Průvodce budoucností technologie a lidství. Vychází kniha Život v době robotů

3. září 2024, Praha – V září letošního roku pod nakladatelstvím Grada vychází publikace uznávaného odborníka v oblasti digitálních technologií a investičních analýz, Dalibora Vavrušky. Kniha s názvem Život v době robotů se zaměřuje na hluboké společenské a technologické změny způsobené rozvojem umělé inteligence a nabízí holistický pohled na to, jak technologie mohou sloužit ke zlepšení lidského života. Publikace vznikla za přispění investiční skupiny Thein a slibuje být klíčovým titulem pro všechny, kdo se zajímají o budoucnost lidstva v digitálním věku.

Dalibor Vavruška, absolvent matematiky a držitel titulu MBA, má za sebou více než 25 let zkušeností v oblasti investičního výzkumu. Působil mimo jiné jako Vedoucí globální investiční stratég pro digitální konektivitu v londýnské centrále Citigroup. Jeho kariéra však zahrnuje i práci pro další významné finanční instituce jako ING a Credit Suisse, kde se zaměřoval na investiční analýzu v oblasti komunikačních technologií. Je držitelem mnoha prestižních mezinárodních ocenění za svou investičně analytickou a poradenskou činnost, například od časopisu Institutional Investor nebo agentury Thomson Reuters. 

V knize Život v době robotů představuje Vavruška komplexní pohled na roli umělé inteligence a její dopad na lidskou společnost. Hlavní myšlenkou je ale především potřeba nalézt rovnováhu mezi přínosy inovací a omezením jejich rizik, mezi změnou a stabilitou, efektivitou a různorodostí přístupů a mezi různými způsoby myšlení. Autor rovněž zkoumá, jak může být umělá inteligence využívána jako nástroj pro zlepšení lidského života a životního stylu, a zároveň upozorňuje na rizika spojená s transhumanismem a přílišným spoléháním na strojovou inteligenci.

Publikace již nyní získala pozitivní ohlasy od předních světových odborníků. Augie K. Fabela II, americký podnikatel a autor bestselleru The Impatience Economy, uvedl: „Dalibor v této knize představuje přesvědčivý humanistický pohled na umělou a strojově rozšířenou inteligenci. Svými podrobnými úvahami dochází k závěru, že umělá inteligence by měla sloužit jako nástroj pro lidi, pro zlepšení jejich života a životního stylu.“

Další odborník, Ryan Carrier, zakladatel a výkonný ředitel ForHumanity, přední světové organizace zabývající se etikou v AI, dodává: „Jde o důležitou knihu k zamyšlení ve 21. století. Pro humanitu je dnes kritické, abychom oslavovali lidský mozek jako nádherný dar, ale zároveň zdokonalovali naše nástroje včetně umělé inteligence.“

Život v době robotů tedy přináší nejen teoretický pohled na budoucnost, ale také praktické rady a principy, jak zajistit, aby technologie sloužily lidem. Je určena nejen odborníkům z oblasti technologií a ekonomie, ale také všem se zájmem o to, jak můžeme v budoucnu využít technologie ke zlepšení kvality lidského života a zároveň si udrželi kontrolu nad směřováním civilizace. 

“Díky své aktuálnosti a komplexnosti by kniha neměla chybět v knihovně žádného moderního manažera, a je proto nepostradatelnou četbou pro každého, kdo se zajímá o budoucnost lidstva v digitálním věku,” uzavírá Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein.