I vy můžete být lepší díky chytrým inovacím – navštivte partnery Národního centra Průmyslu 4.0 na MSV

Národní centrum Průmyslu 4.0 a RICAIP Testbed Praha se již potřetí spojily se svými klíčovými partnery. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, který proběhne od 8. do 11. října 2024, představí společnou expozici v rámci Digitální továrny 2.0. Nabídne komplexní řešení, technologické novinky a inovativní přístupy, které mohou pomoci nejen malým a středním podnikům v jakékoli fázi jejich digitální transformace. Výsledky dlouhodobé spolupráce představí společnosti KUKA, Siemens, Česká spořitelna, Smart Informatics, T-Mobile, Deprag, DEL a evropské inovační společenství EIT Manufacturing. Společně, s mottem „Lepší díky…“, se zaměříme na podporu firem, které chtějí prostřednictvím chytrých technologií, správných partnerství a strategického přístupu vyniknout nad konkurencí a být tak lepší.

Na ploše více než tři sta metrů čtverečních se návštěvníkům představí řešení pro efektivní, udržitelnou a inovativní průmyslovou výrobu. Expozice se zaměřuje na aktuální témata, tedy na energetický management, flexibilní modulární výrobu nebo datovou analytiku pro optimalizaci výrobních procesů. Veškeré systémy budou napojeny na robustní průmyslovou 5G síť od T-Mobile, která zajišťuje bezpečnost a spolehlivost provozu. Návštěvníci budou mít možnost konzultovat nejen technologická řešení, ale také finanční otázky a přechod na udržitelný byznys model na jednom místě.

RICAIP Testbed Praha, experimentální a vývojová laboratoř Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze, připravil technologický koncept stánku zdůrazňující význam spojení „Lepší díky spolupráci”. Ukázky aplikací Průmyslu 4.0 propojují vždy několik partnerů z komerční a akademické sféry. Právě prostředí průmyslových testbedů je tou platformou, kde se potkávají různé subjekty, myšlenky a příležitosti, a přetavují se zde do konkrétních řešení. 

Výstavní koncept je postavený na třech samostatných robotických buňkách, které jsou propojeny pomocí systému sběru dat a jejich následné analýzy. Energetické i datové toky bude možné sledovat v reálném čase díky kompaktnímu zařízení modulárního 5G IoT systému, který integruje data o spotřebě energie napříč celou expozicí. Přenos probíhá přes 5G SA privátní kampusovou síť, včetně průběžného monitoringu kvality 5G signálu. Pro IoT zařízení napájená z baterie představíme nový koncept kompaktního průtokoměru pro měření spotřeby vody s komunikační technologií NB IoT.

„Všechny buňky budou nabízet možnosti pro interaktivní zapojení návštěvníků, ať už prostřednictvím virtuální reality, která vtáhne návštěvníky do průmyslového metaverse, nebo prostřednictvím uživatelského rozhraní pro konfiguraci výroby a sledování okamžitě provedených změn díky efektivnímu plánování výrobních operací,“ říká Pavel Burget, ředitel RICAIP Testbedu Praha.

V jedné z robotických buněk, která demonstruje modelem řízenou výrobu, budou dva roboty KUKA provádět tzv. retrofitting vysloužilých bateriových modulů na zmenšené modelové baterii z elektromobilu. U skutečných baterií mohou tyto moduly nadále sloužit například jako záložní zdroje energie pro domácnosti. Buňka je vybavena dvěma kolaborativními roboty v modulárním uspořádání s rozhraním pro napojení dalších systémů, 5G komunikací, měřením energie a kamerovými systémy pro automatizované robotické operace. Pro řízení výroby bude využit Manufacturing Execution System (MES) od T-Mobile, který umožní interaktivní ovládání a konfiguraci výroby s okamžitou aplikací změn.

Proces rozebírání baterií na robotické buňce je ukázkou procesu, na jehož konceptu pro skutečnou továrnu spolupracují společně Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky a společnost DEL. V tomto konceptu bude modelem řízená výroba automaticky odvozovat výrobní postupy, které budou následně realizovány na výrobních zařízeních. Systém tvoří nezávislé pracovní buňky specializované na různé úlohy. Jednou z nich je robotické šroubování, na které se specializuje společnost Deprag, nebo manipulace, kde přepravu dílů zajišťuje flotila mobilních robotů KUKA.

