10 zajímavostí o vysávání: Víte, že první vysavače vážily dva metráky a motory moderních přístrojů se točí rychleji než motor Formule 1?

Díky vysavači můžeme udržovat svůj dům jako ze škatulky a těžko si bez něj dnes umíme představit úklid. Podle průzkumu společnosti Dyson jej používá ve své domácnosti 92 % Čechů a byl rovněž označen za nejefektivnější nástroj k odstranění prachu. Možná ale nevíte o překvapivé historii vysavače a jeho schopnostech. Přinášíme vám zajímavosti o tomto nepostradatelném pomocníkovi…

První vysavač musel táhnout koňský povoz

Úplně první přístroje na odsátí prachu vznikly na počátku 20. století a vážily až 200 kilogramů. Samozřejmě se v jednom člověku obsluhovat nedaly, takže se rozhodně nejednalo o praktického pomocníka do každé domácnosti. Těžký stroj byl umístěn na koňském povozu, poháněný benzínovým motorem a o jeho provozu věděla kvůli hluku celá ulice. 

Vysavače pro domácnost vznikly už před 1. světovou válkou

Vysavače v podobě, které se přibližují těm dnešním, rozšířil Švéd Axel Wenner-Gren v roce 1912. Poháněl je elektromotor a nečistoty se zachycovaly v sáčku. Se čtrnáctikilovým luxem se manipulovalo už o poznání lépe než s jeho těžkým předchůdcem. Ve 30. letech patřil podnikatel Wenner-Gren k nejbohatším mužům světa.

Vysavač bez sáčku? Během 4 let vzniklo více než 5 tisíc prototypů!

K dalšímu průlomu ve vývoji vysavačů přispěl britský vynálezce James Dyson, který na konci 70. let, nebyl spokojený s klasickými vysavači tehdejší doby. Vadila mu jejich hlučnost, nízký výkon, neskladnost, ale zejména nepraktické „pytlíky“. Ty textilní byly sice od roku 1956 nahrazeny papírovými, přesto však Dysona napadlo inspirovat se průmyslovými cyklonovými vysavači a zbavit přístroj otravných sáčků. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Od prvního pokusu vyrobil během čtyř let více než 5 tisíc prototypů, než vysavač fungoval k jeho spokojenosti. Dalších deset let pak trvalo, než přístroj získal podobu komerčního produktu – a Jamese Dysona jeho posedlost málem přivedla na mizinu, jelikož se musel u banky zadlužit. V určitou chvíli měl půjčeno více než milion liber! Jeho vytrvalost nakonec přeci jen skončila happy-endem – v roce 1993 se ve Velké Británii objevil první bezsáčkový vysavač Dyson a brzy se stal nejprodávanějším vysavačem v zemi.

Prach obsahuje alergeny až stokrát menší, než je průměr lidského vlasu

Prach v domácnosti je složen z mnoha různých částic, včetně roztočů, jejich výkalů, bakterií, virů, plísní, drobného mrtvého hmyzu a jeho částí, vlasů, kožních buněk a dalších nečistot. Některé tyto částice působí jako alergeny a mohou zapříčinit zdravotní potíže, ačkoliv jsou mikroskopické a pouhým okem je nevidíte. Například velikost roztoče, sporů plísní a dalších alergenů se často pohybuje mezi 0,5 až 5 mikrony. Pro srovnání: průměr lidského vlasu má kolem 50 mikronů. 

Motor moderního vysavače se točí až devětkrát rychleji než motor Formule 1!

Sací výkon vysavačů se měří v tzv. air watts (AW). Například nejmodernější bezkabelový vysavač Dyson Gen5detect je vybavený novou generací hyperdymiového motoru, který se otáčí rychlostí až 135 000 otáček za minutu. Tento motor páté generace je menší, rychlejší a výkonnější než jeho předchůdce – točí se až devětkrát rychleji než motor Formule 1! Díky tomu má vysavač Gen5detect™ nejsilnější sací výkon ze všech bezkabelových vysavačů Dyson – činí 280 AW.

HEPA filtr dokáže zachytit 99,9 % částic od velikosti 0,1 mikronu

V souvislosti s vysavači se často zmiňuje výraz HEPA – podle průzkumu jej zná 42 % respondentů z Česka. Zkratka „High Efficiency Particulate Arrestance“ označuje vysoce efektivní filtr sestavený z husté sítě vláken, která dokážou zachytit pevné částice o velmi malé velikosti. Například u bezkabelového vysavače Dyson Gen5detect je vnitřní část filtrační jednotky dlouhá 1,9 m a 145krát složená. Dokáže proto zachytit 99,9 % potenciálně škodlivých částic již od velikosti 0,1 mikronu, a to včetně virů. Důležitý je ovšem nejen HEPA filtr, ale utěsnění celého přístroje. Filtrace HEPA v celém vysavači zajistí, že prach a částice virů zůstávají zachyceny v odpadní nádobě. Vysavač tak vypouští čistější vzduch než ten, který běžně dýcháte.

Kolikrát byste měli přejet jedno místo pro důkladný úklid?

Pomalejší vysávání dává přístroji více času na odstranění nečistot, zejména špíny a skrytého prachu. Více průchodů po ploše zajistí kvalitní vysání nečistot, dle výzkumu společnosti Dyson stačí ovšem zopakovat pohyb na jednom místě pouze dvakrát či třikrát. Moderní přístroje dokonce dovedou na displeji zobrazovat v reálném čase počet a velikost vysávaných částic a majitelé díky tomu vědí, na kterých místech mají pokračovat a věnovat úklidu více času. Odhalit mikročástice pomáhají také světelné paprsky, které na podlaze osvětlují neviditelný prach.

Tvrdé podlahy hrají prim

Tvrdé podlahy jsou celosvětově nejčastějším typem podlah ve všech typech místností a nejinak je tomu i v České republice. Podle prachové studie společnosti Dyson mají v koupelně, na WC a v předsíni Češi nejčastěji dlažbu, na druhém místě je lino. V kuchyni má 37 % respondentů lino a 30 % dlažbu. V obýváku je nejčastější podlahovou krytinou vinyl (27 %) a následuje koberec (22 %), zatímco v ložnici je tomu právě naopak – 29 % dotázaných má koberec a na druhém místě je vinyl (22 %). Přesto celosvětově pouze 1 z 10 (12 %) lidí používá k úklidu vysavač na mokré a suché vysávání.

Používáte správné nástavce?

Složky prachu se mohou ukrývat nejen na podlaze, ale i hluboko v čalouněném nábytku, kobercích či postelích. Obyčejná činnost, jako je usednutí na pohovku, způsobí, že se tyto částice vznesou do vzduchu a mohou vyvolat alergickou reakci. Proto je důležité vysávat nejen podlahy, ale i plochy nábytku, gauč, křesla, matrace či pelíšky domácích mazlíčků. K tomu slouží specializované nástavce. Dokonce existuje i kartáč pro psy, který se nasune na hubici vysavače. Vyčesané chlupy jsou rovnou odsáty do sběrné nádoby. Nástavec na vysavač pro péči o domácí mazlíčky podle studie Dyson ale používá v České republice jen 8 % respondentů.

Největší sbírka vysavačů čítá 322 modelů

V roce 2012 vstoupil do Guinnessovy knihy rekordů muž, který vlastní největší sbírku vysavačů na světě. James Brown ze Spojeného království shromáždil neuvěřitelných 322 modelů!