů a zkušeností ostatních účastnic. Tento formát umožňuje ženám získat různé perspektivy a rychleji aplikovat získané znalosti do praxe,“ říká Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR a autorka metody speed mentoring.

Díky tomuto přístupu se účastnice nejen rozvíjejí na profesionální úrovni, ale také si budují důležitou síť kontaktů, která je klíčová pro jejich kariérní růst. Firmy, které se do programu zapojí, mají možnost poskytnout svým zaměstnankyním přístup k této jedinečné formě vzdělávání, což může výrazně přispět k jejich profesnímu rozvoji a celkové spokojenosti.

Proč by se měly firmy zapojit?

Zapojením se do EWM programů mohou firmy významně posílit svou strategii v oblasti ESG. V dnešní době je stále důležitější prokázat závazek k udržitelnému a etickému podnikání, a to nejen z hlediska ochrany životního prostředí, ale i podpory rovných příležitostí, rozvoje talentů a zvyšování podílu žen v nejvyšším managementu. Aktuálně jsou v českých firmách podle studie McKinsey na pozici CEO pouhé 4 % žen a v nejvyšším vedení 11 %. Řada velkých zaměstnavatelů si klade za cíl do roku 2030 zvýšit zastoupení žen ve vedení na alespoň 30 %. 

Tento program nabízí firmám příležitost aktivně přispět k naplnění těchto udržitelných cílů v oblasti sociální odpovědnosti. Podpora ženského leadershipu je jak otázkou rovných podmínek, tak i konkurenční výhody – studie ukazují, že firmy s diverzifikovaným vedením dosahují lepších finančních výsledků a mají vyšší inovační potenciál. Firmy s více než 30 % žen ve vedení mají pravděpodobnost zvýšit svoji profitabilitu až o 26 %. Budování loajality zaměstnanců skrze takto nastavenou zaměstnaneckou politiku snižuje fluktuace, a tím i náklady na nábor, a zvyšuje atraktivitu firmy na trhu práce.

Jak se zapojit?

Přihlašování pro firmy a jednotlivé účastnice právě probíhá. Firmy mohou do programu nominovat své zaměstnankyně nebo se zapojit jako partneři a podpořit celý projekt. Účastnice získají přístup k sérii mentoringových setkání zahrnujících důležitá rozvojová témata a networking, které jim pomohou rozvinout jejich dovednosti a zvýšit jejich viditelnost v oboru.

Ohlasy z předchozích ročníků

Účastnice předchozích šesti ročníků programu EWM ocenily nejen možnost získat cenné rady od zkušených profesionálek, ale také atmosféru vzájemné podpory a inspirace, která je motivovala k dalšímu profesnímu růstu. „Speed mentoring mi pomohl rychle identifikovat oblasti, kde mohu profesně růst, a dal mi konkrétní rady, jak na to,“ uvedla jedna z účastnic minulého ročníku.

EWM podporuje jednotlivé ženy, ale zároveň vytváří širší dopad na celou společnost a organizace, které se rozhodnou do programu zapojit. V BPWCR věříme, že investice do rozvoje ženského potenciálu je investicí do budoucnosti, a těšíme se na zapojení nových firem a žen do sedmého ročníku tohoto výjimečného hodnoceného programu – míra spokojenosti účastnic s programem dosahuje 99 % a 63 % potvrzuje zvýšené sebevědomí a odvahu ke změnám.

Pro více informací a přihlášení navštivte bpwcr.cz/empoweringwomen7.

Které firmy se dosud do programu EWM zapojili?

Allianz, ABinBev, Danone, Essox, GasNet, HOPI, IBM, Kone, Lego, Mars, Mondelez, Nova, Philip Morris, Raiffeisenbank, Skupina ČEZ, UNIQA

O BPWCR:

Cílem veřejně prospěšné společnosti Business & Professional Women CR (BPWCR) je podporovat profesionální růst žen na všech úrovních a posilovat jejich ekonomickou nezávislost. Skrze své projekty přispívá k ochraně práv žen a překonávání bariér, přičemž klade důraz na vzdělávání a osobní rozvoj. Mezi klíčové nástroje patří mentoring, networking a prezentace ženských vzorů. 

Vizí BPWCR je zvýšit podíl žen v rozhodovacích rolích, minimalizovat rozdíl v odměňování žen a mužů a zlepšit plné využívání talentů žen. Mezi další stěžejní mezinárodní projekty, na nichž se BPWCR podílí, patří například projekt UN Global Compact Women’s Empowerement Principles a Academy for Women Entreprenuers.