Fortinet rozšiřuje nejkomplexnější operační technologickou bezpečnostní platformu pro ochranu kyberneticko-fyzikálních systémů

Aktualizace bezpečnostní platformy pro provozní technologie (OT) zahrnuje nová zařízení, pokročilé zabezpečené síťové a bezpečnostní operační schopnosti a rozšířené partnerství s předními dodavateli provozních technologií.

PRAHA, ČR / SUNNYVALE, Kalifornie, 26. srpna 2024 — Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti a průkopník konvergence sítí a zabezpečení, zveřejnila nové aktualizace své bezpečnostní platformy, která je již nyní tou nejkomplexnější v oboru. Novinkou je poskytování vylepšených možností bezpečného síťového provozu a bezpečnostních operací (SecOps) a expanze strategických partnerství společnosti Fortinet s předními dodavateli provozních technologií. Tyto inovace odráží závazek společnosti Fortinet k zabezpečení rostoucího trhu s kyberfyzikálními systémy (CPS) a oddanost ochraně kritické infrastruktury zahrnující energetiku, obranu, vodohospodářství, výrobu, potravinářský průmysl, dopravu a další. Společnost Fortinet byla také nedávno jmenována ve zprávě 2023 Gartner® Market Guide reprezentativním dodavatelem v oblasti bezpečnosti kyberneticko-fyzikálních platforem.

„Jak se provozní infrastruktura více propojuje, zvyšuje se oblast útoků, což vede k většímu kybernetickému riziku. Tradiční bezpečnostní nástroje informačních technologií (IT) jsou neúčinné a co je horší, nemohou být nasazeny v prostředí provozních technologií (OT). Fortinet po 20 let buduje přední bezpečnostní platformu pro OT a nyní s hrdostí oznamujeme další vylepšení napříč platformou,“ říká John Maddison, marketingový ředitel ve společnosti Fortinet.

Podle zprávy 2024 State of Operational Technology and Cybersecurity Report jsou kyberútoky, které kompromitují OT systémy, na vzestupu, přičemž téměř tři čtvrtiny (73 %) organizací zaznamenaly útok, který měl dopad buď na OT systémy, nebo na OT i IT systémy (oproti 49 % v roce 2023). V důsledku toho je nyní pro organizace zásadní nasadit řešení kybernetické bezpečnosti speciálně navržená pro OT prostředí, společně s kritickou infrastrukturou.

Bezpečnostní platforma pro OT, která navazuje na odkaz více než dvou desetiletí Fortinetu jako globálního lídra v oblasti kybernetické bezpečnosti, byla navržena tak, aby zmírňovala průmyslová rizika a urychlovala a optimalizovala pohyb zákazníků v oblasti bezpečnosti OT. Nejnovější aktualizace zahrnují:

Nové pokročilé schopnosti v OT Secure Networking

  • Vylepšení identifikace aktiv a síťové topologie OT ve FortiOS OT View s konfigurovatelným umístěním pro zlepšení identity, umístění a komunikačních cest.
  • Rozšíření virtuálního patchingu a nové funkce ve FortiOS: Zavedení virtuálních patching podpisů ve FortiGuard OT Security Service poskytuje rozsáhlou ochranu proti zranitelnosti a bezkonkurenční ochranu OT aktiv.
  • Dvě nové řady robustních přepínačů: FortiSwitch Rugged 216F-POE (napájení přes Ethernet) je navržen tak, aby podporoval průmyslová prostředí náročná na šířku pásma a redundanci, a FortiSwitch Rugged 424F-POE má funkce navržené tak, aby napájely zařízení pro průmyslovou variantu internetu věcí (IIoT).
  • FortiSRA umožňuje bezpečný vzdálený přístup pro podporu externím dodavatelům, auditorům a zaměstnancům, čímž chrání kritické OT systémy proti hrozbám ze vzdálených přístupů a nedůvěryhodných sítí.
  • Aktualizace zařízení FortiExtender Vehicle umožňuje správu vozového parku v robustní podobě, která odolá náročným podmínkám prostředí, a nabízí bezpečné rozšíření LAN ze vzdálených firewallů FortiGate Next-Generation k vytvoření jednotné platformy pro vozidla a zásahové jednotky.

