Investiční trh ve střední Evropě vykazuje silné oživení v 1. pololetí 2024

Podle nejnovější zprávy společnosti Cushman & Wakefield CEE Investment Market Update došlo k významnému oživení trhu komerčních nemovitostí ve střední Evropě během prvního pololetí roku 2024. Investiční objemy vzrostly meziročně o 43,4 %, přičemž hlavním tahounem byla robustní aktivita v Polsku, kde došlo k pozoruhodnému nárůstu o 113 %.

Oživení táhl logistický a průmyslový sektor, což odráží silnou poptávku po těchto typech nemovitostí a jejich odolnost. Tyto sektory posílilo také stabilizující se prostředí dodavatelských řetězců a e-commerce. Maloobchod také zaznamenal dobré výsledky, kdy těžil z obnovené důvěry spotřebitelů a zejména pak ze strategických akvizic v klíčových oblastech. Kancelářský sektor však zůstává pod tlakem, nejen kvůli trvajícímu přechodu na práci na dálku, ale stále více i kvůli výzvám souvisejícím s dodržováním pravidel ESG a riziku zastaralosti starších nebo špatně umístěných nemovitostí, které tvoří významnou část trhu.

Graf 1: Podíl jednotlivých sektorů na investičním objemu v region CEE

Source: Cushman & Wakefield

Stabilizace výnosů z prvotřídních nemovitostí v celém regionu naznačuje, že se trh blíží k rovnováze a cenové úpravy odpovídají současným podmínkám. Toto ustálení výnosů také naznačuje, že investoři s ohledem na měnící se ekonomické prostředí přehodnocují své rizikové profily.

V oživení trhu hráli klíčovou roli investoři z regionu CEE, přičemž jejich podíl na celkových investičních objemech stále roste. Tento trend podtrhuje strategický význam lokálních znalostí současných tržních podmínek, zejména když západní kapitál zůstává opatrný v souvislosti s globálními ekonomickými nejistotami. Zvýšená aktivita místních investorů zdůrazňuje jejich důvěru v dlouhodobý potenciál regionu a jejich schopnost přizpůsobit se měnící dynamice trhu.

Michal Soták, vedoucí investičního trhu v České republice, Cushman & Wakefield: „Nedostatek globálního kapitálu zvýšil význam místních fondů a finančních platforem, které dynamicky přetvářejí tržní prostředí v České republice.“

Česká republika poháněná průmyslovými a maloobchodními sektory

V České republice vzrostly investiční objemy v 1. pololetí 2024 meziročně o 19 % na 862 milionů eur, přičemž hlavními tahouny byly průmyslový a maloobchodní sektor. Kancelářský sektor, i když stabilní, nadále čelí výzvám kvůli měnící se dynamice pracovního prostředí.

Tabulka 1: Hlavní transakce v 1. pololetí roku 2024

Source: Cushman & Wakefield

Michal Soták, vedoucí investičního trhu v České republice, Cushman & Wakefield: „Zaměření na investiční sektory prochází významnou změnou. Historicky tvořily kancelářské investice 60 % objemu transakcí. Hlavní kapitál se však nyní vydává do nových oblastí, jako jsou maloobchodní parky a projekty a portfolia rezidenčních nemovitostí k pronájmu.“

Český trh zůstává atraktivní pro lokální i mezinárodní investory, což odráží jeho strategickou pozici ve střední Evropě.

Mezi zeměmi střední a východní Evropy vedlo oživení Polsko s nárůstem investičních objemů o 113 %, poháněným silnou poptávkou v průmyslovém sektoru. Rumunsko zaznamenalo nárůst o 132 %, především v maloobchodním sektoru, zatímco investiční objemy v Bulharsku vzrostly o 106 %, zejména díky průmyslovému sektoru. Naopak Maďarsko čelilo poklesu o 33 %, což bylo dáno větší hotelovou transakcí, která proběhla v loňském roce, nicméně jinak jsou zde investiční objemy relativně stabilní a trh se zaměřuje zejména na menší transakce v průmyslovém sektoru. Slovensko také zaznamenalo prudký pokles o 73 %, i když průmyslový sektor zůstal klíčovou oblastí zájmu.

Výhled

Trh komerčních nemovitostí ve střední a východní Evropě by měl pokračovat v oživení a pravděpodobně se v roce 2025 přiblíží úrovním aktivity před covidem. Návrat mezinárodního kapitálu by mohl dále posílit trh, i když místní investoři pravděpodobně zůstanou klíčovými hráči v mezidobí.

O Cushman & Wakefield

Společnost Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) je předním světovým poskytovatelem realitních služeb pro nájemce i vlastníky nemovitostí. Zaměstnává cca 52 000 lidí v téměř 400 poboček v 60 zemích světa. V roce 2023 dosáhly příjmy společnosti 9,5 miliardy dolarů, a to díky aktivitám v oblasti správy budov, nemovitostí a projektů, pronájmu, investičních trhů, oceňování nemovitostí a dalších služeb. Získává také četná oborová a byznysová ocenění za svou prvotřídní firemní kulturu a úsilí v rámci DEI (Diversity, Equity and Inclusion), udržitelnosti atd. Více informací naleznete na www.cushmanwakefield.com nebo sledujte náš Linkedin.