Téměř polovina Čechů se obává o bezpečí svého domova, ukázal průzkum. Účinné zabezpečení má přitom jen málokdo

Jak správně chránit svou domácnost před vloupáním? Češi mají s vykradenými byty i domy bohaté zkušenosti, potenciál chytrého zabezpečení zatím příliš nevyužívají.

V Praze, 29. srpna 2024 – Za první pololetí letošního roku došlo dle statistik Policie České republiky k 2182 krádežím vloupáním do bytů, rodinných domů a víkendových chat. To představuje pokles oproti 2746 krádežím za stejné období loňského roku, v roce 2020 šlo o velmi podobné číslo (2791 incidentů). Pokud pak srovnáváme statistiky za celé roky, vloni došlo k 4831 krádežím vloupáním se do bytů, rodinných domů a chat, za rok 2020 šlo o 5512 „vloupaček“ a leta 2022 (5646 krádeží vloupáním) a 2021 (5033) pak ukazují lehký pokles počtu tohoto typu zločinu. Jak se proti nim brání Češi? Dle průzkumu společnosti Netatmo spíše mechanickými prostředky, „smart“ zabezpečení zatím využívá nebo zvažuje jen málokdo.
Bezpečnostní zámky vedou, elektronika zatím zaostává
Průzkum francouzské společnosti Netatmo, jednoho z lídrů v oblasti chytré domácnosti, ukazuje, že přibližně 56 procent respondentů z České republiky využívá bezpečnostní zámek. Ten je výrazně odolnější proti otevření takzvanou planžetou než klasické levné zámkové vložky. „Dnes je na trhu řada produktů, které umožňují trénink odemčení klasické vložky, dokonce v průhledném provedení, na němž je vidět vnitřní mechanismus zámků,“ upozorňuje Matthieu Michel, produktový manažer společnosti Netatmo. „Tyto sady pro nácvik otevírání zámků mají sice sloužit pro pobavení, ale průměrně zručný člověk – klidně i zloděj – se s nimi naučí otevřít lacinou nebo starou vložku během pár desítek vteřin,“ upozorňuje.
29 procent dotázaných domácností v průzkumu zvažuje instalaci chytrého bezpečnostního zámku.
„Tyto zámky jsou přitom navrženy pro vysokou odolnost nejen proti vypáčení, navrtání, vytažení nebo přeražení, dnes musí splňovat i vysoké nároky na kybernetickou bezpečnost,“ uvádí Matthieu Michel, produktový manažer společnosti Netatmo. Dají se totiž odemykat nejen fyzickými klíči, ale také skrze technologii NFC (Near field communication, komunikace skrze krátké rádiové vlny na velmi krátkou vzdálenost), nebo Bluetooth.
„Unikátní bezpečnostní prvek, zakomponovaný v každém jednotlivém zámku, dokáže jako jediný dveře odemknout, zamknout, přidat, nebo v případě ztráty i odebrat aktivní klíče. Nelze je kopírovat a v případě ztráty či odcizení je můžete okamžitě deaktivovat v aplikaci. Jeden klíč lze použít na několik chytrých dveřních zámků,“ upozorňuje Michel a dodává: „Z našich zkušeností víme, že uživatelé nemusejí plně důvěřovat čistě elektronickému zámku – proto dodáváme náš Netatmo Smart Door Lock s fyzickými klíči.“ Uživatelé tak nemusí měnit své návyky a odemknou si i děti, které nevlastní chytrý telefon. Chytrý zámek navíc dokáže úspěšně čelit i kybernetický útokům – není připojen k internetu.
Na vývoji chytrého zámku Smart Door Lock se podílela francouzská společnost Synacktiv, přední specialisté na kyberbezpečnost. K vývojářům Netatmo se připojila v raných fázích vývoje zámku, aby otestovala technologickou architekturu, prověřila kód a hledala potenciální Achillovy paty. „Zámek i chytré klíče využívají nejmodernější techniky a algoritmy, které jeho uživatelům poskytují srovnatelnou úroveň zabezpečení jako třeba platební karty nebo biometrické pasy,“ konstatuje Michel.

Jak ochránit svůj dům při delší nepřítomnosti?

  • Zabezpečte všechna okna a dveře: Ujistěte se, že všechna okna a dveře jsou dobře zavřené, uzamčené a zabezpečené. Využijte kvalitní zámky a bezpečnostní systémy.
  • Neoznamujte veřejně svou nepřítomnost: Vyhněte se zveřejňování informací o vaší dlouhodobé nepřítomnosti na sociálních sítích nebo v okolí svého bydliště.
  • Instalace bezpečnostního systému: Zvažte instalaci alarmového systému, chytrých zámků nebo bezpečnostních kamer. Tyto systémy mohou zloděje odradit a zároveň vám poskytnout možnost monitorování vašeho domu na dálku.
  • Použijte časovače na světla: Nastavte časovače, aby automaticky zapínaly světla večer a vypínaly ráno. To může odrazit zloděje tím, že vytváří dojem, že je dům stále obydlený. Ve smart domácnostech se dá spínání nastavit automaticky nebo na dálku skrze aplikaci.
  • Uspořádejte kontrolu domu: Požádejte přítele, souseda nebo člena rodiny, aby pravidelně kontroloval váš dům, vybíral poštu, zavlažoval rostliny a kontroloval, že je vše v pořádku.
  • Bezpečnostní světla s detektorem pohybu: Instalujte venkovní světla s detektory pohybu, která se automaticky rozsvítí, pokud je zaznamenán jakýkoli pohyb kolem domu.
  • Zabezpečení cenností: Zvažte uložení cenností a důležitých dokumentů do trezoru nebo bezpečnostní schránky mimo dům.
  • Zhodnoťte pojištění domácnosti: Před odjezdem si ověřte, že máte aktuální a dostatečné pojištění domácnosti, které pokrývá případné škody nebo krádež během vaší nepřítomnosti.

O průzkumu
Sběr dat průzkumu, který zadala společnost Netatmo, byl realizován koncem června 2023 na reprezentativním vzorku populace prostřednictvím internetového panelu agenturou STEM/MARK.
O společnosti Netatmo
Netatmo, přední odborník v oblasti chytré domácnosti, vytváří jednoduchá, ale chytrá řešení pro bezpečnější a pohodlnější domov. Při navrhování svých produktů vychází společnost od svého uvedení na trh v roce 2011 ze čtyř klíčových zásad:
  • Odolná konstrukce: Žádné záměrné zastarávání.
  • Ochrana osobních údajů: Od počátečního návrhu zajišťujeme ochranu dat našich uživatelů.
  • Užitečné a spolehlivé produkty: Naše produkty usnadňují život.
  • Žádná nechtěná oznámení: Upozornění posíláme jen v nezbytných případech.
Od roku 2012 vyvíjí Netatmo užitečné produkty pro domácnost – k dnešnímu datu uvedla na trh 15 produktů a příslušenství pro chytrou domácnost. Její užitečná a snadno použitelná řešení usnadňují uživatelům domácností každodenní život a zlepšují jeho kvalitu. Kromě spotřebitelských produktových řad Netatmo spolupracuje s klíčovými průmyslovými lídry prostřednictvím programu „With Netatmo“ na vývoji chytrých řešení, která se integrují do infrastruktury domácnosti.
Pomocí této strategie se Netatmo může zaměřit na profesionální trh a poskytnout lepší zážitek z chytré domácnosti, který je jednoduchý a dostupný pro všechny.
V listopadu 2018 se společnost Netatmo připojila ke skupině Legrand, která je globálním specialistou na elektrickou a digitální