Výstava v Zikmundově vile připomene 110. výročí narození architekta Zdeňka Plesníka

Vhled do tvorby jednoho z nejvýznamnějších architektů 20. století, Zdeňka Plesníka, nabídne výstava v Zikmundově vile. Otevře ji slavnostní vernisáž v neděli 1. září a přístupná pak bude až do konce listopadu. Výstava „Architektonické dědictví architekta Plesníka ve Zlínském kraji“ je také součástí festivalu Dny architektury, kdy se zde uskuteční komentovaná prohlídka.

Vily cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, Liškova vila, budova Fotografie, Dopravních podniků nebo Centroprojektu. Ty všechny mají stejného jmenovatele, architekta Zdeňka Plesníka. Výstavu, která oslaví 110. výročí od jeho narození, mohou zájemci navštívit právě v zahradě i interiéru jedné z těchto staveb – v Zikmundově vile. Vernisáž proběhne 1. září od 16 hodin a jejím hostem bude junior partner DSC Gallery Karolína Juřicová, která spolupracovala jako odborný garant také na Zlínském architektonickém manuálu.

Plesníkovo dílo se vyznačuje inovativním přístupem k použití prefabrikovaných materiálů, důmyslnou prací se světlem a harmonickým začleněním budov do okolní krajiny. Vyniká také schopností propojit estetiku s funkčností a respektovat kulturní kontext svých staveb,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila Dagmar Výlupková.

Expozice je rozdělena do tří částí, z nichž každá osvětlí jiný aspekt Plesníkovy tvorby. První část se nachází v zahradě vily, kde informační panely prezentují jeho klíčové projekty ve Zlínském kraji. Druhá část, umístěná v knihovně a obývacím pokoji, se zaměřuje na Plesníkovu interiérovou tvorbu. 

Třetí část v arkýři vily představí kresby studentů Univerzity třetího věku, které vznikly v rámci plenéru v Zikmundově vile. „Studenti své zážitky přenesli do akrylových, akvarelových a olejových maleb, které doplňuje několik jemných kreseb. Všechna díla byla dokončena s pečlivostí a uměleckým citem v ateliéru,“ uvedla jejich pedagožka Zuzana Oharek Bahulová.

Komentovaná prohlídka v rámci programu Dnů architektury se uskuteční v neděli 29. září v 15 hodin v zahradě vily, navíc s možností nahlédnout do legendární knihovny Miroslava Zikmunda.

Expozice ve vile bude otevřená v září a v říjnu, a to ve středu od 14 do 16 hodin, vstupné je 200 Kč. Otevírací doba expozice v zahradě je v září od středy do pátku, v říjnu a v listopadu pak ve středu a ve čtvrtek, vždy od 14 do 17 hodin. Zahrada je také otevřena v termínech víkendových komentovaných prohlídek mezi 10. a 16. hodinou. Vstup do zahrady je zdarma.

O Zikmundově vile

Dům byl postaven ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa v letech 1934-1935, a to jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu JUDr. Josefa Januštíka, který zde žil v pronájmu s ženou Marií do roku 1953. Už v roce 1942 ale vilu od firmy Baťa koupil oscarový režisér Elmar Klos, syn Marie Januštíkové z prvního manželství. Klos tak zajistil rodičům bydlení i po odchodu vládního rady do penze. V roce 1953 byli Januštíkovi kvůli nepohodlnosti komunistickému režimu vyhoštěni ze Zlína. Klos tak objekt s rozlehlou zahradou čítající téměř 9 000 m2 prodal cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který společně s Jiřím Hanzelkou zpracovával v té době ve zlínských ateliérech své filmy z cest. Zikmund vilu nechal v témž roce přestavět dle návrhu architekta Zdeňka Plesníka do dnešní podoby. O vybavení interiéru se postaral designér Miroslav Navrátil. Od roku 2000 je dům společně se zahradou zapsán mezi kulturní památky. Miroslav Zikmund na Nivách strávil téměř 70 let. Vilu prodal až v roce 2020, a to zlínskému podnikateli Čestmíru Vančurovi. Vančura ve shodě s přáním Miroslava Zikmunda založil nadační fond, který se v současnosti o dům stará. Díky podpoře Fondů EHP se unikátní prostor opředený celou řadou příběhů otevřel po téměř 90 letech privátního užívání široké veřejnosti.