Ujistěte se, že nemáte problém se starým kotlem. Hrozí pokuta až 50.000!

S koncem léta přišly výrazné změny v oblasti výměny kotlů, které ovlivní tisíce domácností po celé České republice. Od září začal platit nový zákaz používání starých kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Domácnosti, které zanedbaly jejich výměnu, se vystavují riziku pokuty ve výši desítek tisíc korun. Podle prodejců řada těchto domácností nevěří, že by na pokuty skutečně došlo.

Dochází k zásadní změně v administraci dotací, kdy se nově bude vše řídit centrálně přes Státní fond životního prostředí. Tento krok má za cíl zjednodušit proces pro žadatele a zamezit komplikacím, které se často vyskytovaly na krajských úřadech v minulosti. „Program Kotlíkových dotací byl administrován od roku 2015 a za tu dobu jsme podpořili výměnu zhruba 130 tisíc starých kotlů,“ uvedla Veronika Krejčí, mluvčí Ministerstva životního prostředí. Přesto odborníci odhadují, že je stále v provozu asi 150 tisíc kotlů, které jsou emisně nevyhovující, a je nutná jejich urychlená výměna. 

Ministerstvo životního prostředí připravilo program Nová zelená úsporám Light, který od začátku září nabízí podporu nejzranitelnějším skupinám obyvatel, jako jsou starobní důchodci nebo domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Pro ostatní je nadále dostupný program Nová zelená úsporám, který se zaměřuje na širší spektrum výměn neekologických kotlů. Nadále platí, že pokud jste se rozhodli na výměnu kotle čerpat některou z dotací, tak instalaci musí provést odborná firma, jinak na příspěvek nemáte nárok. „Výměna kotle je individuální proces, vše závisí na rozsahu prací a samozřejmě kapacitě topenáře. Příprava kotelny, likvidace starého kotle a vyřízení dotace vyžadují čas a odbornou pomoc. Pokud tak chcete učinit ještě v letošním roce, je nejvyšší čas,“ poznamenává Jan Tihelka, marketingový ředitel společnosti Blaze Harmony, předního výrobce kotlů.

Nové dotace můžou způsobit zvýšený zájem o instalace

Vzhledem k tomu, že se očekává výrazný nárůst žádostí o výměnu kotlů, odborníci varují před možnými zpožděními v instalaci. Martin Mrajca, majitel společnosti 81 Klima, předpovídá, že dodací lhůty se mohou prodloužit až na 3-4 měsíce. „S novou podobou dotací předpokládáme ještě větší zájem, a proto doporučujeme zákazníkům, aby si instalaci naplánovali s dostatečným předstihem.“ „Opravdu hrozí nemalé riziko, že se kapacity topenářů brzo zaplní a že nebudou přijímat nové zakázky,“ dodává Jan Tihelka z Blaze Harmony. 

S koncem léta platný zákaz kotlů 1. a 2 emisní třídy zároveň znamená hrozbu nemalé finanční sankce. „Z našich zkušeností ale vyplývá, že řada domácností vůbec nevěří, že je mohou sankce postihnout, z čehož plyne jejich laxní přístup,“ doplňuje Martin Mrajca. 

Ministerstvo apeluje na všechny majitele starých kotlů, aby situaci nepodceňovali. Kontroly jsou v rukou proškolených úředníků obcí s rozšířenou působností. Pokud úřední kontrola z odborů životního prostředí zjistí, že i po zákazu stále používáte neekologický kotel, může vám hrozit pokuta v řádu desítek tisíc korun. Obce s rozšířenu působností s kontrolami a pokutováním nicméně ještě ve většině případů nezačaly: „K dnešnímu dni neevidujeme žádný podnět od občanů ke kontrole nevyhovujících kotlů. Nemalý vliv na to jistě má i příznivé počasí,“ říká referentka ochrany ovzduší obce Černošice Barbora Kotková. Kotel nové generace není jen investicí do čistšího ovzduší, ale také do úspor na vytápění, což v dlouhodobém horizontu přinese výrazné snížení nákladů na provoz domácnosti.