Dopad prezidentské debaty na akciový trh

Před nadcházejícími prezidentskými volbami jsme svědky intenzivních debat mezi kandidáty, které se často ukáží jako rozhodující pro nerozhodnuté voliče. První velkou debatu mezi současným prezidentem Bidenem a bývalým prezidentem Trumpem jsme již zažili. Prezident Biden se překvapivě po špatném výkonu rozhodl z kampaně odstoupit, čímž otevřel cestu Kamale Harrisové, která si rychle získala přízeň voličů. Debaty jsou však klíčové pro nerozhodnuté voliče, kteří je často pozorně sledují a poté se přikloní spíše k tomu, kdo je jim nejblíže, a ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Tato prezidentská debata byla ostrá a plná napětí a dotýkala se témat, jako je ekonomika, geopolitika a dokonce i právo na potrat. Kamala Harrisová vyšla z této konfrontace jako vítězka, což potvrdily i odhady společnosti PredictIt, která zvýšila její šance na vítězství na 56 % z předchozích rovných 52 %. Po debatě přišla nečekaná zpráva o podpoře zpěvačky Taylor Swift, která na svém profilu uvedla, že bude volit Harrisovou, čímž vyvrátila zvěsti o své údajné podpoře Donalda Trumpa.

Reakce finančního trhu

Ekonomický plán Kamaly Harrisové zahrnuje zvýšení daní pro právnické osoby a kapitálové zisky, ale také zavedení nerealizovaného příjmu pro lidi s majetkem nad 100 milionů dolarů, aby se financoval deficit a zároveň poskytly daňové úlevy rodinám, malým podnikům a začínajícím podnikatelům. Tento plán však vyvolal obavy investorů, kteří na zvýšenou pravděpodobnost jejího vítězství reagovali negativně. Vyšší daně z příjmu fyzických osob a kapitálových zisků znamenají pro investory nižší očekávané výnosy, což se projevilo poklesem futures na akciové indexy o 0,5 %. 

Očekávané zvýšení daní může mít širší ekonomické dopady. Organizace Tax Foundation odhaduje, že vyšší daně by mohly vést k poklesu HDP až o 2 %. Tento scénář by znamenal, že centrální banka by ve snaze podpořit hospodářský růst přistoupila k rychlejšímu snižování úrokových sazeb. Tuto hypotézu lze v současné době sledovat i na finančním trhu, neboť výnosy amerických státních dluhopisů po debatě klesly a očekávání rychlejšího snižování úrokových sazeb se nyní také posunula. Na to samozřejmě reagoval dolar, který tváří v tvář nižším výnosům státních dluhopisů oslabil.