Dostaňte se blíž, zažijte víc. Signal Festival uvede Galerijní zónu, která slibuje unikátní zážitek na sedmi prestižních lokalitách

Signal Festival letos opět spolupracuje s předními kulturními institucemi a nabídne návštěvníkům příležitost vidět instalace na prestižních místech v Praze. Celkem představí 22 instalací na trasách Hradčany a Centrum, jejichž součástí je i 7 zastávek placené Galerijní zóny. Díla významných umělců a umělkyň budou k vidění v Jízdárně Pražského hradu a to díky Správě Pražského hradu, ve Šternberském a Schwarzenberském paláci, které spravuje Národní galerie Praha, v Kunsthalle Praha, Clam-Gallasově paláci s performancí Laterny magiky Národního divadla, Barokním refektáři dominikánského kláštera s instalací vzniklé ve spolupráci s festivalem Ars Electronica, a v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Galerijní zóna není na festivalu žádnou novinkou, už 8 let podporují  návštěvníci zakoupením vstupenek to, aby většina festivalu zůstala bezplatně přístupná pro všechny. Vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu a jen díky nim je možné vidět během 4 dní všech 22 instalací.

„Posláním Signal Festivalu je zpřístupnit moderní umění co nejširší veřejnosti, včetně těch, kteří si běžně nemohou dovolit účast na podobných akcích. Věříme, že umění by mělo být dostupné všem, bez ohledu na jejich finanční možnosti. Zakoupením vstupenek návštěvníci pomáhají udržet festival otevřený z části zdarma. Zároveň jim vstupenky poskytují možnost vidět vybraná díla v klidnějším prostředí, bez velkého množství lidí a front. Díky tomu může moderní umění oslovit širokou veřejnost a nabídnout jedinečné zážitky každému,“ říká Martin Pošta, ředitel festivalu.

Galerijní zóna představí instalace předních českých i světových umělců a umělkyň. Díky spolupráci se Správou Pražského hradu propojí v Jízdárně Pražského hradu jihokorejská umělkyně Seohyo architekturu naší metropole s generativním uměním. Její projekce Coded Tapestry: Prague odráží rytmus města, inspirovaná Pražským hradem a mozaikou městské dlažby.

Jiří Příhoda, jeden z předních českých umělců, vystaví ve Šternberském paláci Národní galerie Praha tři sochařská díla. Jeho instalace na pomezí architektury a sochařství zahrnuje díla Capriccio, oválný objekt UAPs využívající umělou inteligenci a experimentální příbytek Karbola. I přes statický charakter děl navozují iluzi pohybu díky precizní práci s geometrií, světlem a stínem.

Ve Schwarzenberském paláci Národní galerie Praha představí Michael Bielický a Kamila B. Richter multimediální projekt Columbus 2.0, který promění digitální zprávy do vln informací obklopujících návštěvníka. Téma odkazuje na výzvy, kterým čelí současný člověk při orientaci v záplavě informací, podobně jako Kolumbus při plavbě do neznámých vod.

Výstava Strange Attractions, vzniklá ve spolupráci Signal Festivalu a Kunsthalle Praha, zkoumá hranici mezi řádem a chaosem. Britské studio UVA (United Visual Artists), známé spoluprací s Massive Attack, manipuluje s divákovým vnímáním pomocí kinetického kyvadla, LED panelů a laserové projekce. Výsledkem je zážitek, který propojuje hmotné s nehmotným a viditelné s neviditelným.

Na nádvoří Clam-Gallasova paláce proběhne ve spolupráci s Laternou magikou taneční performance Iron Horse: Fractured od Miřenky Čechové. Diváci se ocitnou v roli cestujících na peróně, kde jen letmo zachytí příběhy postav, jako by sledovali projíždějící vlak.
V Barokním refektáři dominikánského kláštera americký umělec Bill Fontana připomíná křehkost kultury a klimatu. Zakladatel sound artu v instalaci Silent Echoes propojuje zvony pařížské katedrály Notre Dame se zvuky ledových jeskyní rakouského Dachsteinu. Dílo vzniklo ve spolupráci se zahraniční institucí festivalem Ars Electronica a zahraničními institucemi.

V CAMPu italské studio Quayola uvede sérii videí Effets de Soir, která zachycují přírodní jevy pozorovatelné za soumraku a svítání. Tyto přechody světla a stínů zachytil umělec v zahradách francouzského středověkého hradu pomocí moderních technologií. Zahraniční program letošního Signal Festivalu vzniká díky podpoře Nadace PPF. 

Festival nabídne v jedné vstupence přístup k 7 uměleckým dílům z oblasti light designu, vizuálního a digitálního umění, umělé inteligence a konceptuálního umění. Vstupenky jsou ve dvou verzích: Signal Plus umožňuje opakovaný vstup na všechny instalace během čtyř dnů festivalu, zatímco Signal VIP navíc poskytuje výhody jako přednostní vstup, komentované prohlídky s umělci a kurátory, welcome drink v Kunsthalle Praha a dopravu vozy Mercedes-Benz mezi Kunsthalle a Pražským hradem. Program, trasy a další informace představí festival v online kampani ve spolupráci s Kooperativou. Na sociálních sítích zveřejní šest videoprůvodců, které vytvořila agentura Sweatshop.

O Signal Festivalu:

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Program je tvořen renomovanými zahraničními i českými umělci z oblasti vizuálního umění a light designu. Signal Festival je jedním z největších producentů současného umění u nás. Podporuje nejmladší české tvůrce, pořádá doprovodné programy pro odbornou veřejnost, studenty i děti. Spolupracuje s celou řadou zahraničních festivalů a kulturních institucí. Signal Festival 2024 se koná od 10. do 13. 10. 2024. 

Festival vzniká za podpory: hlavní město Praha – Signal Festival je podporován grantem hl. m. Prahy ve výši 6 000 000 Kč, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR 

Hlavní partneři: Mercedes-Benz, Kooperativa, Skupina ČEZ

Zahraniční program Signal Festivalu 2024 vzniká díky podpoře Nadace PPF

Oficiální partner: Pražská plynárenská

Prémiový partner: ZDR Investments

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní festivalový deník: Deník N
Hlavní mediální partneři: Český rozhlas, JCDecaux, Respekt
VIP Partner: Forbes
Mediální partneři: CzechCrunch, Art&Antiques, CZECHDESIGN, Refresher, Prague Morning
Partneři: glo, PrusaLab, prototypová dílna Josefa Průši, Technologie hl. m. Prahy, Správa Pražského hradu, Praha 1, Praha 2, Kunsthalle Praha, CAMP, IPR Praha, Freshlabels, Národní galerie Praha 

Více informací na: signalfestival.com

Facebook: facebook.com/SignalFestival

Instagram: instagram.com/signalfestival