Průmyslový Metaverse bude představen v druhé samostatné robotické buňce určené pro autonomní manipulaci. Tato buňka demonstruje systém strojového vidění a učení, který umožňuje robotům manipulovat s různými předměty, včetně 3D tištěných uchopovačů různých tvarů. Celá buňka je plně virtuálně zprovozněna v prostředí Tecnomatix Process Simulate od Siemens, které je integrováno s Nvidia Omniverse. Toto prostředí, díky randomizaci a pokročilým simulačním funkcím, umožňuje trénovat modely umělé inteligence pro rozpoznávání a manipulaci s předměty. Celá buňka bude rovněž dostupná ve virtuální realitě.

Po úspěchu na MSV v roce 2023 nesmí chybět robotický výčep ani letos, a proto představíme jeho druhou generaci, kterou RICAIP Testbed Praha vyvíjí s cílem nasazení v komerčním provozu. Takže návštěvníkům bude opět nápoje –konkrétně pivo – točit a servírovat náš plně automatizovaný robotický systém.

Revoluční řešení pro vzdálenou technickou podporu v průmyslu a IZS, která zvyšují bezpečnost a efektivitu zásahů v kritických situacích, představí společnost Smart Informatics. Řešení využívající 5G sítě a AI pro stabilní a zabezpečený přenos videa v reálném čase vzniklo ve spolupráci s T-Mobile. Díky kombinaci 5G konektivity a satelitního připojení přes Starlink zajišťuje nepřetržitou komunikaci i v náročných podmínkách. Na stánku se můžete těšit i na živé ukázky přenosu z dronu nebo robopsa.

Expozice společnosti Siemens se zaměří na výhody, které přináší propojení informačních (IT) a výrobních (OT) technologií. Propojení IT a OT umožňuje hladký tok dat od senzorů až po cloud, což zjednodušuje výrobu a zvyšuje její flexibilitu, bezpečnost i udržitelnost.

Úspěšná transformace společnosti však dnes není jen o technologických řešeních. Trendy v udržitelnosti (ESG) kladou nové požadavky na všechny hospodářské subjekty. Představují také ale příležitosti pro inovace, nové produkty a tím i obchodní růst a expanze na nové trhy. V zóně České spořitelny se dozvíte, jak toto téma vnímají banky a co považují za důležité u svých firemních zákazníků nejen v kontextu povinného reportingu a dekarbonizace. Zástupci České spořitelny, Leasingu ČS a Erste Grantika Advisory mají pro návštěvníky připravené modelové příklady zdravého financování transformačních projektů formou úvěru, leasingu a dotací. Kromě osobních konzultací si návštěvníci budou moci vyzkoušet také digitální poradenství finančního zdraví, kalkulačku pro výpočet uhlíkové stopy, výpočet návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny nebo si online a zdarma spočítat, jestli se jim vyplatí investice do elektromobilů.

Nejen finanční, ale také expertní podporu evropského rozsahu mohou zájemci získat i díky konsorciu EIT Manufacturing.

„Technologie samy o sobě vás byznys nezlepší, pokud nejsou implementovány strategicky a v souladu s funkčním obchodním modelem. S nalezením vhodných příležitostí pomůže například digitální audit,“ říká Robert Keil, ředitel Národního centra Průmyslu 4.0. „Jsme tu proto, abychom firmy podpořili v maximálním využití jejich potenciálu stát se lepšími.“

Díky správnému partnerství a spolupráci mohou návštěvníci stánku Národního centra Průmyslu 4.0 konzultovat na jednom místě nejen inovace a technologie, ale také jejich financování, včetně dotačních příležitostí, které se otevírají zejména malým a středním výrobním podnikům prostřednictvím různých zdrojů, a získat komplexní inovační podporu. Neváhejte se s námi spojit a domluvit si schůzku. 

Více informací naleznete na https://www.ncp40.cz/udalosti/msv2024. 

Fotogalerie z MSV 2023

Národní centrum Průmyslu 4.0 je otevřená akademicko-průmyslová platforma, která propojuje přední nositele inovací z řad univerzit, firem a dalších organizací, jejichž cílem je společně přispět k rozvoji Průmyslu 4.0 v České republice. Centrum v současné době sdružuje více než 50 partnerů z oblasti akademické a průmyslové sféry včetně technických univerzit ČVUT, VUT, VŠB-TUO, TUL a ZČU. Našimi hlavními průmyslovými partnery jsou Siemens, Škoda Auto a T-Mobile. Centrum bylo založeno v roce 2017 profesorem Vladimírem Maříkem a dalšími průkopníky Průmyslu 4.0 a je součástí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Více na www.ncp40.cz

 

