OSTROJ naplno rozjel sériovou výrobu letištní techniky pro Oshkosh AeroTech

Opava, 22. srpna 2024 – Opavský strojírenský výrobce OSTROJ rozšířil strategickou spolupráci s americkou společností Oshkosh AeroTech, významným hráčem na trhu pozemní podpůrné techniky pro letiště. Společný projekt zahrnuje převod komplexní výroby nakládacích plošin do opavského výrobního závodu. V roce 2024 by jich měl OSTROJ dodat celkem 20.

OSTROJ spolupracuje se společností Oshkosh AeroTech (dříve JBT AeroTech) již od roku 2014. Spolupráce na současných projektech začala v roce 2022 a po dalším roce vývoje a příprav OSTROJ spustil sériovou výrobu nakládacích plošin. „Náročnost přípravy jen dokládá, jak je pro nás tento projekt strategický. Naplno jsme sériovou výrobu nakládacích plošin rozjeli ve druhé polovině letošního roku. Do konce roku 2024 je naším cílem dosáhnout výroby šesti plošin měsíčně,“ popisuje Aleš Martínek, generální ředitel OSTROJ a.s.

Letištní nakládací plošiny CLT-8 zajišťují zvedání, spouštění a přepravu kontejnerů LD-2/3. Usnadňují tím manipulaci s nákladem na letištích. Každá plošina je složená ze čtyř hlavních částí – rámu, plošiny, vnějších a vnitřních nůžek. „Spolupráce na projektu má pro nás i pro zákazníka velkou přidanou hodnotu. Nezahrnuje totiž pouze výrobu velkých svařenců, ale kompletní montáž mechanických, hydraulických a elektrických komponentů včetně finálního odzkoušení provozuschopnosti výrobku,“ uvádí Marek Jandačka, ředitel divize Strojírna společnosti OSTROJ.

Z OSTROJe tak hotový výrobek míří přímo na konkrétní letiště, kde bude zákazníkem provozován. Tyto nakládací plošiny OSTROJ dodává například do Španělska, Itálie, Francie, Rakouska, Portugalska, Kanady nebo Velké Británie.

Spolupráce s Ohskosh AeroTech představuje pro OSTROJ vstup do perspektivního průmyslového segmentu. „Letecká doprava je rostoucím odvětvím s neustálou poptávkou po kvalitní letištní technice. Zvlášť po covidové krizi, během které se zastavily veškeré investice do vybavení letišť, došlo v poslední době ke značnému oživení poptávky,“ říká Aleš Martínek a doplňuje: „Dlouhodobé investice do modernizace a automatizace výroby se nám v Opavě začínají vracet. Zákazníkům jsme schopni nabídnout kompletní řešení od výroby svařenců přes lakování, montáž, odzkoušení až po dopravu finálního produktu přímo ke koncovému zákazníkovi.“

O společnosti OSTROJ:

OSTROJ a.s. patří k významným strojírenským firmám v České republice. Na trhu působí od roku 1948. Je ryze českou akciovou společností, její sídlo a výrobní závod se nachází v Opavě. Společnost zaměstnává zhruba 800 pracovníků především z regionu Opavska a dosahuje tržeb na úrovni cca 1,6 miliardy Kč (rok 2022). Do výrobkového portfolia pěti divizí patří široká paleta výrobků, od opracovaných lakovaných svařenců, přes hydraulické a tiskařské válce, galvanické zinkování, tvrdé chromování, přesné obráběné dílce až po ocelové zápustkové výkovky a stroje pro podzemní stavitelství a hlubinnou těžbu.