7. ročník Academy Kroměříž vyvrcholil dialogem studentských orchestrů se smyčcovým kvartetem složeným ze špičkových umělců. Vyhlášeni byli i letošní laureáti

Klasická hudba v emotivním podání mladých talentů, vystoupení Akademického komorního orchestru pod vedením dirigenta Tomáše Netopila a dlouhý potlesk ve stoje. Takový byl včerejší večer, který uzavřel letošní ročník festivalu i letní akademie pod názvem Academy Kroměříž.

Závěrečný koncert, jehož slavnostní ráz podtrhla jedinečnost Sněmovního sálu Arcibiskupského zámku v Kroměříži, ukončil týden plný intenzivní hudební výuky pod vedením předních světových osobností klasické hudby, ale i setkávání a nových přátelství. Na jeho programu byla vystoupení studentů akademie a také skladba anglického skladatele Ralpha Vaughan Williamse „Fantazie na téma Thomase Tallise“. „Studenti akademie se v rámci ní představili zcela unikátně ve dvou smyčcových orchestrech v dialogu se sólovým smyčcovým kvartetem, které vytvořili jejich lektoři. Na posluchače tak čekal mimořádný hudební zážitek,“ vysvětlil dirigent a umělecký ředitel Academy Kroměříž, Tomáš Netopil, který akademický orchestr připravoval na závěrečný večer během celého týdne.

průběhu koncertu byli vyhlášeni laureáti letošní akademie. Ceny Academy Kroměříž 2024 převzali houslistka Miriam Magdalena Haniková, klavíristka Eva Emilia Rautner a studentka oboru zpěv Yanina Ulasavets.

Mimořádné nadání mladé violoncellistky Barbory Švábové ocenilo vedení akademie Zvláštní cenou Academy Kroměříž 2024. “Barbora ve svém věku disponuje výjimečným talentem a cítíme u ní velký potenciál. Jsme zvědaví, jak jej bude dále rozvíjet,“ zhodnotil Tomáš Netopil a dodal, že všichni laureáti dostanou prostor během některého z velkých koncertů příštího ročníku festivalu. 

K celkové úrovni akademie, jejíž prestiž se rok od roku zvyšuje, se vyjádřila i výkonná ředitelka Academy Kroměříž. „Letošní studenti opět prokázali obrovskou píli a snahu využít příležitosti načerpat co nejvíce mistrovského umu od špičkových lektorů, kteří opět zavítali na naši akademii a rozhodli se investovat svůj čas, energii a zkušenosti ve prospěch rozvoje mladých talentů,“ doplnila Jana Kubáčová a ocenila také možnost sledovat vývoj a posun studentů, kteří se na akademii opakovaně vrací.

Academy Kroměříž i letos nabídla řadu mimořádných koncertů klasické hudby, ať už v podání hostů, lektorů nebo samotných studentů. „Náš hudební program v prostorách Arcibiskupského zámku, ale i besedy, přednášky a studentské koncerty v Kině Nadsklepí připravil posluchačům unikátní hudební zážitky. Některé koncerty byly zcela vyprodány,“ konstatovala Jana Kubáčová. 

  1. ročník Academy Kroměříž (dříve Letní hudební akademie v Kroměříži) poskytl příležitost rozvíjet se mladým talentovaným hudebníkům ze 7 zemí světa pod pedagogickým vedením světových hudebních špiček jako je violoncellistka Michaela Fukačová, klavírista Ivo Kahánek, houslisté Fedor Rudin a Dalibor Karvay, sopranistka Kateřina Kněžíková a barytonista Adam Plachetka. Výuku hry na violu a komorní hru vedl Pavel Nikl, klavírní spolupráci Zdeněk Klauda a hudební projekty David Mareček.

Partnery projektu jsou Město Kroměříž, Ministerstvo kultury ČR, Zlínský kraj a další.  Poděkování patří také Základní umělecké škole Kroměříž, Konzervatoři P. J. Vejvanovského Kroměříž, Arcibiskupskému zámku a zahradám v Kroměříži, Nadaci Stadler – Trier, Nadaci Život umělce a dalším partnerům, kteří svým úsilím podporují rozvoj mladých talentů.

  1. ročník mezinárodní Academy Kroměříž se uskuteční v termínu 14. – 21. srpna 2025.

Více informací na www.academykromeriz.com