Den Plzně v Senátu letos pozve na oslavy 80 let od osvobození města americkou armádou

Plzeň, 3. září 2024 – Příští rok uplyne 80 let od osvobození Plzně americkou armádou. Chystaným velkolepým oslavám jubilea se bude věnovat už letošní Den Plzně v Senátu Parlamentu České republiky, který se uskuteční v sobotu 7. září od 10 do 18 hodin ve Valdštejnské zahradě v Praze.  Vstup je volný. 

„Den Plzně v Senátu už od roku 2005 ukazuje zahraničním i tuzemským návštěvníkům Prahy město Plzeň jako skvělý turistický cíl a zároveň město s bohatou historií. Tentokrát celodenní rodinná akce upozorní na Slavnosti svobody v roce 2025, na něž bude lákat vojenská dobová technika, stylová hudba v podání folklórního souboru Mladinka a hudebního uskupení The Dixie Hot Licks, tematická výstava Nezapomenutelná Plzeň 1945, ochutnávky regionální potravin včetně plzeňského piva i prezentace muzea Patton Memorial Pilsen,” přiblížila Helena Mařanová z městské turistické agentury Visit Plzeň.  

Právě expozice muzea Patton Memorial Pilsen celoročně připomíná právě historické události konce druhé světové války na západě Čech. Exponáty, převážně ze soukromých sbírek, prezentují návštěvníkům fakta o osvobození města americkou armádou. K vidění jsou zde i artefakty přímo z bojišť. Muzeum mapuje i cestu Spojenců od vylodění v Normandii, přes bitvu v Ardenách až na západ Čech.