Rozšiřování schopností bezpečnostních operací využívajících umělou inteligenci (AI) v oblasti OT pro obranu proti rostoucím hrozbám

  • Rozšířené možnosti ve FortiSOAR, včetně zavedení OT View – přehledového panelu IT/OT se správou prostředků OT – a nových příruček pro dodržování pravidel pro zvýšení viditelnosti OT sítě a prostředků a nápravy škod pro OT.
  • Rozšíření analytických a reportovacích funkcí ve FortiAnalyzer vytvořením NERC CIP, IEC 62443-3-3 a IT/OT Risk reports. Připravovaný řídící panel IoT/IIoT/OT zahrnuje analytickou podporu pro internet lékařských věcí (IoMT), která dále pomáhá s dodržováním právních předpisů a vyhodnocením bezpečnostních postojů.
  • FortiNDR poskytuje analýzu chování sítě pro identifikaci známých a neznámých hrozeb napříč infrastrukturou IT/OT a detekci síťových anomálií.
  • FortiDeceptor-as-a-Service nabízí rozšířenou detekci pro OT a IoT o další zařízení a protokoly a zjednodušené nasazení pro zefektivnění uživatelských zážitků.

Posílení partnerství Fortinetu v oblasti OT

Globální partnerský ekosystém společnosti Fortinet spojuje organizace se specializovanými odbornými znalostmi v oblasti OT, které pomáhají zákazníkům maximalizovat kybernetickou odolnost a zlepšit provozní efektivitu.

Nedávná spolupráce s Fortinet Alliance partnery Armis a Claroty v rámci Fortinet Open Ecosystem přinesla nové a vylepšené integrace s FortiManager, FortiSIEM, FortiSOAR a FortiNAC s cílem maximalizovat využitelné informace o OT prostředcích, zjednodušit provoz OT sítí pro zákazníky a zlepšit jejich bezpečnostní postavení.

Společnost Fortinet navíc představila nové Engage Preferred Services Partner (EPSP) OT Practice, které umožňuje partnerům využívat nástroje, které potřebují k návrhu a použití síťové infrastruktury OT.

*Gartner, Gartner Market Guide for CPS Protection Platforms, Katell Thielemann, Wam Voster, 29 June 2023

GARTNER is a registered trademark and service mark of Gartner, Inc. and/or its affiliates in the U.S. and internationally. All rights reserved.

Gartner does not endorse any vendor, product or service depicted in its research publications, and does not advise technology users to select only those vendors with the highest ratings or other designation. Gartner research publications consist of the opinions of Gartner’s research organization and should not be construed as statements of fact. Gartner disclaims all warranties, expressed or implied, with respect to this research, including any warranties of merchantability or fitness for a particular purpose.

O společnosti Fortinet

Fortinet je hnací silou vývoje kybernetické bezpečnosti a konvergence síťových a bezpečnostních technologií. Jejím posláním je zabezpečit uživatele, zařízení a data na všech místech. Poskytuje tak kybernetickou bezpečnost všude tam, kde ji uživatelé potřebují, a to díky nejrozsáhlejšímu a nejucelenějšímu portfoliu řešení zahrnujícímu více než 50 produktů podnikové třídy. Řešením společnosti Fortinet, která patří k nejrozšířenějším, nejčastěji patentovaným a nejlépe ověřeným na trhu, důvěřuje přes půl milionu zákazníků. Fortinet Training Institute, jeden z největších a nejširších školicích programů v oboru, se snaží všem zpřístupnit vzdělání v oblasti kybernetické bezpečnosti a nové kariérní příležitosti. Spolupráce s respektovanými organizacemi z veřejného i soukromého sektoru, včetně CERT, vládních subjektů a akademické obce, je základním aspektem závazku společnosti Fortinet zvyšovat kybernetickou odolnost v celosvětovém měřítku. FortiGuard Labs, elitní výzkumná organizace společnosti Fortinet, vyvíjí a využívá špičkové technologie strojového učení a umělé inteligence s cílem poskytovat zákazníkům včasnou konzistentní ochranu nejvyšší úrovně spolu s informacemi o hrozbách, na něž mohou okamžitě reagovat. Další informace naleznete na stránkách https://www.fortinet.com, v blogu společnosti Fortinet a na stránkách laboratoří FortiGuard Labs.