RICAIP Testbed Praha na CIIRC ČVUT je nedílnou součásti česko-německého výzkumného centra pro pokročilou průmyslovou výrobu RICAIP, které propojuje testbedy na CIIRC ČVUT a CEITEC VUT v Brně s německými testbedy výzkumných institutů DFKI a ZeMA a zaměřuje se na výzkum a vývoj v oblasti robotiky a umělé inteligence (AI). K síti RICAIP testbedů se připojila se svým pracovištěm také VŠB-TUO. RICAIP nabízí jedinečnou infrastrukturu pro výzkum, vývoj a testování inovativních řešení pro pokročilou a modulární průmyslovou výrobu s využitím AI pro chytré továrny. Zajišťuje unikátní inovační prostředí pro rozvoj ekosystému Průmyslu 4.0 a zároveň tvoří silný prvek ekosystému pro umělou inteligenci v ČR.  RICAIP Testbed Praha je otevřená unikátní experimentální laboratoř, největší svého druhu ve střední a východní Evropě. Tato výzkumná infrastruktura vznikla na ČVUT díky významné investici fondů EU a ČR v rámci centra RICAIP. Českému průmyslu se otevírá přístup k nejnovějším vědeckým poznatkům i aplikacím pro pokročilou výrobu a moderní továrny 21. století. Hlavním cílem je přenášení výsledků z laboratoře do praxe, podpora inovací a poskytování digitálních služeb pro průmysl. Více na www.ricaip.eu a https://testbed.ciirc.cvut.cz/

 

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky je moderní vědecko-výzkumný ústav Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT), který spojuje excelentní výzkumné týmy, mladé talenty a unikátní know-how s cílem posouvat technologické hranice a navázat na to nejlepší z tradic českého technického vzdělávání. Těžiště výzkumné práce CIIRC ČVUT se zaměřuje na čtyři základní pilíře: průmysl, energetiku, chytrá města a zdravou společnost, a to jak v základním, tak aplikovaném výzkumu. CIIRC ČVUT byl založen v roce 2013.  V současné době čítá více než 300 zaměstnanců v 8 výzkumných odděleních. Oblast odborného zájmu CIIRC ČVUT je široká: zahrnuje umělou inteligenci, robotiku, automatické řízení a optimalizaci, počítačovou grafiku, počítačové vidění a strojové učení, automatické rozhodování, návrh softwarových systémů a výpočetních prostředků, návrh rozhodovacích a diagnostických systémů a jejich aplikace v medicíně, bioinformatiku, biomedicínu či asistenční technologie. CIIRC ČVUT podporuje horizontální spolupráci mezi všemi částmi (fakultami a ústavy) ČVUT a otevírá prostor pro vzájemně prospěšnou spolupráci s dalšími univerzitami, s Akademií věd ČR, s průmyslovými společnostmi a mezinárodními institucemi. CIIRC ČVUT vytváří jedinečný ekosystém akademicko-průmyslové spolupráce, ve kterém využívá diverzifikované formy financování projektů z národních, evropských a soukromých zdrojů. Více na www.ciirc.cvut.cz.

 

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 19 000 studentů. V akademickém roce 2023/2024 má ČVUT v Praze akreditováno celkem 502 českých a 352 anglických studijních programů (bakalářských, magisterských a doktorských). Kromě fakult tvoří ČVUT v Praze také šest ústavů (Kloknerův ústav, Masarykův ústav vyšších studií, Ústav tělesné výchovy a sportu, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky a Ústav technické a experimentální fyziky). ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A.
V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 420. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení Subject Rankings 2024 pro „Architecture and Build Environments“ je ČVUT 151.–200., v „Engineering – Civil and Structural” je ČVUT mezi 201.–240. místem, v oblasti „Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering“ na 201.–250. místě, u „Electrical & Electronic Engineering“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201.–250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 307. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems” je na 201.–250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ na 301.–350. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 182. místě. Od roku 2020 je ČVUT členem aliance prestižních technických univerzit EuroTeQ. Ta představuje zajímavou a přínosnou příležitost pro studenty, vědecké pracovníky i zaměstnance zapojit se do projektu, který si klade za ambici posunout kvalitu vysokého školství na vyšší úroveň. Dalšími členy skupiny EuroTeQ jsou Technical University of Munich, Technical University of Denmark, Technical University of Eindhoven, École Polytechnique – L´X, Tallinn University of Technology, École polytechnique fédérale de Lausanne a Technion Israel Institute of Technology. Roku 2023 byla aliance rozšířena o HEC Paris a IESE Business School (University of Navarra). Více na www.cvut.cz.