Pořízení nemovitosti v atraktivní dovolenkové destinaci mimo EU? Investice do nového životního stylu i skvělé finanční zabezpečení

Tisková zpráva, 13. 9. 2024 – Čím dál více roste počet lidí, kteří zvažují koupi nemovitosti v zahraničí, kde by mohli trávit své dovolené nebo dokonce přechodně žít. Jedná se současně o stále oblíbenější způsob, jak si zajistit klidný důchod a finanční nezávislost. Pořízení druhého domova v exotických destinacích, jako je Omán, Mauricius, Bali, Seychely či Spojené arabské emiráty, tak může přinést nejen místo pro relaxaci a pohodu, ale i příležitosti k novým zážitkům a investicím do budoucnosti. Aktuální trendy přibližují experti realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties.

„Z hlediska investic je v současné době zahraničí dostupnější a výnosnější nežli Česká republika. Ceny jsou zajímavější a namísto menšího bytu v Praze je možné si pořídit nemovitost u pláže, ať už je to v kterékoliv destinaci. Do popředí se však kromě evergreenů v podobě Chorvatska či Španělska dostávají i země mimo Evropskou unii. Naše portfolio je v tomto směru velmi široké a nově zahrnuje například Omán, Bali, Mauricius nebo Seychely, takže je opravdu z čeho vybírat,“ popisuje ředitel realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties Jiří Kučera a dodává: „Záleží potom i na tom, co konkrétně od koupě zahraniční nemovitosti klient očekává, tedy jestli se jedná o čistě investiční záležitost, nebo o druhé bydliště u moře, které lze využívat v průběhu roku pro vlastní potřeby.“

Skrytým klenotem je Omán

Díky politické i ekonomické stabilitě se k nejrychleji se rozvíjejícím zemím v regionu jihozápadní Asie řadí Omán, který hraničí s významnými arabskými státy, mj. se Spojenými arabskými emiráty a Saúdskou Arábií. Strategicky umístěný sultanát láká cestovatele z celého světa svými historickými městy a rozmanitou krajinou (od pouštních území, přes fjordy a kaňony až po horské oblasti s terasovitými zahradami). „K oblíbeným částem patří jižní Omán s vlastním specifickým mikroklimatem známým pod názvem cháríf. V hlavní sezóně, tedy zhruba od října do dubna, tu panují ideální podmínky pro koupání s teplotami kolem 35 stupňů. Po zbytek roku, kdy je deštivější počasí s monzuny, sem hojně jezdí obyvatelé okolních států, jako jsou například Spojené arabské emiráty, kteří vyhledávají v parném létě příjemnější klima. Tamní nemovitosti tak mají skvělý potenciál pro celoroční obsazenost,“ říká realitní makléřka společnosti Luxent – Exclusive Properties Jesika Schopper.

Tuto lokalitu tak objevuje stále více investorů a nabídka nemovitostí se rozrůstá. „Místním specifikem je 100% vlastnictví, které nemusí být v zahraničí vždy samozřejmostí, jelikož zákony některých zemí omezují nebo zakazují cizincům plné vlastnictví. Současně se v zemi platí pouze 5% daň při koupi nemovitosti a majitel obdrží v Ománu pobytové vízum na 99 let. Možný je také následný pronájem nemovitosti. Vlastník se může rozhodnout, že bude nemovitost využívat v určité termíny v roce a po zbytek času lze luxusní apartmán pronajmout,“ komentuje Jesika Schopper.

Co se týče ročního výnosu z investice (tzv. ROI), u kvalitních nemovitostí tu dosahuje 12-14 %. Patří k nim například developerský projekt Taqah Long Beach z portfolia společnosti, který nabízí moderně zařízené apartmány s dispozicemi od 2+kk do 4+kk. S ohledem na velký zájem jsou již ze 70 % prodané. „Jedná se o skutečný skvost, který zájemci nenajdou nikde jinde v této části světa. Každá jednotka je navržena s ohledem na moderní životní styl a nabídne exkluzivní pohled na okolní moře a pláže. Všechny nemovitosti budou kompletně zařízené nábytkem a spotřebiči, což znamená, že noví majitelé se mohou okamžitě usadit a začít si užívat ománského slunce. Projekt bude také vybaven bazény, relaxačními zónami, terasami a moderní posilovnou s wellness centrem. Kromě estetického půvabu nabízí Taqah Long Beach také zajímavé zhodnocení, díky čemuž bude tento projekt nejen místem odpočinku, ale také skvělou investicí do budoucnosti,“ radí Jesika Schopper.

