10 let podpory aplikovaného výzkumu ve zdravotnictví

Praha, 13. 9. 2024 – U příležitosti 10. výročí založení Agentury pro zdravotnický výzkum České republiky (AZV ČR) udělil její předseda, Ondřej Slabý, mimořádné ceny devíti vědkyním a vědcům, jejichž podpořené projekty byly vybrány jako nejúspěšnější za celou dobu existence agentury. Stalo se tak na slavnostní konferenci, která se konala 12. září 2024 v Praze.

„Gratuluji všem oceněným kolegyním a kolegům a jejich řešitelským týmům. Těším se, že v nadcházejících deseti letech budeme mít společně s ostatními vynikajícími výzkumnými týmy příležitost přispět k dalším inspirativním objevům a inovacím,“ uvedl na slavnostní konferenci předseda AZV ČR Ondřej Slabý.

Doposud AZV ČR, která v dubnu 2014 svou činností navázala na Interní grantovou agenturu Ministerstva zdravotnictví ČR, podpořila více než 1040 projektů z oblasti aplikovaného zdravotnického výzkumu v celkové výši přesahující 11,6 miliardy korun. Výsledky mnohých z těchto projektů nacházejí uplatnění v každodenní klinické praxi a pomáhají tak zlepšovat prevenci, diagnostiku nebo léčbu pacientů. 

„Deset let výzkumu a inovací ve zdravotnictví mimo jiné představuje deset let učení a adaptaci na nové výzvy, které moderní biomedicína přináší. Mám radost, že se nám v uplynulém roce podařilo zavést několik – jak se již ukazuje, prospěšných – změn. Za všechny bych uvedl implementaci inovovaného hodnoticího procesu do veřejné soutěže ‚VES 2024‘ anebo organizační zabezpečení agendy týkající se zapojení českých vědců do Evropských partnerství v oblasti zdraví, což může vést ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR v mezinárodním výzkumném prostoru. Tomu by mělo napomoci i využití výhradně zahraničních oponentů, které se chystáme zavést při hodnocení projektových návrhů již v letošní veřejné soutěži,“ dodal Ondřej Slabý.

„Je skvělé sledovat obrovský posun, jakým u nás biomedicínský výzkum v poslední dekádě prošel. Jsem přesvědčen, že tento pozitivní trend bude pokračovat i nadále a že k němu bude pod kompetentním vedením profesora Ondřeje Slabého přispívat právě naše resortní agentura, jejíž hlavní náplní je podpora kvalitního a inovativního biomedicínského výzkumu a vývoje,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Cenu předsedy AZV ČR získali vědkyně a vědci, jejichž grantové projekty byly vybrány odbornými panely agentury na základě vynikajících výsledků v oblasti aplikovaného zdravotnického výzkumu. Jedná se o projekty, které významně přispívají nejen k rozvoji poznání v oblasti lékařských věd a k inovacím, ale také ke zlepšování kvality zdravotní péče.

Mezi oceněnými laureátkami a laureáty jsou:

Doc. RNDr. Běla Bendlová, CSc.

za projekt Nádory štítné žlázy u dětí a dospívajících a jejich molekulárně genetická podstata

Prof. MUDr. Pavel Osmančík, Ph.D.

za projekt Katetrizační uzávěr ouška levé síně versus terapie novými orálními antikoagulancii u rizikových pacientů s fibrilací síní (studie PRAGUE-17)

Prof. MUDr. Pavel Klener, Ph.D.

za projekt Nové prognostické a prediktivní ukazatele u pacientů s lymfomem z plášťových buněk při diagnóze a v průběhu léčby

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

za projekt Porucha chování v REM spánku – klinika, souvislosti a vývoj

Prof. MUDr. Tomáš Kalina, Ph.D.

za projekt Dysregulace imunitního systému: vlastnosti lymfocytů u pacientů s imunodeficiencí a autoimunitními projevy

RNDr. Pavel Krejčí, Ph.D.

za projekt Identifikace nových možností léčby achondroplázie prostřednictvím analýzy interakce FGFR3 a adaptérového proteinu Frs2

Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

za projekt Studium etiopatogeneze a optimalizace léčby u dětí s intrauterinní růstovou restrikcí a postnatálně přetrvávajícím selháním růstu

Doc. MVDr. Aleš Hampl, CSc.

za projekt Tkáňové inženýrství epitelů: Buňky a protokoly pro regenerativní medicínu

Doc. PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.

za projekt Neuropaliativní a rehabilitační přístup pro zachování kvality života pacientů v pokročilé fázi vybraných neurologických onemocnění