Realitní kancelář Luxent – Exclusive Properties dále nabízí několik moderně zařízených jednotek 1+kk či 1+1 v komplexu Taqah Blue Beach. Útulné jednotky 1+kk nebo rodinné 4+kk apartmány si mohou zájemci pořídit také v rezidenčním projektu Lamar Residences. Samozřejmostí jsou nejnovější technologie a interiér vybavený ve vysokém standardu. Všechny nemovitosti jsou rovněž v přímé blízkosti pláží a do vzdálenosti 30 minut od letiště. Aktuálně jsou oba projekty z 50 % vyprodané.

„Tato orientální destinace nabízí skutečný luxus spojený s pohostinností a komfortem. Například v jedné z hlavních turistických destinací, oblasti Salalah, se dá apartmán pořídit za velmi příznivé ceny od 99 990 USD (2,25 mil. Kč). Prohlídky zabezpečíme s naším česky mluvícím obchodním partnerem, který na Blízkém východě působí již 11 let a v Ománu žije a pracuje 4 roky,“ ubezpečuje Jesika Schopper a doplňuje: „Navíc je možné využít služeb místní zprostředkovatelské agentury, která se postará o správu i o případný pronájem nemovitosti. Účtuje si jen 10 % z výnosu, majiteli tak zůstane celých 90 %.“

Soukromý ostrov na Seychelách

Další atraktivní destinací pro investory i ty, kteří hledají druhé bydlení v exotickém ráji, jsou Seychely. „Mezi hlavní výhody patří politická stabilita, rostoucí turistický ruch a také potenciál vysokého zhodnocení. Ekonomika Seychel prosperuje a očekává se i nadále každoroční růst. Navíc ostrovy nabízí kombinaci bílých pláží, tyrkysových vod oceánu zcela bez cyklonů a teploty, která se celoročně pohybuje kolem 28 stupňů celsia,“ vysvětluje Jesika Schopper.

K novinkám v portfoliu společnosti patří dvě prostorné vily o dispozici 6+kk na ostrově Eden Island, který na ploše přes 56 hektarů disponuje naprostým soukromím, bezpečím, bohatou infrastrukturou i tropickou přírodou. „Jedná se o jeden z nejprestižnějších marina projektů na světě. Správa nemovitosti a veškerá údržba je navíc zajištěna v rámci soukromého ostrova, budoucí majitel se tudíž nemusí o nic starat,“ přibližuje Jesika Schopper a doplňuje: „V nabídce dále máme luxusní apartmán 2+kk o velikosti 88 m2, který lze pořídit už za necelých 11 milionů korun. Pyšní se plně vybavenou kuchyní s prémiovými spotřebiči značky Miele, klimatizací a vysokorychlostním internetovým připojením. Samozřejmostí je zařízení nábytkem a dále také možnost dvou přistýlek pro rodinu s dětmi,“ popisuje Jesika Schopper.

Majitel může v této oblasti v případě nepřítomnosti apartmán pronajmout zhruba za 5 630 – 6 760 Kč (250-300 USD) za noc. Co se týče vily, při využití správcovské služby, která vše zařídí, vychází noc na 38 200 Kč (1 695 USD). Při 80% obsazenosti činí celkový výnos přes 11 milionů korun (495 000 USD) ročně. O klientelu zde není nouze, protože volný čas sem létají trávit movití lidé ze Spojených arabských emirátů. Hodnota nemovitostí do budoucna pak ještě dle Jesiky Schopper poroste: „Aby uchovali krásu ostrovů, limitují Seychely novou výstavbu. Takovýto projekt tak už v nabídce nikdy nebude. Všechny ostatní nemovitosti na ostrově Eden Island jsou již prodané a podle našich informací tu vlastní kolem 25 % majitelů dvě a více nemovitostí, s nimiž jsou spokojení a věří v návratnost jejich investice. Nedostatkové tu jsou vily s pěti ložnicemi, které na následném pronájmu generují nejvyšší denní příjem.“

Investiční bydlení v Perském zálivu

Na předních příčkách zájmu investorů se trvale drží Spojené arabské emiráty, a to konkrétně hlavní město s Dubaj s celou řadou ambiciózních projektů. Jeden z vrcholů investiční nabídky Luxent – Exclusive Properties představuje projekt Sobha Siniya Island, který speciálně na krátkodobé pronájmy nabízí návratnost kolem 15 %. Vybírat lze z luxusních apartmánů s dispozicemi od 2+kk až po prostorné 4+kk, jejichž ceny začínají na zhruba 6 750 000 Kč (1,1 mil AED). Komplex ve stylu Malediv, jenž se nachází pouhých 10 minut od prvního kasina na Středním východě v Al Marjan Island a nabízí bezkonkurenční propojení s Dubají, v sobě zahrnuje vilové resorty, nákupní centrum, restaurace či golfové hřiště.

To v jedné z nejrychleji rostoucích oblastí Dubaje, lokalitě Jumeirah Village Circle, vznikne dlouho očekávaný projekt One Sky Park ve spolupráci s prestižní značkou Versace. Budova poskytne obyvatelům širokou škálu prémiového zařízení, včetně střešního bazénu s restaurací a barem, 45metrového plážového bazénu v přízemí, moderní posilovny, hřiště na padel tenis a basketbal či soukromého kina. Ceny jednotek o dispozicích od 2+kk do 5+kk, jež budou vybaveny kuchyňskou linkou, začínají už na 5 milionech Kč. Očekávaný roční zisk z pronájmu pak činí přibližně 6-7 %. Spuštění projektu proběhne nyní v září, dokončen bude ve 4. čtvrtletí 2027.

Autentická esence Indonésie

Výhodnou příležitostí k uložení volných finančních prostředků může být nákup nemovitosti na indonéském ostrově Bali, kde má realitní kancelář aktuálně v nabídce poslední dvě vily v projektu Symphony Villas. Ty lze pořídit za něco málo přes 6 milionů korun (265 000 USD). Při 85% obsazenosti, jíž lze díky celoroční vysoké poptávce v lokalitě dosáhnout, se ROI pohybuje kolem 17 % ročně. Oblast Seseh je totiž momentálně jednou z těch nejžádanějších na ostrově. Její velká část je součástí chráněného území a zajišťuje zachování typických rýžových polí i autenticity místních obyvatel a jejich způsobu života. V nemovitostech nechybí nadstandardní vybavení a špičkové technologie i služby – o nemovitost bude např. nepřetržitě pečovat zkušený tým údržbářů, který zajistí všechno od rutinních kontrol až po opravy.

Podnikání či pohodlný důchod na Mauriciu

Luxusní destinaci pro klidný život, důchod či podnikání představuje Mauricius, který je známý svými transparentními zákony a ekonomickou stabilitou. „V tomto ostrovním státě například existuje výhodný daňový režim, který osvobozuje příjmy získané mimo ostrov od daně. Vůbec zde neexistuje daň z majetku, dědictví, dividend a kapitálových výnosů,“ tvrdí Jesika Schopper a dodává: „Mauricius současně láká odborníky a experty z různých odvětví, nabízí příležitosti v oblastech jako jsou technologie, inovace, zdravotnictví a mnoho dalších. Navíc je vhodným útočištěm pro digitální nomády, kterým k práci stačí počítač a připojení k internetu.“

S ohledem na všechny benefity je Mauricius stále populárnější destinací také pro seniory z celého světa. „Podnebí je příjemné po celý rok, což znamená, že si mohou užívat svůj důchod v teplém a slunném prostředí. Co se týče zdravotnické péče, ta je na vysoké úrovni a nabízí široký výběr lékařských zařízení včetně veřejných a soukromých nemocnic, což důchodcům poskytuje pocit jistoty,“ uvádí Jesika Schopper.

Portfolio realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties zahrnuje například exkluzivní apartmány a domy v rezidenčním projektu Montana Oceano. Díky své vyvýšené poloze a stupňovitému terénu ve svahu nabízí luxusní bydlení v tropické přírodě a 180stupňový panoramatický výhled na údolí savany a na Indický oceán. Nespornou předností komorního projektu je promyšlený venkovní prostor – součástí strážené soukromé rezidence je bazén, zahrada, fitness a dětské hřiště.

Pozn. Částky jsou přepočítávány (zaokrouhleně) v kurzu platném k 6. 9. 2024: 1 USD = 22,54 Kč, 1 AED = 6,14 Kč.Realitní kancelář Luxent – Exclusive Properties působí na českém trhu od roku 2008 a za 16 let svého fungování se stala jedním z významných aktérů na trhu s exkluzivními nemovitostmi. Nabízí komplexní spektrum služeb od zprostředkování prodeje, koupě a pronájmu nemovitosti přes investiční, finanční a projektové poradenství až po marketingové a analytické služby. Portfolio společnosti zahrnuje rezidenční, historické i komerční objekty. Za dobu své existence kancelář zprostředkovala prodej a pronájem více než 3 000 nemovitostí. Součástí činnosti realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties je také spolupráce s developery. Mezi aktuálně nabízené developerské projekty patří například krkonošské apartmány Harrachov Peaks a Apartmány Albeřice či exkluzivní apartmány Laka Living na Šumavě, komorní projekt Červený Dub v Kostelci nad Černými lesy, luxusní vilová čtvrť Březový háj v Předboji severně od Prahy, Rezidence Brodce u Mladé Boleslavi nebo projekt loftového bydlení v Praze 5 Lofty Anděl. Luxent se věnuje také prodeji rekreačních zahraničních nemovitostí, například ve Vídni, Dubaji, Chorvatsku, Španělsku, Ománu, Indonésii, na Seychelách či projektu Marina Liptov na Slovensku.